自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

BK Milk勳章

livewithhope 發表於 13-1-2 01:47
Same same! 我亞媽釆我都有味

ME TOO啦, 不過我都會返阿媽度食飯, 我阿媽都鍾意自由

我都係啱啱12月尾先結完婚, 呢10日我見我媽仲多過見我奶奶, 正確黎講係擺完酒之後, 我都未有時間返去同佢食飯(擺完酒第3日已經要返工想放多幾日都無)

大宅

...

....

大宅

引用:Quote:原帖由+未來H師奶+於+13-01-02+發表

原帖由 lovelykitty 於 13-01-02 發表
唔需要太上心,總之自己拎個平衡就得啦,大家都要適應。
多謝你~

大宅

回覆:剛結婚無耐,俾媽係咁話

你媽咪呷醋

子爵府

好媽媽勳章

因為你係嫁無耐,所以你媽好多野未習慣,
如果本身關係密切就更加會呷醋,野蠻(好似小朋友咁),又怕個女唔理自己,
做人心抱有時會無奈,平常事唔好放係心。百友都係小朋友咁氹番唔難
當你從多角度去睇一件事,就會領會到更多加油!

sweet_honey  未習慣x2   發表於 13-1-2 02:07

珊瑚宮

BK Milk勳章

未來H師奶 發表於 13-1-2 01:41
媽同爸剛退休無嘢做,我同老爺奶奶住,我媽話已经日日見。又同老爺奶奶去街

...

正確黎講你已經同老爺奶奶同住, 已經日日都見, 晚晚都一齊食飯架啦, 你都好應該抽番D 時間陪下自己媽媽喎, 你C6鍾意家庭樂呢個唔緊要, 同佢傾下一人一個星期日或假期, 或者平日抽多D 時間返阿媽度食又好帶媽媽出街食餐飯都好, 始終係自己阿媽嘛, 仲有唔好再講咩嫁左出去等於潑出去既水, 有咩起事第一個你媽係最心痛架

侯爵府

引用:Quote:原帖由+未來H師奶+於+13-01-02+發表

原帖由 babytoffee 於 13-01-02 發表
如果有what app就寫幾句俾佢,話sorry以後會同老公夾時間俾四位長老,聽日再補電話傾下就無事,你呀媽緊張你啫 ...
唔好介意,將心比己,如果我係樓主媽媽會仲唔開心,你係我個女,咁close,但一嫁人就無媽媽了,要同姻親平起平坐,真係心淡兼心痛架~ 打電話、見面啦,whatsapp or send sms呢D都唔係好嘅溝通渠道,true gar~

子爵府

丫媽嗲下佢,聽日即刻搵佢,佢要反工就接下佢放工,女人好易tum遮..

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+lovelykitty+於+13-01-02+發

原帖由 未來H師奶 於 13-01-02 發表
咁佢cut我線,我今晚仲應唔應該打返俾佢!?
如果可以呢,我就會比件事灘一灘先。過一個星期扮無事約佢去食佢鍾意嘅野。如果佢唔提就唔好提喇。如果佢舊事從提,我會比少少面色佢睇,直接同佢講。想依家咁開開心心,定係都要搞到大家唔高興呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁你多啲搵佢…

瑪瑙宮

畀面勳章

掛住你,驚你嫁咗會陪晒夫家

男爵府

引用:Quote:原帖由+meko~+於+13-01-02+發表你媽

但我知我老公都鍾意同老爺奶奶姑奶佢地家庭樂
如果你已經同6299同住咁就真係要多d倍媽咪喎 同C6講大家分配下囉

侯爵府

回覆:未來H師奶 的帖子

甘你又有冇 得閒打個電話同耐不耐跟佢地 見下面呢 老人家始終會掛住自已既仔女 同少氣既

禁止訪問

珊瑚宮

引用:為人父母要通氣,新婚應是二人世界多點,老人

原帖由 EVA222 於 13-01-02 發表
為人父母要通氣,新婚應是二人世界多點,老人家不能太相就,以後你的日子受牽制,你媽子有點唔化,過幾日當無件 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有朋友都係同6299住,不過佢做得好好,一有假就會同兩邊父母去玩,咁就唔好會俾咋形,就算兩邊媽媽唔得閒係屋企,佢地都會照顧埋兩邊既爸爸,我真係好佩服佢

水晶宮

引用:今晚佢打嚟,問我今日去左邊,我話同老爺奶

今晚佢打嚟,問我今日去左邊,我話同老爺奶奶去左邊度邊度,佢話我唔同佢去

...
你媽咪得你一個女?你無其他兄弟姊妹?

天空之城, 快樂之地

珍珠宮

正常架,新婚時我媽要我一日打一次電話比佢,我唔可以讚99 煮餸好食,要講\"都係亞媽煮好食d, 99煮飯好咸\", 咁亞媽就好happy, 要氹架。而家結婚5年,我媽釆我都儍啦

子爵府

咁你要學識[講D唔講D]啦, 下次媽媽再問你去左邊, 你可以照話比佢聽, 但就唔好講有老爺奶奶份囉!

你媽媽咁勞氣, 即係[陪老爺奶奶]會令佢唔開心, 以後唔好在她面前提咁多就得啦, 當然都要抽D時間同老公返外家陪下媽媽啦!

大宅

畀面勳章

贈樓主一句智理名言: 好仔/女兩頭瞞

首頁
12345...6

尾頁

跳至