論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+Iceman00852+於+13-01-12+發

原帖由 ecling 於 13-01-12 發表
你又唔使咁擔心,呢度都有好多jm搵到好工人,包括我
都應該有一定嘅代價呱? 如額外加佢薪? 左醒右醒不停有野醒? 我相信我E加果個咁醒,第二個約都唔會續我,我之前我99又多口講左D比佢聽,我喺第二個約唔會續佢,因為佢唔識英文,所以就算我之後想留佢,都係有難度。 但係喺E度話比我知,D好賓絶左跡,令我真係想留返佢,唔想換,真係好煩。E個D工人請返嚟只可以買倒佢個殻,唔醒佢或唔做D功夫,好快有問題揾你。 你果個係咪咁情況?

大宅

引用:Quote:原帖由+ecling+於+13-01-12+發表你又

原帖由 Iceman00852 於 13-01-12 發表
都應該有一定嘅代價呱? 如額外加佢薪? 左醒右醒不停有野醒? 我相信我E加果個咁醒,第二個約都唔會續我,我 ...
應該係,你果個點好法,講嚟聽下。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由+Iceman00852+於+13-01-12+發

每個人把尺唔同,我認為值得俾工人的嘅所謂 "著數" 喺別人眼中可能認為"過火" "縱工人""做壞個市"

我工人就係乜嘢要求都冇提出,佢一嚟我度,工作上我俾好大自由度佢,因為佢喺香港多年,所以有自己一套,我冇時間表俾佢,唯一係要湊好我個仔 (當時三歲,返全日學)

第二個約人工都停留在 $3,580 但我已出$4,000 俾佢,嚟緊六月會做第三張,我打算加到佢$4,500

佢唔喜歡食廣東送,我俾佢自己買自己煮。

若果亞仔有長假期唔使返學,我認為會加重佢工作量,我會額外俾多佢$200 -$300俾佢

佢生日、聖誕節,回教新年、農曆新年我都封錢俾佢自己買嘢。

咁多年嚟未見過佢講電話、黑面、悔氣、工人有禮貌,好專重我哋,更加重要係佢好真心錫我個仔。

佢四送一老火湯,我一放工入到屋就可以開飯,時間拿捏得好準確。煮送㷛湯有90分

佢有點潔癖,所以清潔一定冇問題。燙衫褲一流。

放假嗰日上午做晒基本工作先出街 (洗衫,收衫、晾衫、抹地、㷛水) 亦未試過遲過 8:00pm 返屋企。

其他細節唔再講了。咁佢都係人,當然有時都會攪錯吓啲嘢,但我就冇罵佢,頂多寸吓佢。

印傭嚟講,佢英文算係好,講寫都可以。

佢第一個約,我係乜嘢著數都冇俾佢,但睇得出佢都叫做受教,品性好及唔會群埋啲衰印,我就一路一路放手交頭家俾佢。

總之將心比心,佢係我helper,唔係妹仔,我哋好尊重佢。

主 賜 平 安

大宅

每個人把尺唔同,我認為值得俾工人的嘅所謂 "著數" 喺別人眼中可能認為"過火" "縱工人""做壞個市"

我工人 ...
你嘅回覆好似唔係好貼樓主題,唔好意思,引發雙方矛盾。不過,不得不讚,以E加一般僱主所面對嘅問題來講,工人本身英文好,唔傾電話,唔黑面,尊重僱主,唔SMS,唔群埋D衰印,自動波,用心工作,肯蝕底,巳經係好底讚啦! 不過在其他衰印唔知情嘅情況下,只怕第三者以為老馮有如此額外給予。

大宅

恭喜樓住脫苦海,大家努力加油呀!

大宅

回覆:ecling 的帖子

我唔認為你做壞個市,如果我有個咁好嘅工人加夠佢五千蚊都值!

珍珠宮

係你叫我講你聽喎

主 賜 平 安

珍珠宮

回覆:同賤印分手後的初體驗

樓主可選擇做 FTM 就好啦!羨慕!

主 賜 平 安

大宅

回覆 zitzai 的帖子

係真架,真係講都唔信呀.

大宅

回覆 cocokan2004 的帖子

同意

大宅

回覆 ecling 的帖子

嘩,真係好好呀你工人.

大宅

回覆 Iceman00852 的帖子

你講得啱,好多真係得個殼.

大宅

係你叫我講你聽喎
抱歉呀! 唔知你真係滿意程度咁高嘛,驚人家覚得唔貼題姐!唔通我會怨你麼!

複式洋房

回覆:oldmag33 的帖子

大宅

分手三個月了.
確實無工人的日子係ok既.
part time 鐘點好.
選擇自由左.
不過係倦d.要多D幫bb放電.

複式洋房

回覆:同賤印分手後的初體驗

職業:家庭主婦; 興趣: 遊手好閒

大宅

我果件賓突然話爸爸入院要返去1星期, 預左佢唔做, 咁就唔再請, 不過我想返工, 叫c6湊仔.

子爵府

如果我係FTM都唔會請工人,請個鐘點乾手淨腳

大宅

回覆 sandyhome 的帖子

大宅

BK Milk勳章

我都是咁樣!現不知幾開心!自己揍返仔女、需然是幸苦D但不用受佢地面色!

首頁

尾頁

跳至