跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 viannching 的帖子

喺灣仔登記左的話,就唔洗再返大馬登記。

洋房

回覆 Jess_L 的帖子

唔好意c呀 我想問詳細d

咁係唔係即係拎住香港結婚註冊張cert 去灣仔領事

佢就會出左結婚既野俾我, 我去到馬來西亞住夠5年就有pr

定係都係要去馬來西亞移民局? 先做到配偶移民

因為我們打算係, 我過去同佢一齊生活既

(如果有小朋友讀書果d仲未諗的好)

大宅

viannching 發表於 13-4-30 22:16
拎住香港結婚張CERT去灣仔領事, 帶你老公出世紙, ID CARD, PASSPORT, 填D FORMS, 幾個工作天後, 佢會出兩張馬來西亞結婚証明書, 一張俾你, 一張俾你老公, 登記完成, 盛惠 HKD$42
到你決定同你老公返大馬時, 你第一次就以旅客名義入境 (TRAVEL VISA, 30 DAYS), 過海關時, 好似正常去旅行咁入境就得, 唔洗拎張結婚CERT出黎, 剩係SHOW PASSPORT就得

入境後, 去你個City既Immigration department, 同職員講你地想申請long term social visit pass, 佢地會俾d forms你地填, 填好forms後再聯埋你既馬來西亞結婚証明書, 你老公既身份證明文件(同上), RM$2500 (唔係好記得) 為擔保費同其他費用 (將幾百?? 不過帶多少少), 以我記憶佢地唔會再睇你香港果張cert, 但你可以帶埋, 佢地就會幫你搞你個visa, 但需時幾多不定, 你自己要留意番你果刻係拎住個travel visa入境, 只可逗留30日, 所以如果30日前佢地仲未俾個long term social visit pass俾你, 你就要離境, 再入境或你可以問下入境處可唔可以extend多你一個月(我試過得, 好似要RM$110)

初初你既long term social visit pass批果陣, 可能只係有6個月, 即你6個月後要renew一次, 但漸漸佢會增長個period, 到一年....5年

到你連續經常居住滿5年, 你可以申請PR (我未去到呢個階段, 但Immigration d人話可以)

希望你睇完我寫既會明白多少少, 我估你起申請Long term social visit pass既時候都會遇到其他問題, 所以你遇到乜野唔明既, 到時再交流啦

洋房

好多謝你呀 ^^ 你好有心解答我問題

十分感激 <3

Jess_L  唔洗客氣  發表於 13-5-1 23:29

民房

hi~~~大家好, 請問大家注咗冊後個婚禮點安排?喺香港會大搞嗎?定係香港簡單d, 去大馬先大搞?

複式洋房

回覆 sugar2012 的帖子

我都想知。。。我頭都暈埋,男朋友下下都話我話事,得我一個人係香港都唔知做得啲乜。。暫定香港細搞,返去馬來西亞先擺酒。。 兩邊真係好金!!

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:回覆+sugar2012+的帖子我都想知。。。我頭

原帖由 tiffany.6_3 於 13-05-07 發表

我都想知。。。我頭都暈埋,男朋友下下都話我話事,得我一個人係香港都唔知做得啲 ...
我當時香港同大馬都有擺酒,衫就香港呢邊租埋過去。

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:hi~~~大家好,+請問大家注咗冊後個婚禮點安

原帖由 sugar2012 於 13-05-07 發表
hi~~~大家好, 請問大家注咗冊後個婚禮點安排?喺香港會大搞嗎?定係香港簡單d, 去大馬先大搞? ...
我當時兩邊都有擺酒。

民房

tiffany.6_3 發表於 13-5-7 17:35

我都想知。。。我頭都暈埋,男朋友下下都話我話事,得我一個人係香港都唔知做得啲 ...

大宅

我岩岩3月尾係香港結婚〜因為C6屋企人唔多,朋友都唔多,而且佢家人冇所謂〜
所以我地只係香港搞,佢家人就過黎參加我地婚禮〜

我地冇大搞,用西式酒會舉行〜
早上照接新娘、出入門〜
晏晝就註冊證婚酒會〜
夜晚就係酒樓擺幾圍只請親戚〜

我C6都係話冇所謂,我話事〜
所以全程都係我係香港自己處理〜

複式洋房

回覆 jezz_ka 的帖子

我都諗住咁既型式, 但返馬來西亞會再擺酒..你可以PM D 註冊,酒會資料我嗎?

民房

多謝大家回覆噢, 真係諗起就頭痕, 因為自己比較少親戚朋友, 所以都係會簡單D, 但就唔知個行程點去安排, Jezz_Ka可唔可以pm埋d資料同行程比我? thx~~~

民房

回覆 tiffany.6_3 的帖子

我都係, 唔知點做, 還請多多指教~~~

複式洋房

今日白痴左去用$820去買左張證明自己單身既A4紙.................... 我9月先去馬來西亞登記, 都唔知頂唔頂到3個月... 我完全冇諗呢個問題!!!!

複式洋房

好詳細呀~~~ 唔該晒~~~ 好有用

大宅

回覆 Kawingruby 的帖子

唔洗咁客氣啦

複式洋房

Hello Jess... 我想問下你香港註冊係咪即時有張cert架?咁你等左幾多日馬來西亞領事館convert到張cert俾你地呀?

Thanks thanks

大宅

Kawingruby 發表於 13-11-17 02:11

Hello Jess... 我想問下你香港註冊係咪即時有張cert架?咁你等左幾多日馬來西亞領事館 ...

係,會有兩張cert㗎,一張白色,一張藍色,佢地話一張俾老婆keep, 一張俾老公keep, 入面d內容係一模一樣嘅。據我記憶,第一日搞完,第二日有得囉,唔洗好耐。

大宅

Kawingruby 發表於 13-11-17 02:11

Hello Jess... 我想問下你香港註冊係咪即時有張cert架?咁你等左幾多日馬來西亞領事館 ...

喺香港註冊係即時有張cert嘅。

複式洋房

謝謝你 :)

首頁

尾頁

跳至