自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

引用:我一定唔會俾寵物啦如果佢有一大缸金魚,咪

原帖由 pinkstore 於 13-02-12 發表
我一定唔會俾寵物啦如果佢有一大缸金魚,咪派窮我
我姐夫就係有缸魚呀!佢派比我貓我派比佢D魚!新年大家開心!

禁止訪問

引用:我又咁諗,佢係你亞媽,你又何必要同佢鬥氣

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我自己同家人都有養, 但我地唔會lor

禁止訪問

伯爵府

叻叻勳章 畀面勳章

回覆:愛屋及烏,會派利是比寵物嗎?

我唔會

侯爵府

hashtag影視迷勳章

alphabetagamma 發表於 13-2-12 15:06
你媽思想固執啫我媽同妹都會派利是係我狗,我又派利是俾佢狗。祝身體健康,咪就係想大家寵物健康, ...
得你明白我講緊乜!我唔係要強迫人封利是比我d寵物,其他人我根本提都無提過,不過係自己父母我先會問。問咗一年阿媽唔比之後我都無再問過。不過今年我老豆想比都比佢禁止咗!新年流流連少少意頭野都唔肯比,仲要無句好說話!

男爵府

畀面勳章

回覆:Evilgrin 的帖子

我都唔會派!咁人地過年食金莎,食蘿蔔糕,你會俾隻狗食嗎?

親賢能, 遠小人

別墅

我有!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一定唔會

象牙宮

Evilgrin 發表於 13-2-12 14:40
我會,因為當佢地親生仔女一樣。我6299,姑仔,姑媽,我妹妹都會派比我啲動物。往年我爸爸年三十晚一過12點 ...

動物, 寵物. 人类.
不反對. 當佢地親生仔女一樣. 我尊重各人選擇.
本人不會給的. 想要好意頭. 寵外貼个利是.
好奇問多大了.

Evilgrin  36 無兒無女,所以寵物好似我仔女咁  發表於 13-2-12 15:24
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

我有擺封壓歲錢係貓樹,希望利利是是,貓貓身體健康,其他人無俾利是佢,我都無要求我爸爸媽媽俾,貓貓都唔會介意,我地錫佢就足夠

侯爵府

Pradagal 發表於 13-2-12 15:18
其實你明唔明咩叫心意?比個紅包利利是是希望佢健健康康,同食蘿蔔糕有乜關係?

男爵府

回覆:Evilgrin 的帖子

我都唔會比,我只會比利是人,你可以話我固執、老土、食古不化,你當竉物係仔女冇問題,但係點解要迫爸媽當你的竉物係自己個孫呢?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

對你來講係仔女,對佢來講係牲畜,試問你又會唔會派利是俾隻豬呢?
所以依d係人人嘅價值觀唔同,冇得咁計架喎 ,不過如果我仔女因為我唔俾利是隻寵物而咁樣話我,我會同佢講你下年都唔好來拜年嗱
嗱,我姑奶都有隻狗,我都好鍾意同佢玩同俾利是佢!我9962唔like狗,直頭開聲叫佢唔好帶佢上來,咁你點睇呢?唔通話你仲咩唔俾個孫上來咩
我自己就咁睇,姑9帶埋隻狗上來99到冇問題,但係佢唔會同隻狗抹哂手腳先入屋(不過依個point我介意多d,因我潔癖,不過6299係唔like狗就唔like,依d冇得迫)
另外我聽過99講過一次個女對隻狗仲好過對自己阿媽 ,嗱,樓主,咁你又反問下自己係咪咁嘅女嗱

P.S嗱,我好like 狗狗架,所以我唔係針對所有養寵物嘅人架

家龍mA  試問你又會唔會派利是俾隻豬呢?  發表於 13-2-12 15:37

男爵府

我都有派比我隻狗狗,心意姐

大宅

我會, 我媽咪, 家姐, 和其他親戚也有派比我隻狗狗. 因為她們知道我當他是兒子般痛錫的. 10多年了, 我還未生我仔仔時, 牠就是唯一至痛錫的仔仔.

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:我都唔會派!咁人地過年食金莎,食蘿蔔糕,

原帖由 Pradagal 於 13-02-12 發表
我唔食金莎架喎話不投機

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:Pradagal+發表於+13-2-12+15:18+我都

原帖由 Evilgrin 於 13-02-12 發表
其實你明唔明咩叫心意?比個紅包利利是是希望佢健健康康,同食蘿蔔糕有乜關係? ...
其實你又唔洗太介意啦,好多人有唔同諗法,你媽或其他人有自己諗法,如果佢明白就唔會咁樣講野,只可以說話不投機半句多,最好方法就係唔好似同一話題糾纏咁大家就和諧

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

侯爵府

ellako99 發表於 13-2-12 15:23
我都唔會比,我只會比利是人,你可以話我固執、老土、食古不化,你當竉物係仔女冇問題,但係點解要迫爸媽當 ...
係迫呀,不過係我阿媽迫我阿爸唔准比。佢第一年話咗唔派之後我根本都無再問過佢!

侯爵府

我本身有養狗,亦好錫,但是亦吾會派,因為始終係狗,係寵物,平時錫佢已經好足夠,吾覺得派左係特別錫。

首頁
12345...18

尾頁

跳至