論盡家傭

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

好詳細考慮過 決定唔請LA.. 手續費甘貴 如新制開始
由開始 AGENT FEE 到佢離職(自己RESIGN OR 抄) 既費用, 一年都唔知要換幾多個TIM 除返開不如請本地主婦湊好過 加上唔使成日有個外人係度 成日唔知佢攪咩鬼..

大宅

回覆:Agent 話我知, 13/3 菲律賓政府開大會..加agent fee 工人才可到港

有無人知如direct hire,都要俾呢個tax嗎?

禁止訪問

引用:有無人知如direct+hire,都要俾呢個tax嗎?

男爵府

大宅

引用:Quote:原帖由+alison_0919+於+13-03-10+發

原帖由 july2011 於 13-03-10 發表
如冇出國經驗,agent 話都係要比
咁如有出國經驗呢?

大宅

回覆:Agent 話我知, 13/3 菲律賓政府開大會..加agent fee 工人才可到港

如果真是要比,我會請印印,唔會比菲人魚肉。

大宅

我點都唔會就範……可能我揾得少啦……經紀費如果成萬幾蚊等於我一個月份糧……工人好就話好彩,唔好彩佢走左去我仲要輸個double ……點頂呀……

大宅

回覆 ncbbb 的帖子

我認同.... ! 真係氣頂呀!

大宅

引用:Quote:原帖由+llked+於+13-03-08+發表但佢

原帖由 ihv2kids 於 13-03-09 發表
身同感受。第1個 唔expect 自己要清潔,煮飯。淨唸住齋湊小朋友&傾電話&交友 第2個 唔ecpect 自己原來要10 ...
妳寫得好抵死
其實我賓大姐都遞咗信,又一個俾啲工人皇后玩死的working mum

男爵府

陪月勳章

ctctcat 發表於 13-3-9 20:09
講真,香港對啲菲律賓女傭來講唔係一個好的市場
佢地菲律賓女傭可以選擇加拿大, 美國
或者台灣,新加坡...

我AGENT話佢地一世人只可以去台灣/日本打工廠工一次, 仲要好似得3年定4年, 就要回國.

男爵府

我visa出咗, 但agent話 菲律賓hold住唔俾工人出境!

別墅

回覆:baby33 的帖子

下? 點hold 法? 買埋機票到港唔比出? 咁agent 叫你等??

男爵府

菲律賓果邊唔放工人出境, , 所以agent唔敢出機票住, 話等開會後有結果再通知.

別墅

其實大家的情況都好相似,大家可否想一個方法出來,大家合作,用返自己人唔用工人,唔使比佢地玩死

複式洋房

引用:Quote:ctctcat+發表於+13-3-9+20:09+講真,

原帖由 karenng115 於 13-03-11 發表
我AGENT話佢地一世人只可以去台灣/日本打工廠工一次, 仲要好似得3年定4年, 就要回國. ...
去台灣最多可以做9年,日本就唔多知,不過我估佢地都唔至在香港market啦

職業:家庭主婦; 興趣: 遊手好閒

複式洋房

回覆:LePetitBal 的帖子

agency全數退回給你嗎?

男爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+karenng115+於+13-03-11+發表

原帖由 ctctcat 於 13-03-12 發表
去台灣最多可以做9年,日本就唔多知,不過我估佢地都唔至在香港market啦

...
e......咁我之前見果個只係台灣做左4年,咁佢應該做左俾台灣趕出境既衰野。不過見佢個樣係黎做公主多,因為個樣仲港女過香港d港女,所以冇請。

別墅

回覆 baby33 的帖子

我個件直情唔見左人, 因香港入境處要佢補文, 但揾唔到個妹, 而家我連香港 Visa 都未批, 但我舊工人今個星期約滿, 好慘

大宅

回覆 baby33 的帖子

我個 AGENT 都係咁講呀。。我1月底揀菲,3月頭出了VISA。但現在菲律賓政府唔準工人出境,要13/3 號開完大會,最終落實要加幾多$,才可以俾工人上飛機來香港呀! 啲菲律賓政府真衰格! 

我想問你個間AGENT 幾錢費用呀? Thanks for your reply !

男爵府

回覆 ihv2kids 的帖子

我仲未得"分享"公主出來。

首頁
12345...22

尾頁

跳至