婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

引用:我6299的確超好,尤其是99,對c6的照顧簡直

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:不安樂茶飯

唯有對佢地好d喇

大宅

carmen412218 發表於 13-3-12 20:10
唯有對佢地好d喇
我都知要心存感激, 所以明明鍾意出街食都同C6一星期返去5晚, 等99可以見多D佢個寶貝仔, 又幫6299換樓搬來我屋企樓下, 等佢地日日都可以見住個仔同孫, 又可以住大D, 但家下c6唔返來食, 咁我犧牲口福之慾同99佢地咁辛勞煮飯又有咩意義呢?

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:wingwong1102 的帖子

話要開OT,食完飯先上去囉!

禁止訪問

子爵府

我會咁睇,其實每晚上去食飯係一種應酬,多過一種享受,因為根本就融入唔到果個氣氛,所以食得好唔自在囉 我同c6講,我響屋企食飯,食到一半就瞓響梳化睇電視,響你屋企可唔可以咁做呢? 我用好耐時間令c6明白佢屋企係佢屋企,我屋企係我屋企,我地兩個結婚,係整多個屋企出黎,而唔係將兩家人二合為一! 我本身性格比較孤僻,唔鐘意受人恩恵,所以我無老人家幫我湊小朋友,我反而覺得自在d添,因為我鐘意點教就點教,唔會有人理

tamyu2003  你講得好好呀,我都同你一樣.  發表於 13-3-31 00:17

大宅

LuyiuLady 發表於 13-3-12 01:44
我老公唔返去食飯,我都唔會返!

因為我62表面好唔計較,唔俾我幫手,但背後又同d街坊呻,好似我地成日上去 ...
咁又唔係個個6299都咁衰o既,我亦唔覺樓主係咁陰謀論覺得驚被唱衰喎,純粹係唔好意思o者。

大宅

wingwong1102 發表於 13-3-12 05:50
我6299的確超好,尤其是99,對c6的照顧簡直是無微不至(c9的惡夢),我相信佢地係真心,唔會背後唱我,可惜 ...
咁又唔好講到咁嚴重話欠佢地咩人情,其實你知嘛?佢地當你係一家人當你係女先會咁做o架咋,呢種係福氣。我6299都係咁對我,有時我脾氣可能有d古怪,但係佢地依然好好,所以我要對佢地好似一家人咁。又或者咁,將心比己,你都可以當佢地係半個阿爸阿媽看待o架嘛,我而家都努力去做一個好新抱o架。
阿女係你o既,你一定識點教o架嘛,唔洗擔心太多,大家一齊加油啦!

大宅

wingwong1102 發表於 13-3-12 06:33
佢地為左就我,連全家既飲食習慣都改埋,無煮d酸辣野好耐,見姑9餐餐都要加辣椒仔落自己隻碟,就知佢地本來 ...
see,佢地真係錫到你燶,同我6299一樣,佢地好少煲湯,但係知我係湯煲,佢地差唔多晚晚都會煲湯,雖然有時d湯好古怪,又冇我阿媽煲咁好,但係o個份心我feel得到。加上我好成功令原本完全唔飲湯o既c6都變成一個湯煲(因為我煮親飯都一定煲湯,佢愛上o左飲湯!),所以我6299好開心o架!佢地都唔用筷子食飯o架,個個都用叉,但係我又冇問題喎,都幾方便 ~~ 如果你唔慣用叉,一係用番筷子食囉,佢地唔會話你o架嘛

大宅

louisachau 發表於 13-3-12 10:13
sorry, 睇哂都唔明! 似唔like多D!但把囗又話like!
咁你又唔好咁講人!我唔覺樓主唔like,只係唔多慣同唔好意思見到兩老咁辛勞o者 ~

珍珠宮

mouth:

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

禁止訪問

引用:Quote:louisachau+發表於+13-3-12+10:13+so

別墅

你老公唔返去食你就自已出街食完先返去湊b

大宅

引用:我會咁睇,其實每晚上去食飯係一種應酬,多

原帖由 ^GGmami^ 於 13-03-12 發表
我會咁睇,其實每晚上去食飯係一種應酬,多過一種享受,因為根本就融入唔到果個氣氛,所以食得好唔自在囉:t ...

係呀,我都係唔鍾意應酬,也不想欠人恩惠,如果不是為左個女,晨早請左姐姐,住得遠遠的,不用6299湊,始終我不可以因為自己有骨氣而犠牲阿女的照顧。其實我最想自己湊,但c6話要尋夢,咁我一定要保住份工先可以support佢

大宅

引用:你老公唔返去食你就自已出街食完先返去湊b

原帖由 ccc000 於 13-03-13 發表
你老公唔返去食你就自已出街食完先返去湊b
我上星期試過一次,佢地好失望,仲係都要我去佢地度再食,話太多餸食唔曬,又話煲左湯,結果飽死我咁滯

水晶宮

LittleMss 發表於 13-3-13 04:43
睇完呢pat 嘢, 我真係要好好教我個仔點揀老婆! 同埋而家開始要好好鍛鍊自己銅皮鐵骨, 天打雷劈俾人 ...
Agree。
無論就99做得好同唔好,新抱都會唔自在 。

其實一開始新抱都當左老公果邊係外人,反而男人就會好容易當老婆果邊係自己人,好容易就直接叫外父外母係呀爸呀媽,雖然我都係女人,但都覺得女人很煩

大宅

louisachau 發表於 13-3-13 08:19
只因為佢多次講C6冇陪佢佢自己又要返去食! 又話怕個女比6299搞到好似自己C6咁! 佢咁感恩的話大把野可以做, ...
裝湯, 畢飯, 全餐飯不停叫你食呢舊, 食o個舊, 畢埋落你個碗, 食完仲要搣埋生果, 夠唔夠? 在我多次強烈堅持下, 依家先俾我自己裝湯畢飯, 同自己夾餸, 不過到臨走我裝湯返屋企o個下, 佢都仲係忍唔住伸隻手埋來, 響個手上搶走個煲來幫我倒, 我真係懷疑佢深信我係殘廢的, 連食飯也不懂

水晶宮

引用:Quote:louisachau+發表於+13-3-13+08:19+只

原帖由 wingwong1102 於 13-03-13 發表
裝湯, 畢飯, 全餐飯不停叫你食呢舊, 食o個舊, 畢埋落你個碗, 食完仲要搣埋生果, 夠唔夠? 在我多次強烈堅持 ...
我媽都係咁對我,我父母比較熱情,但我受。而且更加會報答佢地嘅厚愛。

哈!真係唔知D新抱會坩諗,如果有一日比你99老爺見到呢個post,真係傷心C佢地

大宅

^GGmami^ 發表於 13-3-12 23:18
我會咁睇,其實每晚上去食飯係一種應酬,多過一種享受,因為根本就融入唔到果個氣氛,所以食得好唔自在囉:t ...
唉...男人成日都唔明...佢自己晌屋企過得自在...就覺得我o地去到佢屋企都會過得自在...

佢覺得我晌佢屋企度住...可以當自己屋企咁...佢阿媽好易相處...
但佢唔願意晌我屋企過夜...佢會覺得唔舒服同唔自在...
我同佢講...點解你晌我屋企會覺得唔自在...但要覺得我晌你屋企理應係會過得好自在...

我都同我c6講咗好耐...我覺得佢到依家都係未明...

佢啲家姐口沒遮難我要接受(因為c6唔當係咩一回事)...
但有時佢o吔啲說話真係好難聽...同埋...講句衰...有腦o既唔會咁講嘢囉...佢係姑9我唔可以出聲頂撞佢...但我個心真係好氣頂...
所以勁唔想見到2姑9...超煩...

首頁

尾頁

跳至