自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:如果舊公司衰,係可以告你。 +

原帖由 Yan2008yan 於 13-03-15 發表
如果舊公司衰,係可以告你。

告乜都要有依據,唯一諗到, 極其量是違反“不能兼任” 的規定,要告都好牽強,如果告得入,又要賠幾多呢? 如果人未走,至多是解顧,但人已走,告來不切實際.

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆:急問計算last day問題

我做過公營機構resign,冇得扣假(勞工法例)。但可以當比short notice 佢,假設short 1 week,封信寫effective date在3星期後,即我賠1星期錢比佢。咁大假佢計返錢比我。先問人事部再交信。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+eeb+於+13-03-15+發表有事受

原帖由 howmuch 於 13-03-16 發表
保險應該冇咁規定. 而違約方面,除一些競業條款外,看不到有這方面的協定,需要依從.

...
我張合約有寫明合約期間唔可以做其他工作,除咗慈善團體既義工

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我做過公營機構resign,冇得扣假(勞工法例

原帖由 peachcreamy 於 13-03-16 發表
我做過公營機構resign,冇得扣假(勞工法例)。但可以當比short notice 佢,假設short 1 week,封信寫effec ...
我公司都係,唔可以扣假,但可以short notice 賠錢走,我賠佢每日就以年薪除365計,佢補返假錢就以年薪除260計。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至