基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 做yoga!

係啦,如果係咁都無計,惟有做之前先禱告向神交代左,然後至做,之後你仲係覺得無信心去做呢件事,覺得咁樣做會傷害到神,咁咪stop左吾好做囉!到時如果真係遇上某d動作你認為或者直情係人地印度拜神既動作,你咪將呢d動作變成係敬拜耶和華我地既上帝,而吾係拜假神,都係一個好方法黎!
V-Square 寫道:
[quote]
JAY媽 寫道:
咁你俾左錢未呀?如果未俾又可以推既咪吾好去做囉!如果真係一定要去,你去之前同做之前祈禱,同神交代清楚,神會寬恕你既!就好似我細個俾屋企人迫食拜完神既食物或者上香時,我都係唯有咁樣做咋! [quote]

比晒啦 :-( [/quote]
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

伯爵府

係我衰先ge!
因為我本身唔like做運動, 打波, 跑步 我唔like ga!
健康舞又好辛苦, 但又想做下d 輕 king d ge 運動修下身, 因為好多人都話yoga可以改善線條
咁我見公司有班咪約埋d同事去玩law :-( :-(

btw, 太極可唔可以玩 ?-(
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

男爵府

我淨係細個聽有個傳道人話佢後生時玩太極玩得太深入搞到上身咋!搞到要搵牧師幫佢趕鬼...咁我就真係吾知係咪所有太極功都吾可以玩...
V-Square 寫道:
係我衰先ge!
因為我本身唔like做運動, 打波, 跑步 我唔like ga!
健康舞又好辛苦, 但又想做下d 輕 king d ge 運動修下身, 因為好多人都話yoga可以改善線條
咁我見公司有班咪約埋d同事去玩law :-( :-(

btw, 太極可唔可以玩 ?-(
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

大宅

v-square
long time no see
估唔到係到相遇

人生有許多先後次序, 信仰永遠應是基督徒的第一位
見你的回覆已知你心裡是不平安

yoga裡面不是單單運動這麼簡單, 涉及許多worship偶像的
儀式, 有些又會播"凡"音, 即係好似"佛偈"咁喃嚒
對屬靈只有百害而無一利, 聖經教我們不要給魔鬼留地步

金錢損失和失信於朋友不及得罪神(令神傷心)重要
坦白告訴同事, 明理的朋友會尊重你的決定

耶和華必會因你的順服祂的律例典章(遠離拜偶像)而賜福給你, 你身材無須yoga協助都會靚靚
(題外話: 我同教會d姊妹謝飯祈禱時, 會宣告埋"食左會健康同唔肥", 神是my best fd, 會聽我們的祈求:mrgreen: )

大宅

cwp
你朋友最重要的是向神交帳, 並不是向人或教會交代
鼓勵他將眼目放於神的身上

大宅

cwp

氣功是有科學數據証實有抗癌功效,但未有聽聞yoga都得!
基督是我一家之主

大宅

本來呢幾日睇緊學yoga,其實家裡已有dvd同yoga mat,但因為想放鬆下自己,諗住報名yoga,其實我唔知動作係拜偶像的,只係想D"凡"音,因為我以前學過,到那一段我唔出聲,自己祈禱,我諗住咁OK
但唔知動作都有問題
該用戶已被刪除

大宅

Billie&Winnie 寫道:

願主祝福你!

thanks

別墅

魔鬼實在設下太多試探

上堂引發的事件可能比上堂本身嚴重

大宅

yoga各位姐妹真係唔好去學呀!
我識有對基督徒夫婦, 佢地一直玩開yoga, 已玩了2年, 之後工人也學了, 工人去了圖書館借左本教yoga書回家, 當晚就有事發生了, 他們在深夜訓時輪住被野壓住, 而且有好幾晚一樣發生咁架情形, 加上家裡每人都輪住病, 後來他問我老公如何是好, 我老公見議他找他教會傳道, 之後傳道人上了他們家, 為他們禱告, 他說yoga會帶人去到一個空間, 魔鬼好易在這時控制妳, 傳道人叫他們停止yoga這活動, 之後這件事就沒有發生了.
可能初學不會出現這種情況, 因為我朋友已經玩了2年, 不像一般動作易, 他們學會難動作. 不是常人能做到的.

洋房

我都有一個疑問,如果太極,yoga,氣功等是因為有宗教背景而不能去做,為何基督教沒有這樣的"運動",可以幫助到患病的信徒?

洋房

calamus,
謝謝你的意見.

calamus 寫道:
cwp
你朋友最重要的是向神交帳, 並不是向人或教會交代
鼓勵他將眼目放於神的身上

別墅

faifaifat 寫道:
我都有一個疑問,如果太極,yoga,氣功等是因為有宗教背景而不能去做,為何基督教沒有這樣的"運動",可以幫助到患病的信徒?

在神看來,靈比身體寶貴的太多,所以祂向着我們的意念,都是先叫我們的靈得益處.(轉載--活水)
主說:不要為那必壞的食物努力,要為那存到永生的食物努力,就是人子要賜給你們的.
約六 27

伯爵府

沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

洋房

markli,
除了依靠 神,我們不是也信任西方醫學的嗎?但當連瑪麗醫院都轉介病人去練氣功的時候,教會是不是應該仔細思考這個問題。
本人曾經歷一場大病,覺得健康的人,永遠無法理解病者的苦況,因而有感而發,如有冒犯,請見諒。

markli 寫道:

在神看來,靈比身體寶貴的太多,所以祂向着我們的意念,都是先叫我們的靈得益處.(轉載--活水)
主說:不要為那必壞的食物努力,要為那存到永生的食物努力,就是人子要賜給你們的.
約六 27[/quote]

複式洋房

播道會港福堂吳宗文牧師曾指中國氣功有遠至4000年歷史,比道教建立和佛教傳入早很多年。
以我自己看,是可以練,但要剔除佛道的內容。

洋房

winnie889,

我在網上找到吳牧師的講話,才知道原來有不少傳道人對氣功有深入的分析和研究,謝謝你的分享.

複式洋房

此帖已被發帖者刪除

=========
此帖已被發帖者刪除
=========
真正的友誼是雙程路,如果你正在走單程路,朋友,那種友誼是假的
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至