興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果唔怕重 DSLR一般都比較有質數保證 ,而鏡頭選擇都比較多同有彈性
例如:初生 唔適宜用閃光燈 又想係室內同BB影靚相 可以配合大光圈定焦鏡(如:CANON 50mm F/1.8 II) 呢類抵用大光圈鏡,再稍為提高小小ISO 就可以提高小小快門速度 有效抑制因手震或BB郁動 而出現畫面鬆朦

如果本身好怕複雜器材而又怕重的話(需要認真考慮,因為帶BB出街得自己一個的話,果D 湊BB用具真係會令你變成棵聖誕樹)
可以考慮而家好興GE無反,KIT SET + 一支大光圈 (嚴格我用EPL-2 90%時間係用PANASONIC支20mm f/1.7) 而家d無反畫質都好貼近入門級DSLR (價錢都係) 推介EPL-5

以上只係個人經驗同意見咋 可以作為參考 但唔好盡信呀

希望幫到你啦
http://www.fotop.net/CEZchan

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:如果唔怕重+DSLR一般都比較有質數保證+,而

原帖由 CEZchan 於 13-03-29 發表
如果唔怕重 DSLR一般都比較有質數保證 ,而鏡頭選擇都比較多同有彈性
例如:初生 唔適宜用閃光燈 又 ...
好詳細呀,吾該晒,我會參考下咖啦

寶寶就快出生了

複式洋房

回覆 yvonnecccc 的帖子

http://www.fotop.net/CEZchan

男爵府

引用:Quote:原帖由+simon138+於+13-03-29+發表其

原帖由 寫我心情 於 13-03-29 發表
呢點我都想,但市場/現實上有冇呢?
沒有最好,只有更好。

大宅

回覆:想買部靚相機影bb 有冇推介?

想方便jpeg直出,影bb顏色靚,我諗Fujifilm XE1係你暫時最理想選擇。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+寫我心情+於+13-03-29+發表呢

原帖由 simon138 於 13-03-29 發表
沒有最好,只有更好。
咁你又suggest一步到位買650d定A乜乜套裝$6千幾?

咁即係點呀? 我係新手吾明呀。

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

複式洋房

回覆:寫我心情 的帖子

不如等我講下作為爸爸的意見,你唔好只係諗影bb 時用咩機,因為6個月後你嘅要求會變。6個月後bb會開始四圍郁or走,快門要夠快及準,6個月前基本上咩機都影到,只要夠光就ok。

別墅

回覆:想買部靚相機影bb 有冇推介?

sony 5r

伯爵府

引用:不如等我講下作為爸爸的意見,你唔好只係諗

原帖由 vanpapa 於 13-04-04 發表
不如等我講下作為爸爸的意見,你唔好只係諗影bb 時用咩機,因為6個月後你嘅要求會變。6個月後bb會開始四圍 ...
好呀,咁師兄又有乜推介呢?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+vanpapa+於+13-04-04+發表不

原帖由 寫我心情 於 13-04-05 發表
好呀,咁師兄又有乜推介呢?
咩budget 先?
另外怕重嗎?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:不如等我講下作為爸爸的意見,你唔好只係諗

原帖由 vanpapa 於 13-04-04 發表
不如等我講下作為爸爸的意見,你唔好只係諗影bb 時用咩機,因為6個月後你嘅要求會變。6個月後bb會開始四圍 ...
咁應該咩機最適合而又兩全其美?

寶寶就快出生了

伯爵府

vanpapa 發表於 13-4-5 00:46
咩budget 先?
另外怕重嗎?
$5k, 怕

複式洋房

5k 怕重不如考慮入門版dslr, 而家m4/3 我會覺得太貴 加上始終m4/3 對焦唔夠快

伯爵府

引用:5k+怕重不如考慮入門版dslr,+而家m4/3+我會

原帖由 vanpapa 於 13-04-05 發表
5k 怕重不如考慮入門版dslr, 而家m4/3 我會覺得太貴 加上始終m4/3 對焦唔夠快

...
咁如果10k budget但怕重呢?

禁止訪問

複式洋房

引用:Quote:原帖由+vanpapa+於+13-04-05+發表5k+

原帖由 寫我心情 於 13-04-05 發表
咁如果10k budget但怕重呢?
如果鬆動又唔想dslr 就當然 OM-E5

複式洋房

回覆:vanpapa 的帖子

正名 OM-D E-M5

伯爵府

引用:正名+OM-D+E-M5

原帖由 vanpapa 於 13-04-05 發表
正名 OM-D E-M5
即係無反?定DC? 乜鏡?有乜好?

複式洋房

yes. m4/3 即無反, 可以用住支12-50mm kit 鏡先 而家行貨10k 有找

複式洋房

CEZchan 發表於 13-3-29 15:26
例如:初生 唔適宜用閃光燈 又 ...
Useful

首頁

尾頁

跳至