2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

Sfleung0721 發表於 13-4-18 08:59
回覆 babystar2013 的帖子

完全唔會考慮任何一隻奶粉, 因為已經下定決心只會餵母乳. 沒有一隻奶粉會比母乳 ...
AGREE! 我兩個b都係主要飲人奶,bb情緒同埋智商都好好,唔會成日喊,學野又快,人奶 is the best for baby!

子爵府

好媽媽勳章

回覆 viviloster88 的帖子

要對自己有信心,如果你真係買咗奶粉既,就會有依賴,就會覺得人奶可有可無,所以我不建議買定奶粉,就算真係要買,都只好買400g看門口,你才會努力去餵人奶希望你bb都可以食最好既食物,而唔係次一等牛既食物
我兩個仔囡都有補少許奶粉(因為我要返工,有時pump唔夠一日既奶),大囝食惠氏,便便差d,之後一歲後想幫佢轉美贊辰(其實,太甜啦),但阿仔對美贊辰敏感,最後,就飲美素佳兒,好ok,腸胃又好d
阿囡就6個月開始補美素佳兒,一歲時想幫佢轉飲澳洲雪印(那時,美素成日無貨,日本地震後又唔敢買,惠氏又快便秘),點知阿囡對雪印敏感,最後都係迫住食返美素+惠氏
所以,你而家諗都無用,更加唔使買定,因為,bb隨時唔夾隻奶粉,但人奶,就100%肯定bb一定無問題

ivysum    發表於 13-4-20 10:59

子爵府

好媽媽勳章

回覆 Sfleung0721 的帖子

其實,從我的經驗,及我另一個全母乳媽媽既經驗,我得出一個方法,真係work的,就係,食多d飯!我個囝出世時,我食量同未生前差不多,因為,阿囝本身又唔係好吮(可能佢本身唔喜歡食野,而家大咗都係咁), 無demand,就無supply,我又唔去泵奶,夜晚臨瞓前,怕佢唔夠飽,就補2安奶粉比佢(其實,係自己想瞓耐d,大忌),所以,返工後就算有泵奶(一日兩次,每次每邊只有2-3 oz,合共只有10-12 oz),都唔夠,要補奶粉(一日一餐)
之後,我朋友生完,佢見我餵人奶,佢又走去餵,佢都要返工,一日只有lunch time pump 一次,但係......佢一邊可以pump到 8 oz!
我當然立即請教佢,點解可以pump到咁多啦,佢同我講,佢一餐食2碗飯,我當時look 大隻眼,因為,我個囝食人奶時,我只係食一碗飯都無

後來,到我生完阿囡,我就決心要阿囡頭6個月唔補奶粉,每餐先要自己食完一大碗飯,才開始食餸,最後,阿囡真係可以全人奶到6個月(阿囡本身都唔大食,到1.5歲,都食唔晒5oz 奶一餐)

今次,我有另外既打算,就係除咗埋身餵阿囝飲之前,再加埋pump出黎,比阿囡一齊飲!

ivysum  我又試你嘅方法先  發表於 13-4-20 11:02

子爵府

好媽媽勳章

回覆 Sfleung0721 的帖子

我一早已同老公有共識我會餵人奶,有時佢見到bb喊,都有話"你唔夠奶,就補奶粉啦!",我就會一對淚眼對住佢大聲鬧佢,叫佢收聲,佢頂唔順bb喊既,就出門口,之後佢就再唔敢叫我補奶粉(頭一個月)

禁止訪問

複式洋房

我都好想餵母乳, 不過由於身體情況會選擇開刀, 唔知埋唔埋到身餵

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

回覆 HongBi 的帖子

可以的,只係有d痛啦,如果你真係想餵,唔埋身,pump出黎都一樣,但有一樣野要記住,就係初乳係金黃色的,份量少到你唔信,大約只有10-20ml,千奇唔好驚自己無奶,記住,bb出世時,個胃細得好可憐,10-20ml已經夠佢一餐,之後傷口無咁痛,埋身再餵都ok,不過,另一樣要注意既,就係,佢可以唔識吮乳頭,因為一出世就吮奶咀,所以,你要好小心買奶咀,我個人經驗係,piegon一定唔得,chu chu就ok,因為bb要用點力才吮到,有d似乳頭

你要作出最壞的打算,就係會變成全pump媽(因為bb唔肯埋身食)

複式洋房

Sfleung0721 發表於 13-4-20 10:27

都可以架, 如果你去私家生, 生之前同姑娘講聲. 最開頭個幾餐醫院可能會俾奶粉, 但你一 ...
Thanks. 我會努力的!

複式洋房

wendy_ho 發表於 13-4-20 22:36

可以的,只係有d痛啦,如果你真係想餵,唔埋身,pump出黎都一樣,但有一樣野要記住,就係初 ...
之前睇一o的sharing, 話bb若然出世後唔o係短時間內埋身餵, 之後佢會用好耐時間先識搵乳頭同學識去吮。就算有可能做全pump媽, 飲母乳點都有益過俾奶粉, 盡可能俾最好o既俾bb。

wendy_ho  我個大仔就係咁啦!用了一個星期才肯埋身食!  發表於 13-4-20 23:30

首頁

尾頁

跳至