懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 今日醫生話我個肚成唔到胎...

smallpiggie,

大宅

ellislui,

元朗對我黎講又真係好遠!我住港島東。如果唔駛成日返去覆診就ok, 但我諗可能每一至兩星期都要去一次, 係咪?

別墅

smallpiggie ,

不如你試下睇吉叔呀佢係上環,之前好多人都睇佢, 都話佢幾好不過小小惡囉.你要自己好好保重身體呀,

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我係上年 10 月驗到有左,到左 11月24日覆診醫生話聽唔到心跳,剩係見到個水"LONG",問我想睇多次醫生定做手術,我老公話睇多次都係咁家啦,就決定左第日做手術,我係塞藥既,2 日後我就出院,醫生叫我黎左 4 次 M 先好再有 BB ,
我係今年4 月開始努力,而家已經 差唔多 19W 喇,你唔駛驚 0家 .................

大宅

有新進展... 頭先再睇另一個醫生, 佢同我照音超, 我同老公見到個胎既心跳呀!:mrgreen: 加上醫生估計我既排卵唔準 (遲過一般), 所以佢話我而家個胎可能只係一般正常既妊娠6周, 即一般照聲波以為仲未成胎。我諗我都係盡量訓多d覺, 始終流啡令我唔係好comfortable。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

恭喜晒你smallpiggie
咁你要多多休息,唔好操勞,小心安b喇!

大宅

恭喜妳呀!!smallppiggie!!

好好休息,我有些朋友開頭一段時間都流啡,專心休息放鬆心情,BB就健壯成長了。現在都讀幼稚園了。

珍珠宮

smallpiggie,
恭喜晒~~~
你要小心調養身體。
你住港島,不如去金鐘海富港大中醫分館睇啦,我好多朋友都係o個度睇,口碑唔錯,好多媽媽大住個肚都去o個度開葯安胎。

男爵府

SMALLPIGGIE

CONGRATULATION, 無事就好0拉!!!

你要努力, 加油, 事事小心. 盡量休息多0的, 訓多0的床.

阿B0甘努力支持, 你都要同佢一齊努力呀!!!
違規簽名-超版代刪

民房

恭喜..smallpiggie
初頭真係登你難過..now heard your good..真係開心..噤你要好好休息啦...咩都唔好理噤多..good luck

洋房

重有流啡就要多訓床休息! Take care!

大宅

SMALLPIGGIE

恭喜恭喜, 冇事就好啦, 如果流啡最緊要休息

複式洋房

恭喜你 smallpiggie,
現在唔好想咁多, 一定要好好休息, 好快就穩定架!
之前我嘅case同你一樣... 就在我陀到第五週時開始流啡, 睇完私家醫生後話我作小產, 要瞓床休息, 跟住陀到第六週時約下午五時多發現自己流M血, 而咁啱係星期日, 所以我立即去東區醫院急症室睇, 入到去佢地都好快睇我, 跟住要我入院作詳細檢查, 我的痛苦經歷由此開始... 首先俾果班所謂嘅(醫生)睇完又睇, 同一樣case俾唔同醫生睇幾次, d問題問完又俾唔同醫生問多幾次, 這些都算, 到照音超時, 果個醫生都唔知佢係唔係專業, 照咗好耐都未得, 最慘係佢"整"得我好痛, 我叫晒救命! 佢睇唔惦叫咗另一個醫生o黎睇, 點知個果所謂專業d嘅醫生一口話定我係死胎, 得d水"long"冇心跳, 要準備做流產手術, 仲話可以用食藥方法流出來等, 其實當時我已經有晒心理準備冇咗個B, 但果個時候我未死心, 於是我問醫生係唔係個B太細未睇到? 個果所謂專業d嘅醫生就俾部機我睇, 仲解釋俾我聽話, 話比喻我個肚裡面只得一間空屋, 裡面乜都無, 成唔到胎。 佢知我好似未死心, 於是佢話俾多一次機會我過多幾日返去照, 如到時真係照唔到個胎, 就一定唔要得。 跟住我話明天去私家醫生到check, 佢好肯定咁講, 你明天照同今日照出來嘅結果一樣都係"無", 佢仲係到講我個胎冇十成都有八成係死胎, 因為佢地話我係死胎, 所以果晚九時多要我出院, (我出院時仲流緊血) 佢地都要我出院, 佢地幾無人性! (我都冇瞓過佢地張床, 住院費$100-要照收), 跟住返到家果晚, 我知我老公好唔開心, 雖然今次係意外有咗, 但無咗都會好難過, 我偷望個佢幾次, 佢個樣眼濕濕咁, 好似想喊出來, 但佢又怕影響我的心情, 所以佢係到死頂, 反而常安慰我, 我見到佢咁樣, 我都好心痛, 其實當時我只是有些難過, 不太傷心, 可能我覺得一路都陀得唔好, 成日都想嘔, 瞓又瞓得唔好, 食又冇乜胃口, 都陀得好辛苦, 正所謂勉強無幸福, 如果真係唔得都無得勉強! 我第二日早上去番我睇開嘅私家醫生覆診, 我將我作日嘅case話俾醫生聽, 佢一照已照到我B有心跳, 話暫時好正常, 叫我唔好念番之前係政府睇到嘅結果, 最重要係睇最update嘅結果, 唔好擔心, 要多休息! 現在我已經陀到第八週多, 流啡都差不多一個月, 一路睇醫生check住個B都ok, 我這幾天開始無流啡, 我都好開心呀! 希望快D正常番, 然後可以返工。
所以你也要加油! 如大吉利是話有問題的話, 要睇多幾個醫生俾意見你, 唔好放棄! 神一定會保祐你! 願主祝福你和有一個健康的BB!

大宅

smallpiggie, 照到個胎有心跳就好la. 你流啡, 咁e生有無同你打安胎針ar? 我個時流啡, e生同我打安胎針第2日就無再流啡la. e生有無寫病假紙俾你? 你要係屋企好好休息, 唔好4圍去la.
我叫暨綿一, 乳名叫一一.綿一blog

禁止訪問

大宅

dear all,
tkx all for your blessings! 我而家係全職媽媽, 所以除左會keep住渣車接送阿女返學放學之外, 我會盡量訓覺 (好彩我都幾訓得)。

其實我都唔知點解今次好似駄得冇咁順暢咁, 之前我駄阿女0個陣仲要返工, 雖然0個時冇阿女要照顧, 但我之前亦因為冇工人幫手, 我大肚都會做家務, 返工返到阿女要開刀出世0個日咁濟, 但個人當時除左好似今次咁初期勁眼訓之外, 樣樣都精神爽利, 又冇陰道炎, 又唔嘔 (雖然今次touchwood都未嘔過, 但就成日有惡心既感覺)... 可能我條命都係唔可以嘆, 又或者女人一過左30歲駄b真係會差d?

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

真開心知道你沒有事
休息多點啦

複式洋房

真係恭喜你呀sanlam同smallpiggie,
好彩你地有去私家醫生到check咋....信政府醫院就真係後悔一世.
詳情可以睇呢度

首頁

尾頁

跳至