在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

別墅

回覆 olivia_kyk 的帖子

0的老人家(好多人)又要贏又要(懶)0力
0甘我0地讀0甘多書,當然吾是要0力過他們。

而是要去包容,寬恕他們。
丞相肚裏可撐船

何況是一家人。

我會同他道歉,講
對不起99,我知我人工少,不過我已經盡力。不如你教下我,點樣先可以好似你0甘高人工

minirat  哈!以退為進都是好方法!  發表於 13-5-7 17:11

男爵府

回覆:99成日都睇我唔起, 覺得我人工低

咪理佢啦!到你人工好高時,佢又會用另一樣野去挑剔你!當佢唱歌!

大宅

Next time, tell you husband not to disclose your salary to your 99!

As long as you work happily, don't really care about what others say and this is not a competition in making the most $$$!

大宅

千祈唔好講佢知......多又話多, 少又話少!!點都唔滿意ga...! (多佢又可能叫你地俾多d 家用呢~)

最好就係唔講. 我阿媽連我家姐幾多人工都唔知呀, 唔好話我姐夫. 有一次我阿媽問我幾多錢人工, 我老實咁答左佢, 佢第一反應就係話"咁少既?". 我幾後悔呀!!以後佢再問我都唔答佢.:;pppp:

大宅

回覆 TropyC 的帖子

個時由20k跌到得返12k都好唔開心架, 不過好采個時未有bb, 咁未慳d洗lor, 而家已經有兩個細路, 生活都係剛剛好, 儲唔錢架~ 但點都好過問c6攞呀~ 遲d就會習慣! 加油

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我唔會答佢實數喎, 連我父母都未必exactly知我搵幾錢啦, 做咩要同佢咁老實呢
每日望住佢哋就充滿力量啦!

伯爵府

人工呢啲咁私人嘅嘢, 你可以唔答你99吖!佢問起你咪答佢夠你地洗, 開開心心咁生活咪得囉﹗

男爵府

你奶奶都幾克人憎
唔好同她一般見識
我覺得你對答得好好,埋當開玩笑,唔洗理她

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

ming1020 發表於 13-5-3 19:06
我會同99講,我唔好命所以要繼續做……

嘩!!!!!!!!!呢句好呀!!!!!!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

引用:我都會咁答:好命嘅做咁少奶奶唔洗做添啦+.

原帖由 chingcging 於 13-05-03 發表
我都會咁答:好命嘅做咁少奶奶唔洗做添啦 .…老公呵?
Me too

大宅

關佢鬼事咩?阿媽都無權理啦!

男爵府

你可以叫C6不要話比佢MAMA知 , 因為都屬於你的私隱,否則日後連C6都吾講

珍珠宮

我覺得樓主人工唔算好低, 做得開心更重要, 不用對全天下人交待

我 99 又是睇我唔起, 成日認為佢自己仔女叻晒搵錢多, 我就是白吃白喝架

昨天食母親節飯 ( 勁唔想去 ) 我地全程無講過野, 無交流, 無眼神接觸
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

好媽媽勳章

佢覺得你低人工仲好啦. 第日你加左人工都唔好同99 or 老公講, 家用照舊. 袋袋平安, 唔好理佢.

男爵府

樓主,唔駛對99咁誠實,講晒幾錢人工俾佢知。

公爵府

引用:幾年前我做個份工成20k個月,+但一個金融海

原帖由 olivia_kyk 於 13-05-03 發表
幾年前我做個份工成20k個月, 但一個金融海嘯就減到得16k, 仲要壓力好大加上老細好衰, 我做咗年幾就辭職, 誰 ...
唔明點解你會同99講自己幾錢人工

男爵府

畀面勳章

我記得我同C6拍拖時,C6阿媽又係問我搵幾錢個月,我答佢一萬囉,佢即話:我仲人工高過你喎.......(當年C6阿媽係做掃街,又係舊制,有成萬一、二蚊一個月........

結婚之後無幾耐,99而已經無做野喇,我升左職、加左薪,99又問我而家搵幾錢個月,我話萬四唔夠,佢竟然又話我下次唔好講出黎,等C6 D細佬妹聽到,知道我人工高過C6,C6在細佬妹面前無晒面喎......當時C6公司凍薪凍左五年,我就加左人工,追過佢頭好出奇咩.......而且係佢問我既........

到個女幼稚園,我轉左工,99又問我搵幾錢個月,這次諗住報細數,99就唔會咁多野講啦,所以我話萬二,點知佢又話:搵少左咁多,咁你都唔好顧外家咁多喇.......我O左咀,心想,我比幾多錢阿爸阿媽關你咩事呢??我比得出幾多咪比幾多囉,又無問C6攞............

子爵府

我c6都吾知我exact人工!奶奶吾會問,問我都吾會講

子爵府

引用:幾年前我做個份工成20k個月,+但一個金融海

原帖由 olivia_kyk 於 13-05-03 發表
幾年前我做個份工成20k個月, 但一個金融海嘯就減到得16k, 仲要壓力好大加上老細好衰, 我做咗年幾就辭職, 誰 ...
我唔會答佢揾幾多錢,呢啲係私人野,同問胸圍幾寸,個cup幾大一樣。你真大方肯答佢

首頁

尾頁

跳至