跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實我是上年度小一家長, 我一見到張派位註就....好迷茫,你可以打定電話你心儀(其實應該是每一間小學)問定幾時開始派表, 幾時收表同所需文件, 因為有部份學校下午是唔開的. 最好星期一都請定假, 預備不時之需. 當然, 有人事就最好, 無人事都未必有得見. 你準備所有文件副本可以慳番時間, 不用返轉頭再交. 其實我都交咗好多間表, 未必間間有得面試, 就算有得見都成百人爭幾個位. 小朋友都大人同樣面對很大壓力. 坦白說, 我是由上年度開始真真正正討厭雙非. 希望大家好運. 亦希望幫到大家.

大宅

回覆 pookypo 的帖子

我想問吓要準備咩文件?THX

大宅

我上年叩門,不過只叩一間,當時學校講明要k3上學校評估, 我仲比左幼稚園校長的推薦信,仲有之前考到的所有cert, 獎狀, 如果曾參加過叩門學校的一些course, 應該會比返張cert 你証明你參加過佢d course. 呢d我全都print一份出來, 入一個clear folder 到, 但個folder唔好買咁大, 夠用就算. 可能學校話要影印本,但因為我叩一間,我用了color print,話晒望幾百份野,有color會醒神些. 我仲用些分隔頁去分開唔同section, 方便老師觀看.

祝大家派到心儀的學校, 或叩門成功!

男爵府

回覆:1/6小一攪珠放榜!等結果的家長緊張嗎?是否要做什麼扣門的準備呢?

這兩天看到幾間小學的網頁都有上載扣門資料了!
好似:元小、南元小、商小、徐澤林、英來!

男爵府

回覆:1/6小一攪珠放榜!等結果的家長緊張嗎?是否要做什麼扣門的準備呢?

英來說明要第一、第二次選校選它才優先!

大宅

回覆 mytigger 的帖子

大宅

回覆 mytigger 的帖子

大宅

虽然仲有二年先轮到,已经心惊。。。
感恩的心

伯爵府

請問 protfolio 用中文做定英文做好?

男爵府

大宅

明天大家諗住幾點去?

男爵府

我會一早去!心急

男爵府

我7点半去

大宅

好媽媽勳章

引用:元朗區宜家的叩門學生滿到瀉,學校邊有咁多

原帖由 siuloon 於 13-05-27 發表
元朗區宜家的叩門學生滿到瀉,學校邊有咁多時間睇每個學生成尺厚的portfolio丫,講命水既、隨遇而安啦! ...
我唔係嚇大家,尋日女女幼稚園校長話俾我地知,教育局早兩日前落左 order 俾所有元朗小學校長知,如果6月1日有住元朗區小朋友派去天水圍嘅都唔准收。

瓜瓜哇哇哇

男爵府

引用:Quote:原帖由+siuloon+於+13-05-27+發表元

原帖由 ebutterfly323 於 13-05-31 發表
我唔係嚇大家,尋日女女幼稚園校長話俾我地知,教育局早兩日前落左 order 俾所有元朗小學校長知,如果6月1 ...

好驚呀!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+siuloon+於+13-05-27+發表元

原帖由 ebutterfly323 於 13-05-31 發表
我唔係嚇大家,尋日女女幼稚園校長話俾我地知,教育局早兩日前落左 order 俾所有元朗小學校長知,如果6月1 ...
唔係好明,請問咩係派去都唔準收?派左位都唔收?

大宅

唔係下曄?

大宅

唔准收係咩意思唔係好明

大宅

好媽媽勳章

回覆:marlboro8008 的帖子

唔好意思,我表達不清,即係住元朗區嘅小朋友派左去天水圍(非自願),元朗區嘅小學校長唔好收lee 批學生

瓜瓜哇哇哇

男爵府

回覆:bebilam 的帖子

去元朗小學叩門全部都唔收丫!!!係咪咁的意思

首頁

尾頁

跳至