跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

Re: 港大同學會小學

咁請問收生標準會否考慮小朋友係讀邊間幼稚園?請問你小朋友之前係讀邊間呢?他們有無關聯或連係幼稚園?如果讀些唔出名的幼稚園會否無機會interview?

男爵府

咁請問收生標準會否考慮小朋友係讀邊間幼稚園?請問你小朋友之前係讀邊間呢?他們有無關聯或連係幼稚園?如果讀些唔出名的幼稚園會否無機會interview?

No la. My son studies in a 街坊kinder. All his classmates who had submitted application got 1st interview.

I think HKUGA prefers outspoken and 'creative' children. Because my son's answers in the 2nd IN were not so 正路 yet he got accepted. :-P :-P
我住種花家

民房

Hello, My daugter just joint this year. She enjoy the shcool very much but since I don't know much about other school details so I can not do a direct comparision.

Overall, I think it is a good school as in my opinion "eager to learn" is first priority.
(P.S. User - Sheenaho, my kid is 1A05, welcome to drop me a mail via HKUGAPS intranet)

民房

各位好,
太太剛剛去左HKUGA小學幫囡囡 register, 在門外見到一班學生在派傳單氣氛好好而且小朋友好開心好enjoy完全吾似讀書有壓力果種......順帶一問,請問有冇校車去將軍澳?車費大約幾錢呢?

男爵府

請問有冇校車去將軍澳?車費大約幾錢呢?

You may check with the school bus company at tel 24013695.

Welcome ! :lol:
我住種花家

洋房

係咪要幫小朋友做一份好representable既profile 架?

民房

真開心,
起初話俾人聽, 個女去柴灣讀書, 個個都話我勞役個女, 如來都有新同學仔來自將軍澳.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我住銅鑼灣, d人知我個女去柴灣讀書, 都話"咁遠!!"
我話咪又係一程校巴, 我女女幼稚園返真光咁近都要搭車啦!
我知有人住愉景灣tim呀!
我都識人住麗港城, 其實都係7:20上車, 都好快姐!

民房

麗港城都要7:20上車.....咁坑口米要7:00am.....救命呀. .....請問.....其實幾點鍾上課呢.

民房

Hi HengDad,
你好, 我住坑口, 計個條數....囡囡家陣日日搭校車返九龍塘都相差無幾.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PhoebeDa
朝早好似(oops! )7:40定7:45打第一次鐘, 8am再打第2次鐘, 不過未到8am都未計遲到

民房

謝謝......咁我米要6:00起身.....冇命~ :-(

王國長老

其實好多小學生, 都係6點幾上校車架
我女女之前考到st clare's(般含道), 有去註冊, 後來佢寄d校車資料俾我, 6:50上車呀, 嘩, 銅鑼灣去中半山都要6:50上車, 問你c唔c!

民房

我地曾問HKUGA校巴, 若以現時來說, 我地要在6:50於新都城上車.
而我個女返左三年半藍田幼稚園, 每日都要坐45分鐘校巴, 我惟有信個靚妹會習慣啦.

王國長老

希望到時安排左, 你係站尾啦, 如果做頭站上車, 日日早早上仲要遊車河, 都咪話唔辛苦

民房

咦.....我囡囡都係考到 St. Clare's 不過放棄左, 因為太遠及學費都吾平, 而且聽聞係比較傳統教法所以揀返 HKUGA.

王國長老

其實st clare's唔係學費貴, 算一般水平啦
係hkuga特別平就真
係呢, 咁你而家係咪Q埋雙手等開學, 唔再搵第2間架喇

民房

係呀.....上兩星期收到份"讓我閃耀"不過係2006年第一期刊, 吾係家陣仲是否UPDATE不過睇黎師資都幾好.....另外上星期去海洋公園玩遠遠望到間中學, 環境好正呀.......想問聲你個小朋友讀得開心嗎? 壓力如何? 有乜課外活動呢? 麻煩哂. :-P

王國長老

女女讀得開心呀, 學校好重視(真係架, 唔止唔阻止, 仲好promote tim!)發展小朋友創意, 所以小朋友好多機會去present, 去講去唸, 學校好多表現機會架, 午間音樂會啦, 圖書館講故事時間啦, 平時上堂啦.....
功課唔多, 不過有時真係要用下腦, eg數學科只有一張工作紙, 4條題目, 不過係代數, 所以真係要花下腦筋去完成
愉快學習唔等於唔駛學, 有時d功課又突然間好鬼深, 不過如果肯花d時間去明白, 都ok既! 其實學校都幾expect家長參與, eg幫小朋友理解題目呀, 陪佢去圖書館搵料呀...等等
英文科呢,學校唔著重gramma exercise, 反而係鼓勵小朋友睇多d課外讀物, 而家我女女認字都快左! 至於默書, 中英文都係2星期默一次, 中文除左一般詞語, 仲有趣味默書, 每次一個主題eg日字部, 食物, 校園設施等等, 唸幾多寫幾多, 計落bonus part, 聽聞英文高年班d都會有 eg ....th, fa....等等
學校想學生上堂吸收, rather than返屋企靠死讀書, 所以有時會有pop quiz, 睇下小朋友上堂學到幾多, 1-3年班無考試, 評估就係base on呢d pop quiz啦, 小朋友上堂表現啦, 默書啦, 等等
除左平時唔多功課, 連假期都唔會一大堆lor! 只會要求課外閱讀, 所以而家星期六日, 我地仲可以relax relax, 長假亦可以好安心咁plan去旅行(真係感謝上天賜間咁既學校俾我)
如果你有去學校information session, 你一定知學校支持positive reinforcement, 而學校真係講到做到, 佢地唔會靠"鬧"去管學生, 最多都係去靜思區罰坐, 而學校有個"閃耀之星"計劃, 分"自我管理", "人際關係", "學習"等等方面, 如果做得好, eg 上堂留心, 咁老師就會俾貼紙, 唔好睇小呢d小獎勵呀, 我個女真係"上當"架, 而家上堂都特別留心左
課外活動方面, 都好多選擇既, 樂器呀, 小童軍呀, 珠心算, 紙黍土, 趣味數學, 游水, 舞蹈運動........只怕你無時間!

民房

Hi Charlotte_mom,
多謝哂妳咁詳細講解, 這種教學模式arm哂我囡囡, 有得玩有得學仲可以比佢發表意見........
想請問聲佢地係米每日都要帶好多書本返學書包好重呢? 學校有冇 locker? 囡囡係年尾細女好細粒好奀, 驚個書包隨時重過佢, 麻煩哂. :-P

首頁
12345...6

尾頁

跳至