網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+taya+於+13-06-17+發表今晚試

原帖由 Yuyu432 於 13-06-17 發表
thx等你呀!
尋晚試左啦,落左三粒加片姜~大約十五分鐘燒完
又唔係好熱,可能d 艾粒唔靚, d味怪怪地
本身有腳眼果到有痛,尋晚都無咁痛

大宅

引用:Quote:原帖由+taya+於+13-06-17+發表今晚試

原帖由 Yuyu432 於 13-06-17 發表
thx等你呀!
本身有腳眼果到有痛,尋晚都無咁痛

大宅

引用:how+to+use+this+box+a?

原帖由 ikab 於 13-06-17 發表
how to use this box a?
點著艾粒,放入個箱到
感覺上安全過用棒

大宅

引用:我個人覺得艾粒(細細粒可貼落手指頭穴位果

原帖由 w2b 於 13-06-17 發表
我個人覺得艾粒(細細粒可貼落手指頭穴位果種)效果不大,樓主呢種同中醫用果D 差不多應該效果幾好. ...
味道應該唔會有影響嫁
我一吹風扇就會鼻塞,但點著艾聞完又會通番(感覺有少少薄荷味)

大宅

引用:Quote:原帖由+taya+於+13-06-17+發表尋晚試

艾汁?咁係佢勁定艾倏勁d呀?seem soak feet easier
我都無岩岩開始試左無耐~都未知邊款有效
上次浸腳就咁用熱水開~結果出唔到味~
媽咪就教我要煲十分鐘左右灘到和暖再浸就好出味嫁啦

大宅

引用:Quote:原帖由+taya+於+13-06-17+發表尋晚試

艾汁?咁係佢勁定艾倏勁d呀?seem soak feet easier
我都無岩岩開始試左無耐~都未知邊款有效
上次浸腳就咁用熱水開~結果出唔到味~
媽咪就教我要煲十分鐘左右灘到和暖再浸就好出味嫁啦

大宅

引用:Quote:原帖由+ikab+於+13-06-17+發表how+to

原帖由 ngokwan 於 13-06-17 發表
X2
因爸爸有高血壓,老爺有風濕, 想買俾他們
其實我同屋企人都係試一試。出去睇次中醫都要幾百,到不如自己用二三百番屋企試整,就算整一次唔整都已經返本

大宅

回覆:seenine 的帖子

多謝提醒
收到貨心急想試曬去嘛~~~同堆用完個人真係好舒服
我都怕上火,所以應該黎緊會格日用

另外有問題,希望jm們能解答:
1.係冷氣地方定開風扇既地方做艾灸好d?
2.干艾葉浸腳,幾多先岩份量?
3.同一日浸腳(干艾葉)+隨身灸背隻,會唔會易上火?
4.落姜同蒜頭洗唔洗切粒? thzzzz

子爵府

taya 發表於 13-6-18 10:10
本身有腳眼果到有痛, ...

即係放艾在箱裡, 跟著蓋回有腳板的箱? 煙會係D 孔出黎, 咁就可以熱到個穴位??
好似好易用, 唔洗自己搵穴位呀

大宅

引用:Quote:taya+發表於+13-6-18+10:10+尋晚試左

原帖由 ikab 於 13-06-18 發表
即係放艾在箱裡, 跟著蓋回有腳板的箱? 煙會係D 孔出黎, 咁就可以熱到個穴位??
好似好易用, 唔洗自己搵穴 ...
係呀~放好點著左既艾,推番堆去(個箱好似櫃桶咁)~擺隻腳上去就可以,我無揾(月)位,因為放左上去腳板岩岩好遮曬d lone lone~

大宅

回覆:ikab 的帖子

係勁易用~因為d 艾粒好短~大約十五分鐘就燒曬,唔怕艾棒咁要抆番出黎整熄

子爵府

taya 發表於 13-6-18 11:49
係呀~放好點著左既艾,推番堆去(個箱好似櫃桶咁)~擺隻腳上去就可以,我無揾(月)位,因為放左上去腳板岩岩好遮 ...
正. 啱哂我呢D穴位白痴. 好正的介紹呀!!! 我只有36腳... 可能遮唔哂...

珍珠宮

引用:係勁易用~因為d+艾粒好短~大約十五分鐘就燒

原帖由 taya 於 13-06-18 發表
係勁易用~因為d 艾粒好短~大約十五分鐘就燒曬,唔怕艾棒咁要抆番出黎整熄

...
想請教,除了要買個箱,仲要買艾咩X?
同點樣點著支艾㐅?好似點香咁?因真係全冇idea , 又想買俾老人家 試, 謝謝

大宅

回覆:ikab 的帖子

應該都遮到的~可以問下店主
果d位有幾長~~~

大宅

引用:Quote:原帖由+taya+於+13-06-18+發表係勁易

原帖由 ngokwan 於 13-06-18 發表
想請教,除了要買個箱,仲要買艾咩X?
同點樣點著支艾㐅?好似點香咁?因真係全冇idea , 又想買俾老人家 試 ...
艾x=艾粒???
ys~好似點蚊香咁~點完擺落個箱到就ok嫁啦~~約15-20分鐘就燒完~

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

大宅

引用:Quote:原帖由+ngokwan+於+13-06-18+發表想

原帖由 taya 於 13-06-19 發表
艾x=艾粒???
ys~好似點蚊香咁~點完擺落個箱到就ok嫁啦~~約15-20分鐘就燒完~
有無邊款艾粒好介紹呀!

子爵府

引用:其實一直有幫屋企人淘艾條/艾棒自己就無試

原帖由 taya 於 13-06-16 發表

其實一直有幫屋企人淘艾條/艾棒
艾粒你系咪都淘開E間呀?怕買到假野,thc

民房

艾粒....d味係咪好似燒燶紙味 ?

子爵府

有個提示警告,我有用開隨身艾治療痛症的,但先果排在買艾條的店順便買埋樽艾草油,以為搽了油才灸會加強療效啦,點知灸完燙至起晒水泡呀,所以大家千祈唔好推完油,或搽活絡油來施以艾灸呀,這等如加油煎魚咁溫度會高好多架!另外,我的理解唔知岩唔岩呢?有這方面相關知識的JM們請指正,時已過立秋,若此時就算日日灸都唔怕上火的,夏天就唔好喇!唔知岩唔岩呢?

首頁

尾頁

跳至