自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:如果你是女主角,你會咁做嗎?

一時火遮眼, 係媽媽爸爸見到自己個女俾人咁打 係下意識保護 邊諗得咁多 你又唔知個男童下一步會點對個女女
我幾同情個丫媽 點解要罰佢 既然一場誤會梗加唔洗罰
如果要罰 雙方都要 咁先公平

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實我好認同要保護自己孩子,但保護係未要等於出手打人?呢點好值得商

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:tsangmonique 的帖子

比我會做鬧爆個死靚仔但唔會出手

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:其實我好認同要保護自己孩子,但保護係未要

原帖由 八婆仔@ 於 13-06-23 發表
其實我好認同要保護自己孩子,但保護係未要等於出手打人?呢點好值得商

...
商榷!

侯爵府

我記得我哋小朋友時,同學仔/朋友仔之間有時都會“打“下交,但我們的父母真係從來冇介入過,只是而家啲人太矜貴了。

水晶宮

又討公道有好多種方法,打人還手係香港就唔係一個合情合理方法!

水晶宮

自己小朋友俾人打真係好肉赤,但值呢個機會讓小朋友學習原諒同寬恕,我認為好過睇住自己父母打人,學習以牙還牙!

可想,將來小朋友俾人推跌好,俾人唔小心撞到也好,都只會出手打人!因要為自己出頭呀!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

引用:剛睇完一則新聞:「護女怒摑男童+官斥怪獸

原帖由 LKS媽媽 於 13-06-23 發表
剛睇完一則新聞:「護女怒摑男童 官斥怪獸家長」 從理性角度大家會話個大人唔應該咁處理!我同C6講過呢單 ...
如果換另一個身份⋯你哋係小 男孩嘅家長⋯俾個大人掌摑⋯又會典做

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:點講都唔可以出手打個小朋友既面。佢婆婆係

原帖由 chowqv 於 13-06-23 發表
點講都唔可以出手打個小朋友既面。

佢婆婆係到,最多係鬧佢無家教,要佢道歉。再狠d,教阿女還手自保。

simple is the best~

水晶宮

再仔細想,只係媽媽單方面描述自己個女好大力被男孩子推到,會唔會媽媽過份緊張,over描述個情況?

我想個男孩子\"傷\"一定不少於小女孩!

大宅

如果大家都以暴力解決問題〜小朋友只會有樣學樣〜身教往往對小朋友影響最深

翡翠宮

我會搵對方家長要求道歉

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我同你C6同一感覺,不過現實歸現實,大人出手就會輸,所有唯一做既,搵佢家長

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我都會喪鬧個細路同佢家長,要佢道歉,但不會出手。道理本來在我,但一出手自己就蝕底了。
我囡PN時比男同學咬到隻手腫晒,我都超嬲,但唯有教囡保護自己,我仲搞到向校長投訴(當時老師處理亦不當,令我囡以為自己都有錯),唔通我又教佢咬返人咩

大宅

引用:剛睇完一則新聞:「護女怒摑男童+官斥怪獸

原帖由 LKS媽媽 於 13-06-23 發表
剛睇完一則新聞:「護女怒摑男童 官斥怪獸家長」 從理性角度大家會話個大人唔應該咁處理!我同C6講過呢單 ...
E家d人真係野蠻到呢 唔明居然有人認同,咪世界?
如果我C6咁同我講,我一定教好佢先教仔女!

子爵府

畀面勳章

我可能會鬧爆個細路,但唔會摑人地小朋友

禁止訪問

引用:我會揾個家長理論,只要求道歉

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我估樓主c6出衝街,比人撞到,一定係會撞返人個d,否則,又點會覺得打返人就係幫仔女出頭,黑社會咩!我就一定吾會打小孩,第一,吾打都打左,你打返佢有咩用,而且小孩才4歲,可能都末識用力,佢出左手先發現咁大力,佢都好驚,你閙佢,要佢道歉已夠。第二,暴力不能解決問題,呢個時候可以比小孩知咩係正確處理打交方法。將來再遇到,知道點處理。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Sorry, 沒法認同樓主C6!!

小孩冇咁多自制能力分辦事非可理解,大人應有自控能力才稱得上一個好人吧?何謂身教?何謂暴力?你自己教你個女/仔啦!

子爵府

引用:我諗家長要保護自己小朋友,呢樣嘢無人會唔

原帖由 Freesia_cat 於 13-06-23 發表
我諗家長要保護自己小朋友,呢樣嘢無人會唔認同。問題係點保護小朋友呢? 你可以話個小朋友唔啱,無家教,可 ...
Absolutely agreed

首頁

尾頁

跳至