論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 到底個噩夢算結束未?

winnie_sh:

多謝您 o既提點!

我睇左條 link d資料先明白點解你地成日頭上有三把火,事關我睇到一半已經扯火,原來整個制度都係鼓勵佢地係唔係都告下僱主!

只要佢肯講大話誣告僱主,佢地無需大費周章,無 mud損失之餘,只要僱主怕事,就可以大扢一筆,有排唔駛做!係佢地眼中香港人的確有錢:d工多到可以公一份婆一份、d錢多到用佢家鄉十倍價錢請個工人(菲律賓住家工可能只包食宿同好少人工,人工大約最多港幣四百。)

奉勸請工人真係唔好搵 d無工作經驗,又無家庭負擔仲話讀完大學咁,事關有智慧唔代表佢肯謙恭做你個工人,只係成日諗住同你平起平坐,有事就懶識法律咁同你嘈過,唔駛養家就無後顧之憂咁同你玩到盡!好彩我阿妹係家庭主婦,我都係,我地會盡力爭番啖氣!

只係我想請教,若然我地贏左,佢扮無錢(其實佢自己又唔駛俾佣金僱傭公司,佢三姊妹都係香港打工兼未嫁,又唔駛養家,要賠絕對有錢),係唔係無辦法呢?

聽講勞工處 d調解員好習慣叫勞資相方講價,然後頃向叫僱主俾錢了事,若然到時係咁,我地應該點應對,真係同佢討價還價? 還請多多指教!謝謝!

大宅

wan-wan-ma,

I hired a bun bun 4 years ago through her elder sister. She was very good on everything including taking care of my new born baby. Since she is too good and is a mid-wife, she got a job in Canada last X'mas. Basically, I thanks my sister's bun to introduce her sister to me 4 years ago.

Hope you will feel better after reading my message.

Pilita

別墅

Pilita:

多謝妳講個好例子出黎,其實我都相信絕對有好工人,只係你好唔好彩能否遇上佢。若然套落一家人(兩個僱主)請埋兩姊妹,依或然率計算只有四分一成功。即係家姐同阿妹都係好工人,其餘就係家姐衰阿妹好、阿妹衰家姐好、仲有兩個都衰。橫睇掂睇,攪到兩個家庭都唔開心 o既機會係好高o架!

為左唔再發呢類噩夢,我同阿妹都決定唔會請我個新工人o個妹,費事衰左一個連累另一方。始終女人(僱主同工人)係小器同情緒化 o既,有起 mud事個心會「銀」住,面左左! :-|

子爵府

醒目開學勳章

wan-wan-ma
個Topic內尾二果版,我寫了應該用咩心態上勞資傾,結論係:
如果僱主係無立心做壞事,而係外傭屈錢的,一定要企硬,唔係因為無時間、精神,而係唔好再比外傭覺得屈係搵快錢方法,日後就會變成更嚴重的屈錢黨(依家D外傭已經開始玩大肚,因為屈得更多)

大宅

只係我想請教,若然我地贏左,佢扮無錢(其實佢自己又唔駛俾佣金僱傭公司,佢三姊妹都係香港打工兼未嫁,又唔駛養家,要賠絕對有錢),係唔係無辦法呢?

其實都真係無辦法﹐我以前同我舊老闆搞到上勞資庭﹐個官寸佢係無良僱主之後我地settle with discount serverance。個衰人話無錢要分6期比﹐結果佢比咗3期就無比 我係可以清佢盤﹐但比完清佢盤既費用咪無得剩囉﹐最後我試埋搵收數公司(合法嗰隻)都係追佢唔到 我而家就當佢留返d錢跌晒人格。但all in all﹐個官寸佢係無良僱主我到而家個心都涼架。

聽講勞工處 d調解員好習慣叫勞資相方講價,然後頃向叫僱主俾錢了事,若然到時係咁,我地應該點應對,真係同佢討價還價? 還請多多指教!謝謝!

你可以企硬唔俾﹐不過要預咗上多幾堂囉。

別墅

多謝winnie_sh 同埋cat_house o既上陣前贈言!

我同阿妹會企硬唔受佢屈一個月通知金,仲倒轉要佢賠番二十七日通知金過我地!祝我地成功啦,我整裝出發喇!

大宅

wan-wan-ma,

Take it easy. I will fully support you (Sprits) to fight for your rights with your maid. I am sure FA and winnie will help you as I have seen a lot of successful examples with their involvement.

Best regards,
Pilita

別墅

Pilita and 所有關心我阿妹個 case o既朋友:

唔係幾好意思要大家等左咁多日,等我報告下先:話說果日我同阿妹如臨大敵咁上勞工署,心情係鎮定又帶點緊張。 :-| 我同阿妹未上到辦事處之前互相提點一番,見到主任要用 BK上所學的方式,即係只提事唔糾纏係爭論點。我地今次係為公理而戰。臨行阿妹發現唔記得帶隻衰賓無食 o既藥水,有d 擔心。好采我有睇妳地平日教其他媽咪 o既野,我即刻平伏阿妹提佢今日唔係法庭,無需提證據!佢即刻成個人鬆晒,真係要講聲唔該晒大家!:-P

隻衰野(五尺有找)由兩隻彪形大賓傍住坐係大堂,由真中一隻陪同入主任間房「講數」。妳地講得arm,主任一再聲明佢只係盡量達成和解。佢拎左本筆記簿同計數機放係檯面就開始會議。我地企硬要收二十七日通知金,個結果妳地都應該估到:我地要係法庭(長沙灣)解決。

我阿妹會議一完即刻用手電 book到22號(即係聽日)。本來我應該早 d上黎,奈何我開完會後成個人散晒(原來係好消耗精神 o既)跟手要處理(炒)埋衰賓個家姐(我阿爸個工人),點知咁岩我個高齡老父又發燒、新工人又到,仲有就係我同阿妹都要湊住細路。我都好 d有工人,阿妹仲要繼續搵工人,諗起火到黎埋! 所以隔左成個星期至俾消息大家,還請大家見諒!

現在想請教聽日下朝去到長沙灣有什麼要注意?無隻衰賓地址係咪追討唔到佢?Thanks so much!

大宅

個賓告你﹐勞處會寄封信俾你﹐等你知佢告你d乜野﹐信上會有隻賓既地址﹐你就拎住呢個地址去告番工人。

好簡單﹐你妹要告工人可先上勞處﹐勞處會幫你約期親身去長沙灣入紙﹐到時你可一次過做兩樣野﹕
1. 入紙同交幾十蚊告工人
2. 填好被工人告既defense statement﹐一併交埋

唔知可唔可以skip左上勞處果一部份直接去長沙灣﹐省回時間﹔但長沙灣唔係話上就上﹐要先預約時間﹐你妹最好打電話去勞處問清楚。

別墅

justjust:

多謝妳 o既提點!:-P
o岩岩收到阿妹電話:法庭就無工人地址 o既情況,叫我地係工人上完去(有地址留低)先上去,改為下星期一下晝。

別墅

wan-wan-ma,

You shouldn't let the maid's friend get into the meeting room as you have the right to do so.

Yes. I was totally exhausted after the meeting. From 11:30am to 1:15pm. It was a torture!!!! How long it took for your sister's meeting?

Hope to hear good news from you!!!!

別墅

WaWaMom:

由於阿妹話想我陪,所以好自然我都以為隻衰野都可以搵人陪,早知問多 d妳地啦!

講起果朝就好好笑,主任一早講左會議係嘗試達成和解,並不能作法律裁決。隻衰野係大學畢業,以為香港無僱主係大學畢業咁,人講佢就訓,訓醒佢又係到問!雙眼只有S加兩棟,發開口夢都淨係一味問住果一個月呢?俾佢煩死!

我見佢講極唔明(其實佢係野蠻,死牛黎架),我 d英文比阿妹流利小小,忍唔住解釋過佢聽:仲之大家觀點唔同,我地會堅守原則,係妳自己走左,所以要賠錢。哈,隻死野話妳唔係僱主無權出聲喎!(平日又唔見佢咁想聽我阿妹講說話喎!):tongue:好彩我都唔弱,即刻答佢呢到唔係法庭,我係可以提出意見架!佢當堂好瘀!(起碼個主任都無出聲阻止我鴉,幾時論到佢出聲 stop我,妳話佢幾無大無細!) 等佢以為自己好識野呀 o拿!

上日由11:15am攪到差唔多一點鐘。完左個會我同阿妹那那林上的士趕番屋企睇細路。我上前面架車,咁 o岩的士轉灣見到三隻賓行過,其中一隻衰到係街度喝我倒彩添!我就忍埋你,等你在港消費得差唔多,遲 d法庭判埋,睇下你有無咁好心機!

查實當日所見,隻衰野走果陣面有難色,可能經我解釋,法庭係講證據,唔係講主觀認為僱主趕佢走就大晒,所以知道敗數居多,不過隻死野一向死不認錯,可能礙於面子,就算輸硬輸清都要撐到最後一刻都唔肯認衰!

珍珠宮

加油呀!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

哈哈,您兩姊妹一win左記得係life口對住個幾隻bun面前"[size=medium]哈哈哈!!!

等佢地屈得咁過癮.

呢班咁既工會,仲勁過屈$$黨呀.

子爵府

醒目開學勳章

WaWaMom,

車PM,係時候教你出絕招!

珍珠宮

winnie_sh :

嘩,有絕招都唔教埋我! :-(
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

醒目開學勳章

---按此-->審訊程序同一般做法

證人口供詞怎樣寫
主要目的是把與案情有關的事實交待清楚。
理想的口供詞內容及形容如下:
*不應謾罵對方
*避免加插個人對這宗案件的分析和意見
*寫出證人之姓名與及與申索人/被告人的關係
*把過去與案情一切有關的事實經過詳細地交待清楚
*把事情發生時間的的先後次序順序寫出
*分段寫
*每一段有段落編號
*每一段只敘述一個情節
*每個情節,說明在何時、何地發生、誰人牽涉在其中,他們所作之事,所說的話等等。若涉及文件,應以附件形式,將該等文件與口供詞一併呈交
*若果所敘述的事情並非證人親身所聞,須要解釋從何得知
*以打字為佳,書寫亦可,唯字體必須清楚易於辨讀
*用中、英文均可
*證人須簽署
*紀錄口供詞簽署日期

你妹妹要重寫所有證供紙,明天搞掂另外兩單case再打俾你教你啦!

別墅

Thanks a lot !

預祝聽日兩個 case 順順利利,屈錢黨無訂企!

別墅

Re: 多謝各位支持!個噩夢終於結束左!

各位網友:

我二十號上完庭,都未得閒上黎已經冷親,足足病左成個星期,要大家等左咁耐,真係唔好意思!

呢次係我同阿妹第一次上庭,幸得各位撐住!
我相信雖然衰賓屈我阿妹做被告,但由於得到妳地既支持同提點,淨係計鎮定同大方,我阿妹贏左佢成條街!

正如大家估到,佢屈得就屈,除左一個月通知金,仲屈多三個休息日、 多一百交通津貼同貴過市價幾百 o既機票!如果畀佢得逞,總共四千幾!

憑住大家精神上 o既支持,我陳妹企硬唔畀,結果隻衰野棄械投降!我同阿妹過左一個快樂聖誕(雖然我週身唔舒服!)!在此亦祝大家新年愉快!工人乖乖做野!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 多謝各位支持!個噩夢終於結束左!

好野.
可否講講情況,等有case在身既僱主打支強心針.

首頁

尾頁

跳至