跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Re: 有冇準備係瑪麗做產檢同生既準媽媽呀?

唔知點解喎, 但上次贊育係咁講, 至於高齡有無例外我就唔知lu.
希望每天開心渡過 ;-)

複式洋房

幾時問佢有無得免費照 3d/4d?
我7/11 o係贊玉做左ultrasound, 差唔多有35-45 mins,
因為bb唔肯轉身, 照唔到heart o既另一面, 後來dr一入黎就check到啦.

想問下你地, 係咪o係贊玉登記左就即係等於可以o係瑪麗生架啦?

我 27/11 覆診啦, 到時可唔可以問dr, 有無免費3d/4d照呢? 之前我都有諗過照架, 12xx 左右, o係胡寶星度照

複式洋房

我星期五fax d form 去 (參觀產房, 講座班, breast feeding班), 無人覆; 所以星期一再fax, 當日先有人覆.
我預產期3月1日, 但參觀產房最快都去到2月10日, 好趕. 雖然都係諗住了解一下環境安心d, 但2月10日實在有點遲, 為何不可多開1d 呢? 今日再問最快已經去到2月尾...

昨天贊育又打來說收到我既fax, 話要同我book時間, 我話前日已經book好哂. 原來贊育星期一的電話係覆我星期五既fax. 各位都係fax左后即刻打去law.

Athena

珍珠宮

2024年龍年勳章

goofy_bb, 你試下問啦, 無咪算羅.

贊育產檢係即係可以去瑪麗生bb架喇, 你到時生bb時入qm去k座9樓南翼就得架喇.

別墅

想問下知唔知 book QM 參觀產房既電話?

複式洋房

YinFaiBB 寫道:
想問下知唔知 book QM 參觀產房既電話?

tel: 25892387/25892236

book 講座班, breast feeding 班都係呢個電話
Athena

男爵府

to "有架啦"

我d form係贊育攞的,有"產科部門參觀", "母乳哺飼班"同埋"產前講座班5堂"你去贊育問下人就有嫁啦...

sorry...好耐無黎3月媽媽會,所以咁遲先覆你

有架啦 寫道:
kirin_lu,
d form係邊到有得攞架? 我只係去過產檢一次就冇再去啦, 我本身10月3日去要產檢但係唔得閒所以冇去到, 我打過電話去想改期但係電話錄音, 冇覆我, 咁我聽日就去做結構性, 可以順便問埋

男爵府

我覺得唔係...因為我老公都係公務員,我只有用181去waive左$60,但係無人問我照唔照3D/4D,所以,應該係睇你好唔好彩遇著d學生咁lor
Jessy 寫道:
會唔會係公務員太太所以先可以唔駛錢照3d or 4d呢...下次再照結構時一定會問下佢呀~~

yinfaibb, 我個肚都比佢壓到好痛架, 不過我個b壓極都唔醒又唔轉身所以都無計 你幾多號再返去照呀? 我21號9:45am呀~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

我今日去贊育照左第2次既結構u/s, bb無咩問題好正常, 我有問佢有關4d既野, 但佢只係答"完左"而唔係"full左", 總之就有d奇怪啦, 有架喇係12月3日去照, 無理由話我知完左姐, 應該話full左麻.

算啦, 問左都算爭取了, 無都無計.....

男爵府

我諗"完左"既意思係課程完左,d學生學完結構性超聲波,要實習第2樣野lu...
Jessy 寫道:
我今日去贊育照左第2次既結構u/s, bb無咩問題好正常, 我有問佢有關4d既野, 但佢只係答"完左"而唔係"full左", 總之就有d奇怪啦, 有架喇係12月3日去照, 無理由話我知完左姐, 應該話full左麻.

算啦, 問左都算爭取了, 無都無計.....

珍珠宮

2024年龍年勳章

都話12月3號有4d比實習醫生羅, 點會完左呢, 都未到12月.

男爵府

無睇清楚添...咁個姑娘都答得幾得意喎...
或者你會唔會打算出去私家照呀?
因為私家的其實比政府平,就算公務員價都係貴過私家的....
有碟可以睇返,第時bb大過比佢睇下佢係媽咪個肚入面個樣都幾得意的...
Jessy 寫道:
都話12月3號有4d比實習醫生羅, 點會完左呢, 都未到12月.

大宅

Jessy,
我諗姑娘諗住答你完左亦都等同full左既, 不過可能佢唔想再解釋咁多, 所以話完左就算

kirin,
我都攞左d form啦, 都係時候要fax去啦, 等我今晚睇睇先, 你知唔知有邊幾堂係要一定上先可以陪產架, 我唔想成日請假去上堂, 就算產檢我都係去過一次咁大把

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kirin, 私家比政府平?? 係咪我睇錯呀? 出面一般都要過千蚊,我唔照啦, 留起d錢用去其他地方.

有架喇, 其實我都無咩, 不過講下咋, 你d講座老公陪唔陪產聽唔聽都得架, 但如果要陪產, 老公一定要上"產前運動4&5"就ok架喇.

大宅

jessy,
我就係一定要陪產, 所以我一定要上堂囉, 唔陪產我會想死架, 我有個秘方可以介紹下, 上一次我生完, 姑娘教我要手搓個肚, 要用力向下壓跟住打圈搓, 作用係幫子宮收縮, 我生完後老公幫我搓左2個幾鐘, 結果我生完好似冇生咁, 人地生完仲好似有6個月咁, 而我就係得好小好小肚腩, 我覺得都幾有用架, 你地如果老公陪產都不妨一試, 不過老公會好辛苦架, 咁搓法真係幾攰, 但係我老公話我生仔仲咪辛苦, 佢呢d好少事喎

男爵府

Jessy
因為我自己就係政府私家兩邊睇的,而家約每個月一次檢查(私家),大約$500-$600不等一次,包照聲波(有2D,3D,4D,不過多數照3D,4D)仲有dvd和葉酸等….如果你長期做就會貴lor,不過如果淨係做一兩次,想照下彩色咁都ok呀…

有架啦
我就真係唔清楚要上d乜先可以老公陪產,而產前運動我都無報(因為就唔到時間),不過我聽過人講過話就算老公乜都無上過,都可以要求入產房的,所以你都唔駛太擔心…因為我都係打算到時先叫老公入去…所以我地要擔心既只係老公會唔會暈低好過…我隻佬因為工作關係,希望佢會頂得順啦…..

大宅

kirin,
間間醫院唔同架, 東區就唔洗上堂都可以陪產, 但係瑪麗就要上架, 我老公上次都有陪產架, 我老公同你老公都係做同一份工架

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都有聽講瑪麗就算無上堂都可以陪產, 因為d醫院好鼓勵老公陪產, 所以咪無上過都照比入羅.

咁如果就到時間咪上左先, 就唔到咪由得佢羅. 我book左產前運動4&5係1月尾星期5o個2班呀, yinfaibb都係, 有架喇,你有無book? 係咪同一班呢? 因為我地預產期差不多可能同一班喎.

不過我老公其實3月頭至月中應該不會在hk, 即係如果我個b要早出世既話, 都係得我一個人生...唉....不過都無計啦~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

kirin, 我知道好多人都係政府私家2邊睇, 不過我就連一個月幾百蚊都唔想多用, 所以無去私家睇呀, 有d人話到生時bb未轉頭但政府會摸錯, 我可能到差不多生時會照一照make sure佢個頭轉左既, 到時再睇下點先.

大宅

jessy,
等我今晚返去睇下先, 我乜都未報架, 聽日就要著手搞呢件事先, 希望可以同你地一齊上啦

首頁

尾頁

跳至