自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:有冇家長一放學,就會幫囝囡拎書包?

睇下佢幾大啦,小一二都會,斟茶遞水就一定不會:;pppp:

別墅

引用:我有2個小朋友.所以吾幫了

原帖由 961123 於 13-07-05 發表
我有2個小朋友.所以吾幫了
有啲家長會用一部買餸車,放晒兩個書包,跟在囝囡後面:;pppp:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

大把啦...好似我咁唔幫小朋友拎書包係異類..

公爵府

有,實在太重,小四會叫佢自己拎,要幫小一妹妹拎

2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

珍珠宮

親子王國15週年勳章

書包實在太重.人又細粒.

別墅

無……幼稚園k2老師已經教咗佢,自己書包要自己揹,至到而家小,我女都習慣自己揹,無要求過我幫佢揹

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 開心豆豆ma 的帖子

我2個小朋友由幼稚園開始, 即使我湊放學, 都唔會同佢地拎書包 , 依家一個小三, 一個K2佢地都係自己拎

男爵府

熱血勳章

如重既會,輕就由佢!(重既定義係揹到人都歪!)

別墅

引用:睇下佢幾大啦,小一二都會,斟茶遞水就一定

原帖由 dontluck 於 13-07-05 發表
睇下佢幾大啦,小一二都會,斟茶遞水就一定不會
斟茶遞水……又拎包比囝囡食,又遞水比囝囡飲,仲幫佢擰水樽蓋。其實,個細路兩手空空,乜都唔使做咁……mouth:

大宅

引用:我都會拎書包,因為個書包超.......重!我

原帖由 BONNIESAM 於 13-07-05 發表
我都會拎書包,因為個書包超.......重!我下次唔會買SPI
同意

子爵府

引用:Quote:原帖由+BONNIESAM+於+13-07-05+發表

原帖由 melodylai 於 13-07-05 發表
同意
我今次買了oxford, 又平又輕,看看好不好用

別墅

我兩個仔由N班返學開始,已經知道我的立場。所以,到細仔有意識的時候,都係袋不離身,連可以放低嘅時間,個袋都係“痴”住自己,怕自己忘記拎袋。有些人比批評……話我虐待細路,都唔理得咁多!責任,係好應該自細培養呢……

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

無,阿仔話唔好搶佢既書包。驚無左書包無得返學。

不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

幼稚園自己揹,因為輕

小一我揹,因為重

近2星期自己揹,因為唔使帶書返學校,輕.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

唔好傾呢個話題好啲,人人質不同,身型又唔同體

大宅

畀面勳章

引用:我都會幫手拎書包,因為個書包真係太重,平

原帖由 whitebunny 於 13-07-05 發表
我都會幫手拎書包,因為個書包真係太重,平時上落校車都係咩一陣就到課室可以放低,如果我湊放學便要起碼行 ...
我個仔幼稚園時,我會俾佢自己拎,我諗住小學都係,但真係上到小一,我自己拎佢個書包都覺重,何況我個仔,好似我拎啲餸重,我老公都會帮我拎咁啫,佢大啲拎到,咪自己拎返

大宅

細個會,三年級後no way,而家六年級直頭叫佢幫我手抽咁啲嘢(我左手傷過抽唔到太重嘅嘢,我仔超大力),教埋阿仔,男仔幫女仔拎重嘢係風度

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

BingBB 發表於 13-7-5 17:57
我個仔幼稚園時,我會俾佢自己拎,我諗住小學都係,但真係上到小一,我自己拎佢個書包都覺重,何況我個仔, ...
小一開學前,我同c6商討過此問題,c6話唔好"種"慣,要佢自己揹
點知到開學時,c6攞起書包,已同我打晒眼色,話好重,要幚手揹.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

patpat234 發表於 13-7-5 17:33
never
書包重係因為唔執書包
我女日日執書包, 有時我都唔信, 陪佢一齊執, 真係好重
我覺得分拆教課書都冇乜用, 好多時候老師要求帶晒 2 本 !!

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

拎書包要睇咩年紀同身型比例,冇話一定拎就唔啱㗎!你知有d小朋友特別細粒,所以幼稚園至初小我覺得因人而異!我女k2, 第一學期會同佢拎,因為佢揹住條腰都向後彎,平衡唔到,下學期佢長高了,比佢自己揹耐d,但有時放學老師派了好多嘢,例如借和訂閱的的圖書、新的教科書。。。

首頁

尾頁

跳至