樓市動向

跳至

首頁

尾頁

公爵府

yynick 發表於 13-8-17 11:32
哈哈,告咩罪,非法居留?唔好嚇人喇,4人單位真系排好耐的

簽租約時候要簽一份關於居住人數變動既表~

如果增加左家庭成員唔上報房署係有機會追究~

因為小朋友係家庭成員之一 除非監護人有變合理不同住 如果唔係係一定要上報的~

主要因為你排緊3人隊 同4人派屋既時間有所不同 基本上房署唔會同意你照攞3人單位

因為對4人申請不公平~我唔知房署捉得嚴唔嚴~

不過最近啟德有一戶3人家庭 交BB出世紙 簽約時比人HOLD住個單位 交返房署處理

如果唔報就唔好報 上樓再報 情況係點冇人知

禁止訪問

禁止訪問

回覆:本來擴3(G128)太太有孕加多一個人變擴4

別墅

yynick 發表於 13-8-17 11:32
哈哈,告咩罪,非法居留?唔好嚇人喇,4人單位真系排好耐的
詐騙吧 點會係非法居留

大宅

引用:我當時話唔加,主任話唔可以,夠16週一定要

原帖由 0414 於 13-09-07 發表
我當時話唔加,主任話唔可以,夠16週一定要加!同埋check到可能會告!this is true

...
我都問過。都係16週要交預產期信。佢之後先知有權唔俾你

大宅

引用:其实應该可以吧,假如我还有二年審查,而我

原帖由 yynick 於 13-08-04 發表
其实應该可以吧,假如我还有二年審查,而我细B是今年內出生,不报给房署多生了一个,我只要先得扩3的细单位 ...
我當年3人審查先有細b ,但都一定要加!如果你三人隊到你派屋先發現你無報,房署絕對有權唔比屋你架

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

一定要報架,唔報即係隱瞞真實資料,分分中到審查嗰陣俾主任發現到告你地無將準確資料如實報俾房署知到時連申請資格都取消埋添呀

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Shirleyloveyou 的帖子

梗係...等到花兒也謝了
36日咋...緊張緊張

別墅

加人房署會減你排緊嘅年期一半,最多為18個月
我08年8月1人申請,上年12年10月结緍和有b 4個月,加名排3人,會重發no.
加老公和bb時,本身等了4年,加名減一半即2年,( 但規定最多減18個月)所以當我排在2年半嘅3人市區 no.由U 變 G

大宅

如果住3人唔加名,申請到屋再加名,之後再申請調遷咪又可以打尖

大宅

引用:加人房署會減你排緊嘅年期一半,最多為18個

原帖由 lewisyoki 於 13-09-16 發表
我08年8月1人申請,上年12年10月结緍和有b 4個月,加名排3人 ...
一人轉家庭先會減時間架!原本已係家庭,二人轉三人,三人轉四人………申請時間同no.都唔會有變!!!只會轉排果個人數條隊

別墅

引用:Quote:原帖由+lewisyoki+於+13-09-16+發表

原帖由 JYYma 於 13-09-16 發表
一人轉家庭先會減時間架!原本已係家庭,二人轉三人,三人轉四人………申請時間同no.都唔會有變!!!只會 ...
oh i see
我就係1轉3

大宅

引用:Quote:原帖由+JYYma+於+13-09-16+發表一人

原帖由 lewisyoki 於 13-09-16 發表
oh i see
我就係1轉3
我係一轉二,二轉三,三再轉四

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:yyabc123+發表於+13-8-6+00:03+回覆+

原帖由 snowbaby521 於 13-08-15 發表
我之前打去3係咁講~所以我無加名, 都係市3~
我都係,不過派樓後就一定要加返。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:yynick+發表於+13-8-17+11:32+哈哈,

原帖由 凍檸檬茶 於 13-08-17 發表
如果報3人申請,比2-3人單位,到時加多個,正常上唔到樓。如果比3-4人,正常可以。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

公爵府

kelkmk 發表於 13-9-16 17:36
如果報3人申請,比2-3人單位,到時加多個,正常上唔到樓。如果比3-4人,正常可以。

...

就算比你3-4人單位都唔可以~因為排隊時間不同~3人隊快4人隊2-3年~房署唔會批

但如果你既NO 4人已派第一次 房署可能比機會算數

公爵府

lewisyoki 發表於 13-9-16 04:15
我08年8月1人申請,上年12年10月结緍和有b 4個月,加名排3人 ...

只有單人加人先會減~如果一開始係家庭申請再加人係唔減

公爵府

少理阿爸 發表於 13-9-16 10:41
如果住3人唔加名,申請到屋再加名,之後再申請調遷咪又可以打尖

放心佢地唔會調到遷的~改善空間唔係咁易玩

加上佢地刻意隱瞞 唔知會唔會比人追究

房署真係注意下 咁對加左人既4人家庭超級不公平

複式洋房

引用:Quote:kelkmk+發表於+13-9-16+17:36+如果報

原帖由 凍檸檬茶 於 13-09-17 發表
就算比你3-4人單位都唔可以~因為排隊時間不同~3人隊快4人隊2-3年~房署唔會批

但如果你既NO 4人已派第一 ...
請問3人申請,如果審查時有左BB,但未夠16周,唔加得人,但到派樓時BB出左世,咁又使唔使報呢?唔該

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+凍檸檬茶+於+13-09-17+發表就

原帖由 firedragonlue 於 13-09-17 發表
請問3人申請,如果審查時有左BB,但未夠16周,唔加得人,但到派樓時BB出左世,咁又使唔使報呢?唔該

...
我建議你直接打去房署問,尼度無人可以代表房署比真正答案比你。

首頁

尾頁

跳至