論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 你對工人好,工人就會對你好,是嗎?

無論你對佢幾好,只要有利益衝突,佢地都會
[size=x-large]反轉豬肚

我係有感而發

男爵府

Froggy_joe, that' s your baby! sweet sweet! :lol:

不只工人,
我對人好,人地未必對番我好, 仲當我弱位食住我,
因此我做人都做到化晒~~

如有人對我好,我會對他更好, 有來有往, 對工人亦一樣。

戴眼識人, 平常心!!!
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

洋房

agree, don't be too nice or too bad to them. Need to keep some distance. :-|

珍珠宮

yes, this's my baby boy, he's five month old now. thanks!
另外,好同意你既睇法。

060228 寫道:
Froggy_joe, that' s your baby! sweet sweet! :lol:

不只工人,

子爵府

醒目開學勳章

Froggy_joe 寫道:
1. 我對工人好,工人未必對我好
2. 工人對我好,我會對工人更好
So far遇到個好工人,所以奉行第二點,但求無慚於心
希望工人唔好變衰la

060228 寫道:
不只工人,

嘩!簡直係我心聲,我都係持相同心態,一樣係睇下工人好到邊,然後對佢再好d,如果照現時情況唔會學壞同保持到的話,應該可以簽3張約起碼
最怕係呀Fa個絕世好賓退休的話就好難講哪 :-(

大宅

des1971 寫道:
我唔會對工人太好, 當然三餐要足, 休息時間要夠, 有病咪叫佢休息下, 新年/生日比封利是仔, 閒計盡量少, 又唔會漠不關心, 但唔會主動問, 有錯一定話, 一錯再錯就鬧, 我唔知咁做岩唔岩, 但我唔想比個良心佢當狗肺, 到時盞自己唔開心!!!

我雖然只是第一次請工人做咗幾個月, 己十分同意你所講, 印印初初來港時我都幾嚴, 佢做咗一個月話要走(佢不用養家自己賺錢自己駛個種), 後來我費時換人叫佢留下, 對佢寬鬆咗好多, 佢就不停試下我的底線, 越來越懶, 最近佢俾的相我看佢以前在星加坡做工的朋友全部跟佢來了香港做工, 就知道佢其實喜歡在這兒做工啦, 於是我就話咗佢一餐話佢越來越懶, 以前我話佢佢會黑口黑面 (可能個心想走啩), 今次一話完就即刻變番好勤力, 以前一星期唔做完的嘢, 呢次1日做哂, 仲主動咗好多, 我見佢咁都會對番佢好的, 所以我都同意對工人要保持賓主關係, 時嚴時鬆, 你對佢太好只會令到佢唔怕你, 佢要有點點怕你先得, 對工人又不可太衰, 始終將心比己, 你老板刻薄你你會唔會盡心同佢做嘢呢, 況且有小朋友在佢手, 佢衰起來受苦果個未又是你的仔囡!!

男爵府

好媽媽勳章

記得我第一次請工人時,我本著將心比己的心態,對我工人好好的,一齊食飯,又買衫比佢,總之就係好,換來的結局是,冇大冇細,成日偷睇我的東西,當我媽冇到,成日掛住講電話,總之就好衰,九個月炒了

而家呢一個我就同des1971的做法一樣:
我唔會對工人太好, 當然三餐要足, 休息時間要夠, 有病咪叫佢休息下, 新年/生日比封利是仔, 閒計盡量少, 又唔會漠不關心, 但唔會主動問, 有錯一定話, 一錯再錯就鬧, 我唔知咁做岩唔岩, 但我唔想比個良心佢當狗肺, 到時盞自己唔開心!!!
-------------------------------------------------------------------------------

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你對工人好, 佢只會不斷試你的底線, 我都知離鄉別井到外地打工,很慘的...唔係唔想對佢好, 而係......
講衰d, 佢地真係唔抵可憐!

大宅

"你對佢好, 佢會覺得係應該咁, 但有一日你因為小事話佢做錯野, 佢就會黑起塊面, 再跟住喊晒口咁打電話俾 Agent, 話做得唔開心, 跟手成日同你打爛野, 到時你又唔敢鬧佢, 驚佢又話做得唔開心 & 對 d 仔囡唔好" <-- 呢個係我o既故事, 就係因為 1st 請工人, 以為你對佢好, 佢就會對返你好, 原來係錯架 :-( , 個工人只係做左 1 年就已經咁, 我又無時間再搵另一個, so 為有忍下啦. :cry:

禁止訪問

民房

好有共鳴!我都覺得工人成日會試你底線,如果你對佢太好,唸住順下佢意,佢就會要求多多,而且做野"求其"。所以我而家對佢保持距離,佢反而會聽多d我既instruction。
may123 寫道:
記得我第一次請工人時,我本著將心比己的心態,對我工人好好的,一齊食飯,又買衫比佢,總之就係好,換來的結局是,冇大冇細,成日偷睇我的東西,當我媽冇到,成日掛住講電話,總之就好衰,九個月炒了

-------------------------------------------------------------------------------

男爵府

我請過4個印姐.我認為對印姐幾好,但換回來的,全是蛋
快樂的甜芋快樂的甜芋

別墅

All

I also employ 4's maid of Yan Yan, anyway..total loss....... :-( may be i also too nice with her......so all poor performent.
我個臭B仔仔係 23 Jan 2005出世,我個細B仔仔係 23 Feb 2007出世

男爵府

I stongly agree with you.我個工人只係做左 1 month就已經咁.
I am pending to fire her.

男爵府

I stongly agree with you.我個工人只係做左 1 month就已經咁.
I am pending to fire her.

大宅

100% 同意 they are in-born with lazy and black-heart![quote]

mamami 寫道:
agree - side氣啦, their in-born nature is lazy with black heart and over 99.9999% are all with such character... .don't day-dream la...

別墅

絕對係我既寫照, 本來唔想攪到自己好似好無品, 但佢地 d 人真係炳少 d 都唔得, 我第一次請工人時佢日日可以由下午 三時睇電視睇到六時, 六點幾先去煮飯, 而家個工人想咁樣都幾難, 都唔知係佢唔好彩定係我醒目左

RoseTutoria 寫道:
我未請工人之前都係咁唸, 甚至覺得工人衰, 一定係雙方面都有問題, 但試過第一個印印, 對佢好好但都無好下場, 一樣要貼錢炒佢, 而家第二個工人, 佢初來時, 又係不斷試我底線, 例如做野求其, 懶得就懶, 有左第一次經驗, 我即刻出聲"丙"佢, 對佢好惡, 佢依家就唔敢亂來。

如果佢果輪表現好, 咪對佢好D, 會同佢傾下計, 送D舊衫比佢咁, 但通常佢地都好犯賤, "丙"小D就打回原形, 所以唔駛同佢交心, 有糧出, 有飯食, 有床瞓就得架喇! :tongue:

複式洋房

工人真係成日會試你底線,妳唔理佢唔check吓佢做既嘢,就開始"求其";話吓佢又好一陣(不過就次次都駁咀,佢仲話唔係駁咀,係解釋;真係死剩把口);之後又開始衰。

所以我而家都係對佢保持距離,仲有我最近終於忍無可忍佢次次駁咀;同佢講"I am your boss, I am not your friend. You can talk back to your friend, but don't talk back to me.".

Mom777 寫道:
好有共鳴!我都覺得工人成日會試你底線,如果你對佢太好,唸住順下佢意,佢就會要求多多,而且做野"求其"。所以我而家對佢保持距離,佢反而會聽多d我既instruction。[quote]
may123 寫道:

[/quote]

首頁

尾頁

跳至