夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

yukileecc11 發表於 13-8-10 10:15
佢仲未改過?點解會又傷你心呢?
有時同一件事錯完一次又第二次,或者又做錯第二啲野。

男爵府

天地乖離 發表於 13-8-10 10:18
有時同一件事錯完一次又第二次,或者又做錯第二啲野。

如果佢錯左咁多次,點解仲原諒?
我講到明原諒只有一次,
如果佢唔珍惜機會係佢自己問題,
到時真係要分開佢無得後悔

侯爵府

BK Milk勳章

回覆 yukileecc11 的帖子

你好叻,可以放下,但我就無用,10年來都經常發作

大宅

yukileecc11 發表於 13-8-10 10:35
如果佢錯左咁多次,點解仲原諒?
我講到明原諒只有一次,
如果佢唔珍惜機會係佢自己問題,
果啲事都未至於講到分手,同埋佢好多時最多都係錯兩次。我都成日同佢講你改唔到,唔緊要,我地就算。不過係每次佢令我好傷心的時候,我都會諗佢有咩優點令我留守到而家,咁個心會舒服啲。

男爵府

QQdevil 發表於 13-8-10 10:42
回覆 yukileecc11 的帖子

你好叻,可以放下,但我就無用,10年來都經常發作

問下自己,你仲愛唔愛佢,信唔信佢會改過
我都會發作架,但係到而家事隔都已經6個月
心仍然間唔中會拿住,但係一定係比之前少左好多
唔係要你忘記,而係要你接受呢件唔可以改變既事
每個人都會犯錯,如果佢真心改過
我相信之後一定會幸福的!

侯爵府

BK Milk勳章

yukileecc11 發表於 13-8-10 10:58
問下自己,你仲愛唔愛佢,信唔信佢會改過
我都會發作架,但係到而家事隔都已經6個月
心仍然間唔中會拿住,但係 ...
結婚就快25年啦,我們仲好愛對方,我知佢好後悔做左對我既傷害但亦因為佢愛我而會做出咁既事,我接受吾到,很難放下,真心原諒佢

男爵府

QQdevil 發表於 13-8-10 11:11
結婚就快25年啦,我們仲好愛對方,我知佢好後悔做左對我既傷害但亦因為佢愛我而會做出咁既事,我接受吾到,很難 ...

25年唔係一個短時間,我唔知你同你c6發生既係乜野事,不過你只要識唸"活在當下",你就比較易放下,找一個伴陪住自己25年唔易架,當中一定無可能完全風平浪靜,只要你唸下,佢當日既犯錯雖然令你傷心,但有經歷而知錯未嘗唔係一件好事.......

大宅

樓主男友好好呀, 知錯能改

男爵府

ewatsang 發表於 13-8-10 12:42
樓主男友好好呀, 知錯能改

佢而家緊張我仲多過之前,成日怕我亂唸,d電話多到我怕怕....不過有時見佢緊張我緊張成咁,又會好甜既!唔知點解經過果件事之後,佢而家成個日成熟晒!

ewatsang  good la, 珍惜呀  發表於 13-8-12 12:55

別墅

回覆:信心就係咁樣慢慢累積返...(曾經出軌既感情)

你男友答得好有eq,
一連要答咁多條問題都冇發爛

男爵府

zizi99 發表於 13-8-10 14:52
你男友答得好有eq,
一連要答咁多條問題都冇發爛

咁多年黎佢對住我一向都好有耐性,而家就更加勁果隻,幾年前我試過野蠻發脾氣時用野掉佢(iphone)即1cm就掉爆佢隻眼,佢都係嬲左我半個鐘就無事,我仲會係街到大吵大鬧佢,又掉自己個袋落地下要佢執返,唸返之前既自己,的確好乞人憎,佢唔同我分手其實佢真係好忍得...而家既我唔會再咁野蠻了...

其實因為我係好易會加埋幻想入任何一件事既人,所以佢會寧願我一字一句想知既就問清楚,好過我唸到自己顛左,我仲要係將d問題不停重複咁問,所以佢講既野如果有假我好易知

複式洋房

係上個月尾知道左男友係大陸(佢係大陸做野)同個識左幾日既女人一夜情(上網識),旦有比錢,
知道後真係好傷心,係甘喊,點解佢可以甘做,佢話同我講好過我踼爆佢,講左就無唸住我會原諒佢,
因為愛佢,好快就同佢講比次機會佢,旦自己就會不停唸起佢同個女人,直情問埋佢個過程,期間佢又會答得陵無兩可甘,我應該點好?

別墅

回覆:lilith00 的帖子

我都會想知過程。但重要係佢點避免再發生。又或者會唔會係自己導至事件發生?

男爵府

我男朋友都講過呢d說話比我聽(99%相同),但我真係好難相信佢,始終男人係賤格同鍾意講大話既動物,呢d係佢地既本性,而家講咩都得啦,到佢再錯唔通我咬佢呀?!要再錯都吹佢唔脹架,要推返自己講過既野容咩易吖~

男爵府

yukileecc11 發表於 13-8-10 15:15
咁多年黎佢對住我一向都好有耐性,而家就更加勁果隻,幾年前我試過野蠻發脾氣時用野掉佢(iphone)即1cm就掉爆佢隻眼,佢都係嬲左我半個鐘就無事,我仲會係街到大吵大鬧佢,又掉自己個袋落地下要佢執返,唸返之前既自己,的確好乞人憎,佢唔同我分手其實佢真係好忍得...而家既我唔會再咁野蠻了...

其實因為我係好易會加埋幻想入任何一件事既人,所以佢會寧願我一字一句想知既就問清楚,好過我唸到自己顛左,我仲要係將d問題不停重複咁問,所以佢講既野如果有假我好易知

咪傻啦,你太低估佢地喇,女人好易呃架咋

複式洋房

cheers1226 發表於 13-8-11 13:25
我都會想知過程。但重要係佢點避免再發生。又或者會唔會係自己導至事件發生?

...
問佢時佢話吾想再提,好大壓力,叫我吾好比甘多問題佢,我郁係果啲問到篤到人,旦知左又會再幻想佢背住我做既事,
點解對住無愛既人做,佢之後都話無再搵佢,
我再問,佢話相信吾會搵了,吾想再令我傷心。

男爵府

小小為食 發表於 13-8-11 14:14
我男朋友都講過呢d說話比我聽(99%相同),但我真係好難相信佢,始終男人係賤格同鍾意講大話既動物,呢d係佢地既 ...

只係講梗係吾夠,佢仲要有一連串動作去為佢既犯錯做補償!如果佢兩樣都做得足既,甘你就要試下再去相信佢,如果佢真係有古怪既話,好易知!天網恢恢呀!如果再發生即係佢輕視段感情,甘就可以如果佢真係衰左仲存心呃我,呢個男人要都喊三聲!我一定走!

男爵府

lilith00 發表於 13-8-11 15:59
問佢時佢話吾想再提,好大壓力,叫我吾好比甘多問題佢,我郁係果啲問到篤到人,旦知左又會再幻想佢背住我做 ...
你同佢講你吾知清楚既點都吾會安樂!你係有權知道所有野既!一乜野夜情丫,d死人大陸雞點會吾收錢丫,如果個男人肯包養佢既咪一個月收一次囉,吾包佢既就每次計數囉,你唸下大陸雞點會講感情!一夜情都叫有個“情“字丫!

男爵府

yukileecc11 發表於 13-8-11 17:25
只係講梗係吾夠,佢仲要有一連串動作去為佢既犯錯做補償!如果佢兩樣都做得足既,甘你就要試下再去相信佢 ...
當然會有行動去證明啦,但始終講大話係佢地既本性,如果佢再呃你無論佢做過咩都可以再呃你,當初既"知錯"以經唔記得哂!!所以唯有提醒自己唔可以再信哂呢個人,因為我真係好怕有一日我再信哂既時候又比人呃多次!!可能我個人無安全感啦.....

別墅

回覆:lilith00 的帖子

慢慢問。我同老公話係唔想事情再發生。同事前說明我會有up and down. 但如果佢有信心再來就一起努力面對。

首頁

尾頁

跳至