跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

Re: ☆★☆★2004年9月BB會☆★☆★[Part 21]

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: ☆★☆★2004年9月BB會☆★☆★[Part 21]

早晨呀! 我番來了!
玩完三日兩夜, 我攰到好似俾人打左一身咁. 今朝真係唔想返工.

大宅

good morning~
re:打針問題...
水痘針,流感針,都打了......但肺炎鍊球菌未打,book左,不過e生比我睇過隻藥,好似唔係惠的,係咪要轉呢??
最近ella成日病,藥都食左成個月啦,本來想同佢打針,但打了又怕佢有反應(發燒),到時又要食藥 :cry:
其實打完肺炎鍊球菌針會唔會發燒呢

珍珠宮

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

Hello!

Hib=Haemophilus Influenzae Type B(乙型流感嗜血桿菌)

MD,
d 針都係打大廠既好, 問清楚醫生先啦!
打針反應因人而異, touchwood小豆b同小小豆b就無咩反應(細佬打左三針, 哥哥打左兩針), 但QQ就有出疹同發燒..... 不過好似webjen話, 打針反應都咁大, 真係惹到隻菌就好大'濟'! 所以我真係好建議你地帶小朋友去打, 唔好怕左d反應而唔打!

webjen,
QQ d 疹退左未?

珍珠宮

jacqueline_law 寫道:
[quote]
yhk329 寫道:
請問hib即係咩針呀?

珍寶珠巳打了水痘針,流感針,
都想打肺炎鍊球針,唔知抗體在體內有效幾耐呢?

唔識講 hib 係咩, 只係 hochings 醫生叫打....
肺炎鍊球針-惠氏果隻永久, 唔好打另外果隻 (好似係話 cover 23種病的), 果隻有限期, 得幾年貨仔 [/quote]

deebrown & yhk
hib 係一隻腦膜炎針,中文名唔記得,如果係私家打 5 合 1,就包左 hib!

yhk, MD & jac
惠氏o既肺炎針係 7 種菌,一世人只可以打 1次,有效期係1世,不過,我睇過d report ,原來 3 歲之後打的話產生o既抗體多好多.....but.....我地要 take 9 個月 risk
另一種肺炎針係 for 23 隻菌,2 歲以下完全產生唔到抗體,so 2歲先打得,but 醫生話得到o既抗體都唔多,so 3,5年後可能要打過

MD
惠氏o既肺炎會唔會發燒?? 睇 report 話14 %o既小朋友會發燒
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

momotat
尋晚 d 疹都無咩退,今朝就開始退左 d ,淡色左!!
帶佢睇醫生,醫生話好少會出疹

珍珠宮

好媽媽勳章

webjen,
我未溫晒書, 不過睇momotat的post知道靖蕎打完針出緊疹. 咁靖蕎係咪冇返學? 你在家on duty?

珍珠宮

amy
好唔好玩呀

大宅

amy,
我都係一樣 :mrgreen:
amypekkle 寫道:

早晨呀! 我番來了!
玩完三日兩夜, 我攰到好似俾人打左一身咁. 今朝真係唔想返工.
:-P

大宅

webjen,momotat
thank you for yours info
其實我都預左ella會發燒,不過想隔一排先打,因佢arm arm先病好....
咁QQ打隻針係咪惠氏的呢?會出疹真係好小見喎
amy

珍珠宮

好媽媽勳章

Annie,

webjen,
好好玩呀!
有好多動物睇, 智程又餵了大象同羊咩咩. 可惜晚上的大馬戲一開場時的聲響同埋黑嚇怕了智程, 所以我地一家冇睇到個show就提早走了. :-(

今次去旅行時智程唔知做乜晚上瞓時要扭姐姐抱, 尋晚返到屋企都唔肯由我陪瞓, 話要姐姐抱.
今朝起身又話 "姐姐, 姐姐, 姐姐餵奶奶".

珍珠宮

MD
係呀,惠氏

Amy
QQ 有番學呀,我地同學校講左佢打完針所以出疹,咁都唔會傳染,佢地無話唔比佢番
我地之前已經特登安排星期五去打針 佢 sat lunch 開始發燒,都差唔多放學

珍珠宮

好媽媽勳章

MD,

BoMomMom 寫道:
BJ doesn't 'eat' at all, she just keeps on asking for milk only. However, didn't drink much wor.

webjen 寫道:
佢一日飲幾多奶?? 有無試過 cut 左 d 奶佢會唔會食番多d 食物

BoMom,
係囉, 如果你想BJ食固體食物食得好d, 可能真係要狠心d cut減d奶奶.
智程之前一路都係食杰粥. 到上次轉了醫生開始戒奶後兩日, 佢見到我地食飯就要食飯, 唔鍾意食粥. 跟住就出奇地突然轉到食爛飯仔. (之前我多次要求姐姐煲爛飯而唔好煲杰粥俾智程食, 但99同姐姐都話智程吞到到, 食到ur ur聲)
而家食爛飯仔佢有時仲話"大啖d!" ~ 好攪笑. :lol:

珍珠宮

好媽媽勳章

jacqueline_law 寫道:
hochings 睇開的醫生話唔好用芫茜水沖涼....
因為驚芫茜有菌....

jac,
芫茜水係煲好耐先用的, 都怕有菌?
不過近呢幾年, 我阿媽都叫我唔好/少食芫茜, 話有蟲(?-(). 我估可能係佢睇報紙話芫茜有d咩咁.(?)

珍珠宮

好媽媽勳章

post copied from 0410媽媽會 ~
==========================
都市日報∼3歲開始可作自閉症評估

調查顯示,港人普遍均接受自閉症人士,不過卻存在誤解,例如認為自閉症可以痊癒,又或是認為自閉症童定必是天才兒童。學者解釋,自閉症的成因不明,目前亦未有藥物可根治,只靠個別學校或社區組織提供資源,協助改善自閉童的情況。學者建議家長於子女3歲時進行評估,以便及早接受治療。

本港一所教育機構委託港大社會科學研究中心於今年11至12月期間,分別訪問了541名市民及277名前線教育工作者,了解港人對自閉症的了解程度及目前社會對自閉症童的支援狀況等。

結果顯示,市民普遍接受自閉症人士,逾六成人認為患有自閉症的兒童可入讀主流學校,與一般兒童共同學習,五成半人認為這樣的學習方式有助自閉症兒童改善情況,五成二人更表示不介意自己的子女與自閉症兒童就讀相同班別;另方面,他們亦認同自閉症非並等於智障及有暴力傾向的看法,不過他們卻誤以為自閉症人士可以痊癒,又或是擁有超乎常人的能力。

邁步兒童發展中心註冊臨床心理學家朱嘉麗解釋,自閉症並不能治癒,只可透過不同的學習方式改善患者的情況,而學童愈早發現患病並及早接受治療,他們能夠改善的機會就愈高。朱嘉麗表示,目前的測試方法已能有效為兩歲九個月大至3歲的幼兒進行評估,呼籲家長可帶同子女進行測試。

調查結果又顯示,六成被訪的前線教育工作者認為,目前的有限資源下,會導致自閉症童在課堂上影響其他學生;亦有一半人表示對融合教育沒有足夠認識。

自99年起已提供融合教育的聖公會日修小學校長李偉柏建議,教統局盡快推行小班教學,並增加資源予一些有提供協助自閉症童的學校,以設計多些針對性的課程,如人際關係溝通、語言訓練,以及增加專業人士到校支援等。 (都市)

自閉症兒童甄別評估 (CHAT)
適合18個月以上幼兒使用

甲部:問卷

1. 他喜歡你搖他、在你膝上跳或類似的動作嗎?

2. 他喜歡和其他孩子玩耍嗎?

3. 他喜歡攀爬梯級或梳化等物件嗎?

4. 他喜歡玩「叭叭吱」或「捕呢呢」嗎?

5. 他喜歡玩假想遊戲,例如煮飯仔、假扮聽電話或其他假想遊戲嗎?

6. 他有沒有用自己的食指指著物件來表示想要?

7. 他有沒有用自己的食指指著物件來表示對該物件有興趣?

8. 他懂得正確把玩細小的玩具(例如車仔或積木),並非舔、咬、亂攪或扔掉它們?

9. 他會不會親自拿物件給你看?

乙部.觀察項目

1. 目光接觸:孩子與你有眼神接觸嗎?

2. 視線轉移:先吸引孩子注意,然後指向房間另一端的物件,說「看!那兒有(玩具名稱)」留意孩子的臉。孩子會望向那玩具嗎?

3. 假想遊戲:先吸引孩子注意,然後給他一個玩具茶杯及茶壺,說「倒杯茶茶啦! 」。觀察孩子能否模仿倒茶、喝茶的動作。

4. 指物件:對孩子說:「燈燈呢? 」。孩子會用他的食指指出燈的位置嗎?

5. 砌積木:孩子能否砌高三塊積木嗎?

如果家長發現孩子未能做到甲部問卷的第2、4、5、6、7及第9條

及乙部觀察項目的第2(視線轉移)、第3(假想遊戲)、第4(指物件)都是顯示孩子社交能力較為弱。如同時間家長發現他的語言能力較同齡兒童為弱,我們建議家長與醫生商討,有需要時轉介至母嬰健康院或衛生署轄下的兒童體能智力測驗中心作詳細的評估。

[size=x-small]p.s. Thanks yoyo!

男爵府

Good Morning

珍珠宮

好媽媽勳章

sweetman,
Morning!
呢兩日好似比較靜.

男爵府

Amy

因為無你坐陣呀

好唔好玩呀?會唔會好辛苦呢?智程有冇帶嘢上去食呀
好多問題添

大宅

Morning

Amy,

Haha, you said you are totally exhausted after the trip... I am always exhausted even I didn't make any trips wor.

Quiet these 2 days?! Yes ah, of course la, without you ma... did you know that Uniqlo had just opened a new shop in Taikooshing?!

I suspected that my boss saw me browsing BK yesterday, haha, ng-li-ta-lu, I will still come up unless he 'talks' to me la.

首頁

尾頁

跳至