少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆+macvn123+的帖子你到個女12歲先認定佢

原帖由 shirleyying 於 13-09-03 發表
回覆 macvn123 的帖子

你到個女12歲先認定佢係英文差都未遲啦,你太早下定論喇 ...
講得岩,多謝提醒。佢唔識唔代表差,真係要睇下長大後係點先可以下定論。

子爵府

回覆 macvn123 的帖子

真係唔洗咁緊張架...小朋友幾歲開Hiu真係冇人知,我細個英文夠好差啦,上到中學有個老師教得好好,之後我就年年英文第一了。

珍珠宮

japanc9 發表於 13-9-2 18:16
我估小朋友唔係唔肯學, 只係 "教"的方法吸引唔到佢. 邊玩邊學, 好快就學識! 另外咁細的小朋友係唔會主動 " ...
平時你們溝通語言是英文?bb 知道兩種語言的分別嗎?thx。

別墅

回覆 Minnie2010 的帖子

我地日常語言係日文. 英文對 mappi 來說係外語, 平日無人會同佢講. 正因為日本唔到小學都唔教英文, 我先要自己教. 識講 blue + car 的複合語好叻叻架喇!
之前說過的 DIY 教材, 第42個 game 開始開新 post 了, 新 link 係:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8583226

用 DIY 教材拯救世界!
japanc9 的 DIY 教材 Part 1 Game #01-41  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8077522
japanc9 的 DIY 教材 Part 2 Game #42 起
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8583226

大宅

回覆:ilikethis2005 的帖子

i pad你小朋友睇咩app?

大宅

回覆:yoyoyau1981 的帖子

三歲前,我唔特別強求佢識啲咩,反而禮貌、耐性、肯講道理同用完整中文或英文句子說話就比較重點要求,even是自理能力及介片,我都不心急,所以到他肯做時,就即時做到,講番讀書識字,近來升了k1,我已開始同佢串英文三個字母字及認中文字,其實佢二十個月大時已認得所有大小階英文字母(主要係我煮飯時比佢睇DVD學番嚟),所以佢未夠三歲就已經可以學phonics,佢主動要學,主要係因為睇左word world,由於佢識晒廿六個字母的letter sound ,所以佢串字比較快,每天學一個生字,幾天後重覆…當然,由於平日我們有時會對佢講英文(記得係全句英文,佢會自動轉英文台),再加上佢讀英普幼稚園,所以佢已經可以同外籍老師用英文溝通,至於中文,我隔日(預備要時間,我當上堂,坐定學一小時的)會教他識字,有單字,有詞語,我有自己預備教具教材,亦會買識字的圖書教,再配合遊戲,(最緊要係要配合講故事,字就是在故事裏出現)他已經可以拼砌簡單的句子,再自行加上句號,其實我想講…小朋友學多與少是父母可以加以調較的,我唔覺得自己的小朋友係咪特別叻,只係我盡量提供我所有的資源及時間及他(例如放棄我的部份工作),他也有弱項,不要緊,因為學習的路還很長,我不是虎媽,也從不逼他學習,但我比較古惑,我會諗一些方法等他以為自己有得選擇他喜歡學的東西或種類,這樣他便是從心出發去學,有了學習動機,再加以配合教導,適當時鞏固所學,有時從玩的世界裏,他已不知不覺學習了,當然多鼓勵也十分重要…

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實, 3歲仲好細個, 點解要認定哩個年齡就要識晒A-Z, 1-100, 同埋顏色呢? 早2年學識就等於佢將來成就一定比人高嗎? 唔好比咁大壓力自己啦!!

講真,我個囝宜家剛滿3歲, 佢係唔識A-Z, 同唔識認數字, 但係我覺得佢唔蠢智力都冇問題, 只係佢宜家個心未想學哩D野咋! 但我好有信心以上哩D野,佢一讀幼稚園就識架啦! 做乜要咁擔心喎!

.........................................

男爵府

回覆:我小朋友三歲咩都唔識點辦好?

返K1咪係去學呢d野law, 幼稚園唔駛補習far個人認為幼稚園係一個開心學習既地方,唔好迫到佢細细個就唔like 返學,俾d時間佢,等佢完左k1先,再睇下老師評估

大宅

唔好太緊張啦,同埋唔好比佢睇太多電視,間中睇下兒童節目夠啦,睇得太多唔用腦架。 如果自己湊,就陪佢一齊玩遊戲,讀flash card 或油下顏色,,得閒去公園或商場散步都可以學到好多野架,行超市都係,又顏色,疏果,形狀,肉類,奶類等等,日常生活嘅野中文或英文一齊講,佢地自然會學到, 有時佢突然講d野出嚟,你會估佢唔到,佢竟然記得!

比d時間佢啦

別墅

回覆:我小朋友三歲咩都唔識點辦好?

thx咁多位寶貴意見。

複式洋房

引用:唔好太緊張啦,同埋唔好比佢睇太多電視,間

原帖由 joanclm 於 13-09-25 發表
唔好太緊張啦,同埋唔好比佢睇太多電視,間中睇下兒童節目夠啦,睇得太多唔用腦架。 如果自己湊,就陪佢一 ...
絕對讚成,真係儘量吾好俾太多電視佢睇

大宅

回覆 yoyoyau1981 的帖子

加油!

大宅

回覆 sammilalang 的帖子

首頁

尾頁

跳至