跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:tomato_mama 的帖子

何日東入到

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

sensei 發表於 13-9-6 08:34
另外要決定唔駛第一志願都有機會入倒又揀得落手嘅,倒如呂祥光、青山天主教等等...

...
之前都有考慮選蒙恩,但上年20分第1 round都要抽,我地得15分一定無行!而且去左這2間學校比較,老公like青天個教學多d.
本身老公係青天畢業生,有20分,而且都諗住如果去到大抽獎青天都一定放第2位,

咁不如直接第1輪入青天,好過要大抽獎,驚足1年.

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+sensei+於+13-09-06+發表另外

原帖由 yuensiu 於 13-09-10 發表
其實拔臣放4-5位有無機呢?
拔x 好似有收輕度特殊學生。

洋房

回覆 sensei 的帖子

間間都有智障既學生佢地(智障既學生)都一樣可以參加統一派位MA~

複式洋房

其實咁樣睇, 得5分果D, 係唔係直情唔使參與自行呢?? 即係張申請表只係填左上面果PART 就算??

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

走了 發表於 13-9-18 13:29
其實咁樣睇, 得5分果D, 係唔係直情唔使參與自行呢?? 即係張申請表只係填左上面果PART 就算?? ...

其實唔可以咁諗, 都要睇下你報咩小學...
但點解只係得5分咁少?!

男爵府

引用:其實咁樣睇,+得5分果D,+係唔係直情唔使參與

原帖由 走了 於 13-09-18 發表
其實咁樣睇, 得5分果D, 係唔係直情唔使參與自行呢?? 即係張申請表只係填左上面果PART 就算?? ...
大把學校自行零分都收啦

大宅

引用:Quote:原帖由+走了+於+13-09-18+發表其實咁

原帖由 carpisam 於 13-09-20 發表
大把學校自行零分都收啦
唔會零分架,適齡都已經有10分啦

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+carpisam+於+13-09-20+發表大

原帖由 catmomo109 於 13-09-20 發表
唔會零分架,適齡都已經有10分啦
我識一個小朋友六月出世,repeat 咗一年K2,又唔係首名子女,所以佢係手持0分,但為表誠意,照交表去心儀小學,自行當然入唔到啦,最後統一派位幸運地派入第一志願(即自行嗰間)

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+catmomo109+於+13-09-20+發表

原帖由 BearBear_ma 於 13-09-20 發表
我識一個小朋友六月出世,repeat 咗一年K2,又唔係首名子女,所以佢係手持0分,但為表誠意,照交表去心儀小 ...
P.S. 該小朋友 repeat 一年,即九月入小一時已超過七歲,所以無適齡兒童嗰10分

複式洋房

回覆 brbaby2007 的帖子

手快快打錯, 係得十五分, 即首名子女的五分 + 適齡兒童的十分~~~不過大把十五分的小朋友

複式洋房

一般想入果幾間都係大熱, 照分數計, 十五基本無機會~~~

好似71網, 何日東 / 鄭任安 / 蒙恩...呢三間都想揀, but, 十五分的話, 呢三間都無行...咁即係填左 = 浪費機會 ???

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:一般想入果幾間都係大熱,+照分數計,+十五基

原帖由 走了 於 13-09-21 發表
一般想入果幾間都係大熱, 照分數計, 十五基本無機會~~~

好似71網, 何日東 / 鄭任安 / 蒙恩...呢三間都想揀 ...
如果係大熱學校無機會都要填,因叩門會睇的。

別墅

回覆:71校網的小學,有邊間唔放第一志願基本係無機會入到呢?

好緊張呀!

大宅

回覆:71校網的小學,有邊間唔放第一志願基本係無機會入到呢?

係,十五分一係第二輪好彩,一係叩到門

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+yuensiu+於+13-09-10+發表其

原帖由 sensei 於 13-09-17 發表
拔x 好似有收輕度特殊學生。
拔臣都有小朋友第一round入唔到

有特殊需要嘅小朋友,包括學習障礙、自閉症、過度活躍症,係無樣睇;亦會如常參加大抽獎,每間學校亦必需提供有關嘅服務比喱類小朋友。

拔臣校長、老師都出名有愛心,亦有豐富經驗照顧喱類小朋友
小班教學,著重德育

比起個d只求分數嘅學校,我更欣賞拔臣⋯⋯

複式洋房

回覆 siukei17 的帖子

很有同感!!!

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+sensei+於+13-09-17+發表拔x+

原帖由 siukei17 於 13-09-25 發表
拔臣都有小朋友第一round入唔到

有特殊需要嘅小朋友,包括學習障礙、自閉症、過度活躍症,係無樣 ...
加多句,香港依家每10個學生就有4個有特殊需要

男爵府

回覆:sensei 的帖子

特殊小朋友一樣可參加自行派位同大抽獎,照你既回覆,間間學校都可以不用選。

家有一位特殊需要小朋友,雙腿無咩力,行路怪怪的,其他一切正常,希望第時小學見到,唔好見怪。

男爵府

siukei17 發表於 13-9-25 17:40
加多句,香港依家每10個學生就有4個有特殊需要
身邊有些不同程度的SEN小朋友,有D在傳統學校跟得上,有D唔得,也有父母一句「唔想被標攕」把有讀寫障礙的小朋友勉強留在無支援的傳統小學(小學也要repeat兩年,兩母子都受很大壓力,阿妹又總覺得阿媽只顧阿哥唔理佢,埋下另一個計時炸彈!)。在揀學校前,我地做父母嘅真係要多瞭解學校的支援及配套。

首頁

尾頁

跳至