自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:幼稚園上廁所一問

冇可能嬸嬸會逐個抹厠板. 邊有甘多時間呀?我地細個咪又係冇抹廁板,又唔見有問題?到返小學又點呢?又叫啲校工嬸㜅逐個抹廁板?我做小學學校義工,眼見不論男女,一放小息就9秒9衝去玩,好多時連去完厠所都唔記得沖水。放鬆啲啦媽媽!

子爵府

係屋企俾佢自己黎再指導下佢,習慣左係學校都會做到。

子爵府

學校會教佢地噴完消毒藥水之後再用廁紙抹板,你係屋企日日提下佢咁做,有時可能D(沈沈)唔得閒繼個提,同埋唔好覺得學校會幫佢做,你都有責任教小朋友保護自己。抹尿應該向後抹

伯爵府

引用:大家好,我女依家K1,我想請問你們小朋友嘅

原帖由 gabagee.B 於 13-09-08 發表
大家好,我女依家K1,我想請問你們小朋友嘅幼稚園洗手間去廁所前,會5會有嬸嬸或小朋友自
己會用紙巾抹下廁 ...
我都有女,我覺得俾得佢讀書,就無可能下下都好似屋企咁清潔,我地只可教阿女一d基本既衛生常識,至於抹廁所板,我覺得學校根本唔會有時間逐個做。如果真係怕污做,我會返到屋企同阿女沖涼。其實學校就係社會既縮影,我地唔可以下下都咁保護小朋友。

大宅

BK Milk勳章

回覆 潑婦 的帖子

其實廁所板都預咗係唔會抹,但嬸嬸要呀女向前抹就係問題,所以有問下大家係向前定後,我係屋企係教向後抹。

珍珠宮

好在我果個係囝

大宅

回覆 sandra28 的帖子

我囡囡個間厠所長期提供消毒酒精架,第一日返學已教小朋友去厠所前要用消毒酒精壺噴一噴座厠,再抺一抺先去厠所.

5w6d~0.4cm  7w6d~1.50cm  9w3d~2.46cm  11w2d~4.20cm  12w4d~6.28cm   13w6d~7.30cm  15w4d~9.7cm 28w5d~2 lb 8oz  31w4d ~ 1.64Kgs

男爵府

其實小便定係咪應該向前抹呢?因為陰道係喺肛門同尿道中間,如果向後抹咪會將vv掂到陰道囉?
請指教

大宅

回覆 KYCHOW1231 的帖子

醫生教都係向後抺的.....由於陰道接近肛門位置,所以小便後應用紙巾向後抺,免得有細菌滋生.

5w6d~0.4cm  7w6d~1.50cm  9w3d~2.46cm  11w2d~4.20cm  12w4d~6.28cm   13w6d~7.30cm  15w4d~9.7cm 28w5d~2 lb 8oz  31w4d ~ 1.64Kgs

男爵府

引用:回覆+KYCHOW1231+的帖子醫生教都係向後抺的

原帖由 shore 於 13-09-09 發表
回覆 KYCHOW1231 的帖子

醫生教都係向後抺的.....由於陰道接近肛門位置,所以小便後應用紙巾向後抺,免得 ...
向後抹即係將小便抹向陰道方向?何不向前抹?那就可以避免將小便接觸到陰道,我始終不明白這點
我做了幾十年女人,小便完都係向前(即小肚方向)抹,係咪我搞錯咗?

子爵府

其實可以教小朋友自己抹,嬸嬸個個都抹隻手仲污糟

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+shore+於+13-09-09+發表回覆+

原帖由 KYCHOW1231 於 13-09-09 發表
向後抹即係將小便抹向陰道方向?何不向前抹?那就可以避免將小便接觸到陰道,我始終不明白這點
...
而家醫生教向後抺。小便理論上無菌,大便則有菌(大腸桿菌之類),所以向後抺

翡翠宮

呢啲要自己教

侯爵府

引用:好在我果個係囝

原帖由 winifredwin 於 13-09-08 發表
好在我果個係囝
x2…企係度屙完拎張紙巾是但抹下,攪掂!

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

囡學校每個馬桶隔離有支消毒酒精,每個小朋友都識噴同抹厠板先坐。用完蓋上才沖厠。 有冇家教會?可向家教會反映。

首頁

尾頁

跳至