論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

Kmee@@ 發表於 13-9-8 19:33
想請孟傭的請三思。
接佢當天都簡單英語問佢冇反應,再用廣東話問亦冇反應。於是叫翻譯幫助。

你想放棄?

孟傭 (好似有 training) 菲/印 training, 老師說學生听. 不必做也不用考實務.
溝通 永遠是 雙向的, 孟傭/雇主 2方.

630 就醒了, 說明她並非懶者. 雇主生活有系統, 有規律, 加于培訓 不難跟..
bath 冇反應, 用 shower.
clean floor 冇反應, mopping
----------------------------------

看圖識字. 寫上英文 + 動作. (培訓 需要 時間, 方法, 策略)
自己學 簡單 "盈 語? 未知難不. 正想請比媽用, 她不喜.

Magi  睇電腦, 你D字太細啦...可唔可以大隻D  發表於 13-9-11 17:17
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Kmee@@+發表於+13-9-8+19:33+想請孟傭的請

原帖由 333s 於 13-09-09 發表
Kmee@@ 發表於 13-9-8 19:33
想請孟傭的請三思。
接佢當天都簡單英語問佢冇反應,再用廣東話問亦冇反應。 ...
佢話training 咗2個月,但乜都唔識做,照你意思叫佢shower n mopping , 都冇反應,她唔明,剛問我用那支清潔抹鏡,其實已經用咗幾日,又問用什麼抹地,其實又已用咗地拖幾日,我唔可以日日跟住佢做嘢,只做清潔都唔得,打算放棄。

伯爵府

BK Milk勳章

引用:我覺得係睇個工自己。我果個都係識聽少少英

原帖由 Mvb 於 13-09-09 發表
我覺得係睇個工自己。我果個都係識聽少少英文同廣東話。。有時都會聽明我地講咩。。同佢一齊睇佢本本翻譯書 ...
我都唔明,我買生命麵包比佢做早餐,佢話唔食。

珍珠宮

回覆:孟加拉傭工吐血事件部。

真攞命。 我之前都問過agent。 佢好坦白同我講。 菲同印個market open左咁耐, 質素都係咁。 孟加拉果d,唔好有expectation

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

你地真係要好有耐性

象牙宮

Kmee@@ 發表於 13-9-9 10:12
佢話training 咗2個月,但乜都唔識做,照你意思叫佢shower n mopping , 都冇反應,她唔明,剛問我用那支清 ...

心智. 智力. 偏差? 關注力不足? 學習能力有限. 自閉? 左耳入. 右耳出? 不帶腦? 無心學習? - 須特殊教練?

日日跟住佢做嘢, 無形自己成了一名"專業" 照顧 培訓者/"特殊教練" 多于雇主?
因材施教?

有次我問工人,
你唔重意 日日有人跟住你做嘢. 可是你工作表現. 需要日日有人跟住你做嘢. 才能做到. 清潔都唔得,
你还有那些 技能? 佢話不如你檢查, 唔得再做. 佢地就係under supervison 才能做到. 哭笑不得.
(面試人事部愛問 l 點解公司要請你?)
心想點解我要請你, 又是我的错吧.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

吐血

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Kmee@@ 的帖子

咁agent 是否要負責? 可否嘈agent 呢?

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

真佩服JM咁勇!講真以前第一批請印傭既係因為平,當時未有最低工資、A準費又吾係好多,成本無咁高都叫可以接受邊教邊做,宜家成本咁高,請個乜都吾識既可能都未學晒就2年過去了,跟住雇主多左好多白頭髮!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Mvb+於+13-09-09+發表我覺得

原帖由 Kmee@@ 於 13-09-09 發表
我都唔明,我買生命麵包比佢做早餐,佢話唔食。
係咪三餐要食飯

伯爵府

BK Milk勳章

引用:回覆+Kmee@@+的帖子咁agent+是否要負責?++

原帖由 MuiTse 於 13-09-10 發表

咁agent 是否要負責? 可否嘈agent 呢?
我同agent叫哂救命都唔覆我,搵佢哋有鬼用,當買一次教訓,這是我今年做最錯的事。

珍珠宮

引用:我覺得係睇個工自己。我果個都係識聽少少英

原帖由 Mvb 於 13-09-09 發表
我覺得係睇個工自己。我果個都係識聽少少英文同廣東話。。有時都會聽明我地講咩。。同佢一齊睇佢本本翻譯書 ...
咁佢鍾意食乜?

伯爵府

BK Milk勳章

引用:真佩服JM咁勇!講真以前第一批請印傭既係因

原帖由 yuyueng 於 13-09-10 發表
真佩服JM咁勇!講真以前第一批請印傭既係因為平,當時未有最低工資、A準費又吾係好多,成本無咁高都叫可以 ...
你講得對,D白髮不停增長緊,但我請菲傭請到怕,一樣要花筆$送佢走,現在還收緊追數信。

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Mvb+於+13-09-09+發表我覺得

原帖由 小紅梅 於 13-09-10 發表
咁佢鍾意食乜?
除了豬肉,乜都食,仲食好多飯。

伯爵府

引用:Quote:Kmee@@+發表於+13-9-9+10:12+佢話tra

原帖由 333s 於 13-09-09 發表
心智. 智力. 偏差? 關注力不足? 學習能力有限. 自閉? 左耳入. 右耳出? 不帶腦? 無心學習? - 須特殊教練? ...
你d字點解咁細? 好難睇呀

333s  你用 孟女?  發表於 13-9-11 08:36

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

有排崖!
Take care and good luck

別墅

我個孟傭同你們講一模一樣,側頭、食菜葉,乜都唔要、浪費食物、蠢到冇命,但又硬頸,成日no, no, no,我話你唔想撈就真,激死!

伯爵府

BK Milk勳章

引用:我個孟傭同你們講一模一樣,側頭、食菜葉,

原帖由 sytang 於 13-09-11 發表
我個孟傭同你們講一模一樣,側頭、食菜葉,乜都唔要、浪費食物、蠢到冇命,但又硬頸,成日no, no, no,我話 ...
我都唔明,他們在孟國的收入大概500港月一個月,點解仲可以選擇食物來吃,HK人在她們眼中太富有吧!

大宅

咁大鑊? 我仲想考慮試下添, 而家怕怕

首頁

尾頁

跳至