自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:小朋友出水痘唔應該搭巴士?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:回覆+kc_01k+的帖子甘嚴重呀?死囉!我唔知

原帖由 jloklok 於 13-09-14 發表
回覆 kc_01k 的帖子

甘嚴重呀?死囉!我唔知呀!甘都會傳染嗎?
大肚婆出水痘,好大可能變畸胎架!

【本報訊】孕婦感染水痘有機會誕下畸胎。中文大學婦產科學系研究發現,約5%孕婦因未曾感染水痘,或沒有注射水痘疫苗,對水痘並無抗體,若以此推算,每年約有4,500名準媽媽,有機會因感染水痘,而禍延下一代。有婦產科醫生表示,婦女於懷孕前應驗血,若沒有水痘抗體,應於懷孕前注射疫苗保護母嬰。
記者:陳沛冰

中大婦產科學系名譽臨床助理教授孫錫鴻表示,該系於09年8月至10月,為500名早期懷孕的孕婦抽血檢查。她們平均約31歲,逾80%人在香港出生。結果發現約5%孕婦沒有水痘抗體,即以往未受感染、沒有注射疫苗,或曾感染水痘,但沒有產生抗體。若以政府預計今年有逾9萬名嬰兒出生推算,即約有4,500名孕婦沒有水痘抗體保護。
研究又發現孕婦對水痘疫苗認知有不足,如約70%孕婦誤以為政府的兒童疫苗注射計劃中,已包含水痘疫苗,故懷孕前無想過要驗抗體或注射疫苗;但事實上該計劃並無包括水痘疫苗。

懷孕前驗血接種疫苗
孫錫鴻表示不少懷孕婦女家中或身邊朋友有小孩,一旦當中有人患上水痘,無抗體的孕婦便有機會被感染。孕婦感染後有機會出現腦炎及肺炎等併發症,胎兒或會有先天性缺陷,如腦部及四肢發展受損。孕婦懷孕第7至20周感染水痘,有2%機會誕下畸胎。
他提醒孕婦要預防水痘感染,特別是教師等經常接觸小童的高危一族,應於懷孕前最少三個月驗血;若證實沒有水痘抗體,應先接種水痘疫苗後才懷孕。

孕婦懷孕期間感染水痘,有機會誕下畸胎。
不過,孫錫鴻表示孕婦即使接觸到水痘患者也毋須過度恐懼,因只有密切接觸才有機會傳播病毒,例如孕婦與患者在同一間房內,接觸超過15分鐘,才有感染風險,很短時間的接觸或只是路過,受感染的風險很低。
中大婦產科學系名譽臨床導師馮韻瑩表示,沒有水痘抗體的孕婦,接觸過水痘患者後應盡快通知醫生,由醫生評估是否需追蹤其他孕婦作檢查;有關孕婦最好於接觸過水痘患者3日內,接種免疫球蛋白,減少出現併發症風險。

大宅

引用:回覆+kc_01k+的帖子甘嚴重呀?死囉!我唔知

回覆 kc_01k 的帖子

甘嚴重呀?死囉!我唔知呀!甘都會傳染嗎?
你不如改咗#1啦,
俾你話嗰個媽媽自己已經驚餐懵,
仲要俾你咁講真係會有hard feeling架

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果我女出水痘,我唔會帶佢去要搭車既醫務所。

水痘高度傳染性真係非必要都唔好出街,大肚婆傳染左好大件事架

bencat    發表於 13-9-14 23:23

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+jloklok+於+13-09-14+發表回

原帖由 szeosze 於 13-09-14 發表
你不如改咗#1啦,
俾你話嗰個媽媽自己已經驚餐懵,
仲要俾你咁講真係會有hard feeling架
Agree

伯爵府

口罩邊可以防止水痘傳播架,傷口咩

子爵府

畀面勳章

如果傳到俾大肚婆,可以令到個b有事架,真係搵命博,人地講下都唔得?如果唔係窮到燶,真係應該坐的士,落車我會俾多廿蚊叫司機用消毒藥水抹下添。

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+szeosze+於+13-09-14+發表你

原帖由 kc_01k 於 13-09-14 發表
Agree
唔了解嚴重性唔緊要,
但出post之前都可以搵有關資料睇下先囉,
真係替嗰位媽媽擔心

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

蔕mask冇用喎! 水痘係傳染病主要透過飛沫或空氣傳播

珍珠宮

引用:我都會覺得要搭的士比較好,水痘始終係傳染

原帖由 lovebbb 於 13-09-14 發表
我都會覺得要搭的士比較好,水痘始終係傳染性較高,如果真係傳染比孕婦或其他人都唔好。

...
無錯,基本上唔應該出街。如果傳染咗俾大肚婆,真係好危險。而且出水痘,戴口罩根本無幫助。

翡翠宮

引用:如果我女出水痘,我唔會帶佢去要搭車既醫務

原帖由 silviachoi 於 13-09-14 發表

水痘高度傳染性真係非必要都唔好出街,大肚婆傳染左好大件 ...
咪係,應該要去附近診所,如真係需要搭車,就搭的士去最近診所,我諗唔會貴到要過海嘅車程囉!

侯爵府

畀面勳章

引用:如果我女出水痘,我唔會帶佢去要搭車既醫務

原帖由 silviachoi 於 13-09-14 發表

水痘高度傳染性真係非必要都唔好出街,大肚婆傳染左好大件 ...
同意!而且有需要覆診嗎?我女出水痘時只睇一次,拎藥水揸,2星期後先出門&番學,期間我要出外買嘢都要等有人喺屋企先敢出。

男爵府

自私到爆~!!

水痘係高度傳染的~!
不是一定從口水傳..
可以係皮膚.空氣傳架~!
睇E生. 就坐的. 快去快回家休息!!
未到佢睇E生. 都唔好周圍行街住添呀!

**早前.TBB 情XX3世緣.講到宋代咪全村人都有染傳染病. 無得E (以前)... 依個咪係出水痘囉~!***

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

唔好出街,傳染到咩人都唔好!如要睇醫生,去最近盡量唔洗搭車既醫務所!去到登記時講明,我睇開果間姑娘會叫你出門口等同優先睇既

侯爵府

2018復活節勳章

引用:回覆+ilikethis2005+的帖子果個小朋友去覆

回覆 ilikethis2005 的帖子

果個小朋友去覆診
一般都唔駛點覆診。

男爵府

水痘屬於輕微疾病,並會自行痊癒。不過,有部份患者的傷口可能會出現細菌感染。抵抗力弱的人士和孕婦,患上嚴重的併發症如肺炎和腦炎的機會較高。初生嬰兒若染上水痘,病情會較嚴重,甚至危及性命。婦女在懷孕初期若染上水痘,可能導致胎兒出現先天性缺陷。

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

onon2000 發表於 13-9-14 22:07
孕婦如果出水痘...可以有好大的後遺症,同埋坐巴士上至老人家下至幾個月大BB。
巴士仲要空氣唔流通。有傳染 ...

咪就係...依家啲人真係好自私

珍珠宮

出水痘根本唔應該出街啦……

侯爵府

出水痘有疤痕架,我bb 的印成3個月都好左8成,如果大人冇出過我好肯定一定成年都仲有疤

首頁

尾頁

跳至