自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 升降機....

呢招應該學大陸人,做セ都無知覺,吾好理其他人點諗,室到入去先算!
love

大宅

我都好有同感呀,都唔知的人係唔係殘廢架,好人好者死等部升降機。

上星期我同我的屋企人番大陸玩,我地搭地鐵到上環下車,行到去部升降機時,已經有好多"行得走得"的返工男女係到等,我地又大又細,又拖住大大小小的行李,當然係唔夠佢地黎啦,我都忍唔住行過時,好大聲同我的屋企人講,"我地拖住行李及推住BB車的梗係要用電梯啦,的升降機係要留番比的年青人用架。"
開心每一天

子爵府

好媽媽勳章

我試過係銅鑼灣MTR等升降機等咗20分鐘都未落到月台,谷鬼氣走去客戶服務"產"D staff,於是乎立即有2個 staff飛出黎帶晒班傷殘廢人去另一邊電睇走...
我仲試過聽到d廢人話洗唔洗咁巴閉,推住車仔阻住晒...跟住我就同佢講,你求神拜佛都唔好有小朋友,到時你就知...

不要五十步笑一百步;不要看見人地眼中既刺而忘記了自己眼中的樑木;做人要對得住自己~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

最衰就係 d 人一入 lift 就企係門口位,
明明好多人等入 lift, 而且 lift 入面好多位,
都唔點解 d 人咁冇家教.....

男爵府

男爵府

DEL
該用戶已被刪除

禁止訪問

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

小香香 寫道:

貝貝

做乜你女個頭剪到同小玥一樣既...前面剪平

冇計啦...自己郁手剪既...多數都會係...."小丸子"頭!! :-P

禁止訪問

大宅

哈…我通常以牙還牙,以眼還眼!因我試過比人話過搭升降機阻住,我未話你係咪有缺陷定大肚or係老人家呢??我都咪話你阻住晒,你話我!真係讀屎片大,心想蝦我!咪死過!!有我老公係到唔使講野!我老公出街就戴超,又惡死個樣!所以無人會出聲!撞到咪撞到你,你自己伸隻腳比我撞,關我鬼事
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

子爵府

我好同情樓主嘅經歷呀,因為我都遇唔少...由其係MTR同商場嘅lift,好多四肢健全嘅人爭住搭...我真係有時好想大聲嗌:"隔離就係escalator,典解大家唔去搭呢???如果我唔係有bb車,我真係唔會同人爭搭lift呀,貪佢等得耐咩???:tongue: 有時我會因為費時等咁耐推住bb車都走去搭escalator,雖然危險架啦,不過好過等呀嘛!!!

禁止訪問

男爵府

小香香 寫道:
其實我以前唔會鬧架...E家等LIFT就係度話D人殘廢...真係有D人唔敢入LIFT

唔敢入LIFT D人都算有得救.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我無咁直接, 但我都會講: 我係推 bb 車咋, 我好人好姐手腳健全, 唔係都費事同人地爭 lift.

水晶宮

Re: 推BB車用升降機應受歧視????

銅羅灣SOGO下邊果個地鐵站簡直系黑點
好多人貪方便入闊閘
點知果度設計都有D問題
入闊閘之後系冇扶手梯落去概
一定要出閘先得
但個升降機偏偏就響闊閘側邊
好多人就近搭升降機喇
果架升降機以超細碼哦
所以成日都逼滿曬人
遇到D冇公德心概人仲要打尖
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

畀面勳章

我自己一個推BB同個仔出街,行到商埸都唔想要其他人幫我開門,都已經叫個仔行快D去開(我個仔3歲幾)点知有一对狗男女聽見我叫個仔去開門佢地等我個仔開比佢地(有其它門佢地都唔用等我個開),我個仔又細好用力推開左嗰2個Pk睇都無睇行過就算

男爵府

環保接龍勳章

上環站設計得好差,要行好多個圈先會落到月台,所以好多人都等lift.
心花花 寫道:
我都好有同感呀,都唔知的人係唔係殘廢架,好人好者死等部升降機。

上星期我同我的屋企人番大陸玩,我地搭地鐵到上環下車,行到去部升降機時,已經有好多"行得走得"的返工男女係到等,我地又大又細,又拖住大大小小的行李,當然係唔夠佢地黎啦,我都忍唔住行過時,好大聲同我的屋企人講,"我地拖住行李及推住BB車的梗係要用電梯啦,的升降機係要留番比的年青人用架。"

我大肚既時候返工,日日響kcr尖東站落車.經常因為唔夠人地入得快,個lift一下就入滿晒人,係得我一個入唔到,又唔敢迫入去,睇住個lift門閂埋.雖然全lift都望到我,但係呢班"傷殘人仕"都唔會讓俾我. :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

54heima 寫道:
銅羅灣SOGO下邊果個地鐵站簡直系黑點
好多人貪方便入闊閘
點知果度設計都有D問題
入闊閘之後系冇扶手梯落去概
一定要出閘先得
但個升降機偏偏就響闊閘側邊
好多人就近搭升降機喇

其實都唔明d人點解鍾意搭地鐵的lift. 我覺得地鐵的lift好鬼慢, 如果唔係推住bb車, 真係唔會搭呀!

至於地鐵闊閘, 又係好多普通人鍾意爭住過. 有時你推住架bb車在闊閘的一邊等, 另一邊的普通人就不停咁"do"入閘. 其實行多兩步已經有普通入閘機了, 我咁大份又推住架bb車, 冇奶油d人睇我唔到架! :evil:

水晶宮

畀面勳章

其實有d商場係一定要搭lift先落倒停車場,咁要搭lift都好難怪既~
但係有d人真係搭lift搭一層就出lift,搭黎真係把托咩~?!! 屣晒d時間去等lift,搭得一層。有扶手電梯佢地又唔搭,行多步都懶。唔c都冇用

仲有d賤人專吼你地開住度門就攝入去果d,又係開度門都懶。對手廢左武功就切左佢啦!
我而家學精左,有陣時開住門等亞仔行或者等我屋企人行,如果有d廢人想攝入去我就會搵自己個身頂鬼住佢地!!! 通常佢地都唔敢再捐。試過有條10幾歲o靚妹想攝我頂住佢,佢竟然想撞開我 :evil: 我好大聲喝一喝佢"喂! :evil: :evil: "咁樣,佢嚇一嚇即刻唔敢郁。
我覺得而家d人係慣左要攝,自己都唔覺咁, 遊緊魂......
amypekkle 寫道:
其實都唔明d人點解鍾意搭地鐵的lift. 我覺得地鐵的lift好鬼慢, 如果唔係推住bb車, 真係唔會搭呀!

首頁

尾頁

跳至