2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:edsfamily 的帖子

P牌奶樽洗潔液用法同大人用來洗碗的洗潔精一樣,用完再用清水洗乾淨便可。如怕過水不乾淨,可考慮用消毒藥片,聲稱浸完可不用過水的。我兩個方法都用過,都ok,記得帶一個大膠盒用來洗或浸奶樽。

男爵府

引用:P牌奶樽洗潔液用法同大人用來洗碗的洗潔精

原帖由 him1 於 13-10-06 發表
P牌奶樽洗潔液用法同大人用來洗碗的洗潔精一樣,用完再用清水洗乾淨便可。如怕過水不乾淨,可考慮用消毒藥 ...
消毒藥片邊到有得買?咩樣咩牌子ga? 我未見過

複式洋房

我係上環間永安買的,哪裡只有一隻牌子,但我不記得牌子名 : p

男爵府

回覆:puffer-fish 的帖子

想問下你去到泵出來係即時飲定儲架?

男爵府

thx~

別墅

我都係11月去大阪呀

別墅

引用:我11月會同bb+去大阪,你去幾多日?我諗住

原帖由 edsfamily 於 13-09-20 發表
我11月會同bb 去大阪,你去幾多日?我諗住比奶ja, 幾日唔食粥仔都唔緊要ge, 一係你帶米糊粉代替啦,粥仔 ...
我都係11月去大阪,唔知要準備幾多衫俾BB

男爵府

引用:Quote:原帖由+edsfamily+於+13-09-20+發表

原帖由 jenna7866 於 13-10-07 發表
我都係11月去大阪,唔知要準備幾多衫俾BB
你幾多號去呀? 我2號去,月頭希望冇咁快凍啦,不過我都買定左d 厚衫,出發前再睇下到時個邊咩天氣先

大宅

畀面勳章

edsfamily 發表於 13-10-4 01:04
冷熱水可以帶到上機咩?我冇用開清洗液ga, 但去旅行冇的蒸奶樽所以先諗住用,請問係點用?清潔液點樣先過 ...

唔好意思,少上來無即時回答! 你擔心可用一d有機或是寫著food grade的清洗液,洗完我再浸d配件,樽在藥丸水中over 30mins就得了,唔會肚柯啦,我2個仔女都係咁用呢,我第1個大女更加係得2個月大已同佢出門,一樣用咁既方法消毒,唔駛擔心

我由馬來西亞或香港上機都可以帶冷熱水上機,有帶住bb係可以的,只要份量係合理就得,但我知歐洲就唔得囉。

大宅

畀面勳章

laibebemama 發表於 13-10-7 00:12
想問下你去到泵出來係即時飲定儲架?

我係即時俾阿仔飲,因為室溫下可放4-6小時嘛,機上有Air con,就算佢唔即時飲都可放一下,我唔知帶唔帶得ice pack & cooler bag所以只好即時俾佢飲

大宅

引用:Quote:原帖由+him1+於+13-10-06+發表P牌奶

原帖由 edsfamily 於 13-10-06 發表
消毒藥片邊到有得買?咩樣咩牌子ga? 我未見過
我見到chu chu 有出消毒片,不過我未用過。PM間鋪頭俾你!

男爵府

引用:Quote:edsfamily+發表於+13-10-4+01:04+冷

原帖由 puffer-fish 於 13-10-08 發表
many many thz.. 我都帶定d 冷熱水,check in 時再問一問佢,如果唔得我入閘前先倒左佢啦

大宅

引用:Quote:原帖由+puffer-fish+於+13-10-08+發

原帖由 edsfamily 於 13-10-08 發表
many many thz.. 我都帶定d 冷熱水,check in 時再問一問佢,如果唔得我入閘前先倒左佢啦

...
可以入得架,我去了日本,帶BB可以帶水。如果BB輕過10kg,可以叫佢比BB "藍"你。

男爵府

引用:Quote:原帖由+edsfamily+於+13-10-08+發表m

原帖由 Carrie226 於 13-10-08 發表
可以入得架,我去了日本,帶BB可以帶水。如果BB輕過10kg,可以叫佢比BB "藍"你。

...
thz a lot, 係check in 時同佢講嗎?

大宅

我剛去完日本。過關時放晒啲水同粥係袋,佢見到你有BB一齊過關,就無問題。

我帶左旅行水煲去煲粥,夜晚訓前用保溫杯焗定啲白粥,早上加小小水翻煲完倒返入去。食時再加即食個啲樽仔餸入去。晚上個餐就加熱水落白粥再加餸。

不過BB日日咁出去,佢會好攰。行程最好唔好日日由朝去到晚。

我去個幾日有日21度到,係室外都幾凍下。11月去要帶多件3。

洋房

回覆:等呀等呀 的帖子

請問旅行水煲是怎樣的?剛買咗一個迷你電飯煲仔,但煲不到的,煲了兩個鐘依然米及水分開,都唔識滾的?!有冇媽媽可以教下我呢?

大宅

回覆:Marco2013 的帖子

旅行水煲,係酒店成日用個啲煲水壺,一次煲得一兩杯水到,外面膠就插電就放水入去煲。係電器鋪好易搵300蚊到個。

你上網search好多圖。

不過呢個貴啲,見到有人係快圖美買個大少少類似嘅野電煲仔,都係膠,夠大整公仔面,好似99蚊。不過要留意下110V用唔用到。

別墅

引用:Quote:原帖由+jenna7866+於+13-10-07+發表

原帖由 edsfamily 於 13-10-07 發表
你幾多號去呀? 我2號去,月頭希望冇咁快凍啦,不過我都買定左d 厚衫,出發前再睇下到時個邊咩天氣先

...
我8號去
想問心齋橋附近有冇西松屋?
如有想問点去?

大宅

引用:Quote:原帖由+Carrie226+於+13-10-08+發表

原帖由 edsfamily 於 13-10-08 發表
thz a lot, 係check in 時同佢講嗎?
你訂ticket時問下airline先,唔同公司唔同的。水,就入去同custom講有BB就ok。

男爵府

引用:Quote:原帖由+edsfamily+於+13-10-08+發表t

原帖由 Carrie226 於 13-10-09 發表
你訂ticket時問下airline先,唔同公司唔同的。水,就入去同custom講有BB就ok。

...
thz

首頁

尾頁

跳至