夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 mc 的帖子

對其他人可能可以。
但我老公佢個人好實際,我做佢女友時試過軟功,佢知道你在逗他,佢會話你講癈話。

洋房

回覆:每次同業主嘈,老公都怪我以前吾買樓。

買樓永遠無完美。越精打細算完美主義的两公婆越死。佢地永遠有無限要求x2,但有限銀两。睇樓睇左over bugdet個D買吾起之後睇番平D又睇吾上眼。尼幾年個市旺無可能有筍盤俾生客買到。

最煩係帶埋長輩三姑六婆個D。永遠八彈又要減經纪費回價低市價一兩成實買吾成。

我一年前換樓有枱客两公婆帶埋鄉親父老睇左我間屋三四次價都吾回。到最後有對两公婆睇一次回市價即買。

一年後層樓由220升到270萬。抵佢買平左。

買樓同揀老公/老婆一樣,現實D,吾好左揀右揀好高騖遠。

大宅

引用:回覆+toyamis+的帖子佢一向都係咁,但婚前

原帖由 rd21gn54 於 13-09-24 發表
回覆 toyamis 的帖子

佢一向都係咁,但婚前我見佢聰明,細心,對我專一, 我以為我可以overlook佢的缺點。 ...
比著我一定會取笑佢你同街邊D 輸打贏要既八婆有咩分別。

我夠識講如果我堅持唔嫁比你同你捱我就唔洗今時今日嫁左比個怨婦啦。

想耳根清静都唔得,嫁比你都唔個為乜。

公爵府

he is a cheap guy

子爵府

回覆 RAA 的帖子

如果要走下去就要懂策略,硬碰硬結果只是傷人也傷己。
mc <()>

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:做人租客,每次間屋有問題,就算業主肯整,

做人租客,每次間屋有問題,就算業主肯整,老公都好興,如果業主話要我地自已比錢整,佢重興!話要搬。
我 ...

大宅

回覆:每次同業主嘈,老公都怪我以前吾買樓。

俾我听到一定鏟到佢上飞天,頂!第二時個細都一定學佢!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

mc 發表於 13-9-24 22:47
回覆 RAA 的帖子

如果要走下去就要懂策略,硬碰硬結果只是傷人也傷己。

唔會硬碰硬, 但都要適度維護自己性格.

兩公婆相處, 如果要用到'策略'呢兩個字, 未免太.....

子爵府

回覆 RAA 的帖子

〝策略〞不是指要害人或謀算人,而是每個人總有一些軟肋,一些時候會比較容易被說服。夫妻的關係之所以需要經營,乃是因為婚後當面對現實生活的各種事情,兩人之間總會有不同的意見和看法,會產生磨擦,久而久之,互不相讓或只有一方相讓的情況下,是變得大家都把耳朵關起來,再也聽不到對方內心的真實說話。我的策略只是說要懂得怎樣找到一個適合的相處方式。
mc <()>

大宅

買樓變左係你責任?

子爵府

BK Milk勳章

翡翠宮

最怕呢D唔似男人既男人
你問下佢, 賴落個老婆度佢係唔係覺得好英?

大宅

rd21gn54 發表於 13-9-24 16:09
回覆 manman333 的帖子

佢工作量太大,每日都話好吱, 不如一齊吾做野放一年holiday給自己。
點解你老公樣樣都唔關自己事既? 佢係傍觀者來架咩? 但其實每件事佢都係當事人, 佢係咪仲覺得自己係細路仔, 唔想有任何責任?
其實佢應該好好諗下自己究竟係咩角色

珍珠宮

引用:做人租客,每次間屋有問題,就算業主肯整,

做人租客,每次間屋有問題,就算業主肯整,老公都好興,如果業主話要我地自已比錢整,佢重興!話要搬。
我 ...
宜家叫佢買囉,俾我果件這樣講我實鏟到佢上天花板

大宅

回覆 yk67 的帖子

你真係講得太對了。自以為精打細算的人不肯入市怕輸, 所以很難買到。
但我又試過抱住“求其”心態買過樓, 結果負資產,所以更加吾敢追價,

別墅

Terrible husband

大宅

畀面勳章

你C6冇腰骨,冇膊頭,冇承擔,真替你擔心。你不如賴佢點解唔投胎果陣做李嘉誠個仔,唔洗買都大把樓住。

別墅

回覆 rd21gn54 的帖子

你老公呢種推卸責任,令我諗起的個惡夢EX , 佢的推卸責任的招數,足以開個FILE 寫佢

洋房

回覆:rd21gn54 的帖子

樓市有一定風險。吾好高估自已負擔能力夾硬上車……或者買平D……

負資產係好多香港人心里的惡夢……

只要吾係大問題就當無事繼續租住或自己揾人做

好多一般维修男人識做or吾會太貴……

禁止訪問

回覆:rd21gn54 的帖子

首頁

尾頁

跳至