論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 恩祺媽(carol) 的帖子

情況一樣.... 近來屋企多了好多蟑螂, 我開始日日檢查佢做野, 我都有提示佢LAZY 左, 我睇緊佢工作表現,

唉... 但係我有剛有左BB呀, 下年4月生啦.... 我又見佢PASSPORT 8月過期, 而HK VISA要係佢RENEW完PASSPORT後才同佢RENEW HR VISA. .....

所以唔知點好...

伯爵府

畀面勳章

fatcatkat 發表於 13-10-4 16:43
回覆 恩祺媽(carol) 的帖子

情況一樣.... 近來屋企多了好多蟑螂, 我開始日日檢查佢做野, 我都有提示佢LAZY ...

你工人知你有左未? 佢在你處做左幾耐?

其實佢有離心, 知道你會多個new born, 比我都唔會繼續做啦. 去加拿大做domester helper一日8小時工作, 人工係hk 的3倍或以上, 工作兩年後又可申請入藉......

據我所知, 在hk 工作1年就可以入紙申請去加拿大, 最關鍵係佢要連續半年是同一僱主工作, 要有僱主的reference letter. 如果佢真係要去加工作, 我估佢都會在你處做夠年期要求, 同埋博你比封好的reference letter.

我覺得你要有準備, 因你有bb, 若你工人真要去加拿大, 佢問得你攞ref. ltr 時已係到手績尾聲, 一個月內就批visa, 比一個月通知你, 都係得一個多兩個月時間, 你要請海外的就好忟. 我果時就係咁比ex-maid 蹺 起.

翡翠宮

牛年勳章

回覆:發現工人想申請去加拿大工作,請問有咩條件才能去?

可以唔俾ref letter嗎?可能再請要請個低學歷既啦

複式洋房

回覆:發現工人想申請去加拿大工作,請問有咩條件才能去

佢知我有左,後我才發現佢申請,不比ref.可以嗎?或我請工人先比!

大宅

好媽媽勳章

回覆 fatcatkat 的帖子

可唔可以耍住佢先,話等佢做到last day先比佢!

男爵府

hashtag影視迷勳章

咁除了加拿大, 去美國是否一樣咁好?

複式洋房

所以都好煩,做得好唔好,都有人要...苦了主人
:-D

伯爵府

畀面勳章

fatcatkat 發表於 13-10-5 10:41
佢知我有左,後我才發現佢申請,不比ref.可以嗎?或我請工人先比!

不比REF., 當然可以, 無規定僱主一定要給工人REF. 但咁樣, 你破壞佢去加拿大的大計, 佢仲會唔會有心機幫你做野? 分分鐘懷恨在心, 唔知比D 咩你及你BB 食仲死!

除非你一知佢想去加或佢一問你拿REF 時就補錢即炒, 否則真係博唔過!

況且如果佢做野不過不失, 都係想好來好去; 佢有高就, 都唔會阻佢發達.

佢問得你拿REF, 已是申請去拿的最後階段, 你HOLD 住佢, 佢都知你想點....結果咪一樣.

一係你開心見誠同佢傾, 問佢係咪想申請去加拿大, 手績做到邊個步驟, 你話知道佢需要你的REF, 叫佢在餘下的日子比心機做野, 你會寫REF 比佢. 咁你就要即時搵定新工人, 等你唔使佢突然通知你要REF, 果時就請新工人都未必趕得切!

侯爵府

BK Milk勳章

:;pppp:我出名黑心 比我知道我會斷距約 成日發鬼佬夢

伯爵府

畀面勳章

jloklok 發表於 13-10-5 15:07
我出名黑心 比我知道我會斷距約 成日發鬼佬夢

我地僱主好慘, 好似比外僱牽住鼻子走咁.

我而家的新工人, 唔係蠢的, 但就係唔跟你指示做, 成日要提佢做番未做的工作. 成個月了, 日日仲要早D 番家教佢煮飯, 叫佢買呢樣, 會買另一樣回來, 但佢唔係唔知我想要咩, 只是佢要自把自為唔問過我先. 今日又差D 比佢爆左我個微波爐, 想將隻不銹綱碟放入去!

我EX-MAID 要去加拿大, 唔敢一早同我講, 就係怕我即炒佢, 等到最後一步要僱主REF. 才講. 我就是即搵海外工人 (唔敢請LOCAL 的, 怕是OLD SEAFOOD), 都有一個月空窗期, 要自己請大假接送細路同埋做家務, 最後頂唔順都要搵鐘點幫手. 來個新的又教到嘔晒血. 就係因為我係WORKING MOM, 又唔敢成日獨留兒童在家, 老公又成日上左大陸工作, 我才要倚賴外傭!!

遲些等我仔大D, 入中學, 我都唔請外僱了, 請鐘點好過, 唔想再勞氣!

大宅

reference letters are so just easy to get. they can pay 700hkd to get a ref letter. many agencies even help them to arrange!!.

複式洋房

回覆:spellinbee 的帖子

That means they even no need our reference letter....they buy from agents ? How come all the benefits are protecting maid not employers ......

珍珠宮

好媽媽勳章

恩祺媽(carol) 發表於 13-10-4 17:44
你工人知你有左未? 佢在你處做左幾耐?

其實佢有離心, 知道你會多個new born, 比我都唔會繼續做啦. 去加拿 ...

同你想法有d似, 我都無得阻佢唔去,
如果發生係我身上, 希望交接得好d.

別墅

請問果啲工人需要平日請假去見領事館嘛?

男爵府

醒目開學勳章

阻,比我實阻,我會寫信比加拿大領事館,投訴工人工作懶散,no heart,現實係點就點,等佢地無得冒ref letter.

比著我,會投訴埋加拿大領事館,工人合約係二年,工人完約過加拿大合情合理,但佢地現行一年工作經驗就可以,咁即係搵香港人笨?明知未完約就可以走?邊個顧主願意比比咗過萬手續費而請到個工人,一年后就走?

別墅

引用:阻,比我實阻,我會寫信比加拿大領事館,投

原帖由 venusnjoo 於 13-10-11 發表
阻,比我實阻,我會寫信比加拿大領事館,投訴工人工作懶散,no heart,現實係點就點,等佢地無得冒ref lett ...
說得對!

不過要知道係咪要放平日就更加肯定!

首頁

尾頁

跳至