自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Da-_yau 的帖子

屋企細而且希有冷氣,仲要夠靜

伯爵府

回覆:點解媽媽會帶小學生會 喺自修室做功課?

但自修室唔係應該保持安靜咩
媽媽帶小朋友去做功課無問題,但如果佢地好嘈就有問題!

ferrari2007    發表於 13-9-27 19:13

水晶宮

Gopher_Lo 發表於 13-9-27 17:39

...

yes
agree with you

公爵府

我明,因為家屋會週圍走,開電視,行出行入無時停。係自修室會穩定d. 但控制唔到小朋友就唔應該留係度,方便自己唔方便人都係唔岩。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我以前有帶阿女去公共自修室, 佢有佢做野, 我有我做野, 唔會嘈, 冇問題. 個問題應該係針對嘈ge人, 無論大學生,中學生, 而唔應該針對小學生.

但去其他青少年中心, 唔俾小學生入, 話要留俾考公開試的學生(雖然有位).

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:但自修室唔係應該保持安靜咩媽媽帶小朋友去

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

只要安靜咁做, 小學生點解唔用得自修室? 我仲見過有長者入去睇報紙.

大宅

咁耐以來只係有一次試過叫阿女响屋企附近間圖書館嘅枱仔度,

改番幾條數, 並沒有發出任何聲浪, 但就比位好惡嘅女職員阻止, 叫我哋有需要就去自修室! 我都知圖書館係供人靜心看書的地方, 响度做功課係唔啱, 但佢嘅態度都唔需要咁差! 況且當時係公開考試高峰期, 自修室已滿, 仲點入去, 擺明玩嘢! 但好多時去其他區嘅圖書館, D人一家兩口就霸住一張圓枱, 枱上圖書亂丟四散, D椅就比佢哋一個袋霸住一張, 甚至有D阿媽一路做一路勞嘈鬧仔女, 都唔會有職員阻止! 真唔知邊個盡責、邊個失職? 邊間館D人絕情、邊間D人酌情?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我朋友既親戚:婆媳不和,但又同一屋簷下,所以個媽咪帶個小朋友日日在自修室做功課及溫書。每人背後都有故事,將就吓吧!

侯爵府

我有比亞仔去青年中心自修室做功課,我唸間間氣氛唔同,我仔話好鐘意自修室d氣氛,夠靜,d人都好專心做功課,見佢d功課有比心機做,d字仲好過屋企做,而佢又唔會嘈(無人識),加上中心職員冇同我投訴,所以個人覺得冇問題!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:個人經驗,自修做功課小朋友比屋企做快好多

原帖由 ihv2kids 於 13-09-27 發表
個人經驗,自修做功課小朋友比屋企做快好多,起碼快一倍時間,又唔會扭唔做。當然,我會細細聲教小朋友,小 ...
係!有效率D!但人少時拉一下凳都怕人望

翡翠宮

好媽媽勳章

引用:但自修室唔係應該保持安靜咩媽媽帶小朋友去

原帖由 Gopher_Lo 於 13-09-27 發表

...
Agree。。

水晶宮

屋企附近有裝修,太嘈。我試過!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

我都有帶小朋友去會所自修室做功課,因為弟弟太嘈。
我見到有人喺自修室睇報紙

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Gopher_Lo+於+13-09-27+發表

原帖由 puicps0614 於 13-09-27 發表
何以見得企地一定會嘈呢?
我無話佢地一定係嘈喎!
我只係話自修室要保持安靜,佢地安靜就無問題啦!

大宅

引用:或者又要等住接另一個,搵個地方等時間順便

原帖由 aileen3388 於 13-09-27 發表
或者又要等住接另一個,搵個地方等時間順便作功課
我就係咁

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章

引用:做功課溫書用自修室好正確,+小朋友太嘈搵職

原帖由 blackberry 於 13-09-27 發表
做功課溫書用自修室好正確, 小朋友太嘈搵職員了解下囉
我覺得總好過齋坐霸住麥記或星巴克 ...
Agree!!!!

男爵府

醒目開學勳章

引用:唔係話唔得,只係我自己唔明,但求解答! +

原帖由 Da-_yau 於 13-09-27 發表
唔係話唔得,只係我自己唔明,但求解答!

...
係課外活動前利用時間做功課,返屋企唔使咁趕

首頁

尾頁

跳至