自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我妹在美國生活左十幾年.佢話果度系不同國

原帖由 gccc 於 13-10-19 發表
我妹在美國生活左十幾年.佢話果度系不同國籍都有.不會有什麼歧視.而且d人仲好有禮添.住的洋房又大.鄰居又好 ...
美國歧視的問題不太嚴重,什麼種族也有,反而不太喜歡加拿大,太多華人啦!有$在加拿大退休住就可以,讀書及發展,美國會好d!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:有人想移民到美國嗎?

呢d lottery 機會極渺茫

子爵府

引用:美國仲衰喇!我唸都吳會唸

原帖由 JackieOn 於 13-10-19 發表
美國仲衰喇!我唸都吳會唸
x2

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔想去美國

侯爵府

hashtag影視迷勳章

美國經濟唔穩定加拿大就好啦

老餅會員上科林只求開心!

公爵府

-口-美國唔係想像中咁好呢~~住向美國的親戚都想走呢~~

大宅

不想

子爵府

taxed on everything you have in US

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

美國退休仲慘過香港,醫療咩都無!但起碼住得好啲啦

翡翠宮

減齡達人勳章

比都唔要,呢個邪惡之國

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

討厭美國,唔會抽

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

回覆 gccc 的帖子

無錯, 中國仲驚, 只係去到美國, 真係唔知可以做d咩

侯爵府

no, Canada or Australia 就會考慮

男爵府

移民,講就容易,真係比你去到,以後嘅生活如何打算呢?

你有冇當地需要嘅技能,可以比你搵到一份夠生活支出嘅工?又或是有一大筆錢可以提供生活費呢?

我有個舊同事(佢走之前係文員),幾年前以親屬團聚移咗去美國,但最近聽識佢嘅同事講,佢已經返咗嚟香港長住,因為佢去咗美國嗰幾年,都無辦法搵到長工做,大部分時間都係失業,帶去嘅積蓄已用得7788,加上佢有屋企人有重病,但在美國又無錢買醫保,唯有返香港醫,於是一併返來。而家起碼佢哋係香港有廉價醫療,真係有需要嘅話,仲有綜援申請。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:要睇區份,區份好的地方好太平,樣樣好,小

原帖由 多利是 於 13-10-19 發表
要睇區份,區份好的地方好太平,樣樣好,小朋友讀書係好的

象牙宮

2024年龍年勳章

唔想

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

我怕炸彈同 AK47

子爵府

回覆:joeyliupoohbee 的帖子

美國唔係最理想移民地方

子爵府

回覆 幻想曲 的帖子

在美國如可找到好工,其實都不錯,大多數公司福利好好,有哂保險!但多數回流的,多數只有帶不夠資金在那邊生活!又冇一技之長,才崖唔住!我覺得最好在港有2個以上物業放袓比較理想!

子爵府

引用:我妹在美國生活左十幾年.佢話果度系不同國

原帖由 gccc 於 13-10-19 發表
我妹在美國生活左十幾年.佢話果度系不同國籍都有.不會有什麼歧視.而且d人仲好有禮添.住的洋房又大.鄰居又好 ...
的確係咁!我同我fd係美國回留無幾個月已超想返去,香港實在太差(人既態度+服務態度,強國人,廢政府)!但講到歧視,美國雖然有唔同國家既人,學校亦會教我地公平對待,但歧視或多或少依然會有,尤其針對黑鬼,亦有部份人會睇唔起我地d chinese,但總括大部份美國人都好好好nice! 仲記得初初過去時,同佢地用簡單英文溝通,佢地好驚訝我英文咁好(比較台灣同日本人d口音,香港人真係唔叫差),我話香港自細就教英文佢都係樣,因為佢覺得我地唔係英語國家,唔識英文好正常,由此可見其實好多人對外國人都好包容同體諒,但當然正如我之前講,歧視依然存在,但好多人都好nice!

首頁

尾頁

跳至