少年成長

跳至

首頁
12345...38

尾頁

禁止訪問

Re: 2歲BB的媽咪進來分享....

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hihi,你地好,我女2歲7個月,基本上唔偏食,不過鐘意食菜多過肉(暫時咋,你知 d 小朋友架啦 )。唔.....有幾高呀.....92cm 左右啦,30磅多 d!食飯可以自己食(不過一唔留意佢就會攪亂檔),刷牙就夜晚一定要佢自己刷,朝早就因為要返學,所以如果佢係叫一陣肯自己刷就會佢自己刷,但如果叫左幾次都唔刷就會我幫佢刷!

佢一兩歲就返學,開頭返半日,由1月開始因為我地搬,所以就開始返全日。放學就返99、62度!

珍珠宮

阿仔尋日體重 33磅, 不過得87cm高, 有重冇高呀

大宅

大個仔有咁高就好啦, 我就吳洗擔心佢因食得少吳長肉都會影響高度。我又吳覺得亞仔特別高, 因為現在有d衫褲都著緊2歲碼, 都吳知點解?

刷牙其實佢都係貪玩, 覺得好得意, 都吳係好識刷。有時氹佢訓午覺, 就來訓著會特然間起身話 "吳記得刷牙添", 跟住就係都要起身刷, 都吳知好嬲定好笑。

別墅

我女女現2歲都只是22磅,高80cm,她屬細碼,近歲半先鍾意飲奶,才長肉. :-(
:wave: :pint:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

vinoo,唔好 :-( 啦,最緊要健康咪得 law!係咪?

大宅

sa2501
你呢招我都有用過, 我真用紗布同佢刷, 佢覺得唔好玩,
問題係佢唔肯開口, 佢好硬頸, 我地軟硬兼施佢都係拉
埋拉鏈
佢呢幾日又肯刷喇, 但點都唔用牙膏, 都算, 總之肯刷就
慢慢先再牙膏啦
sa2501 寫道:
刷牙...我已採取強硬政策.
"你再唔用牙刷刷, 我用布幫你刷"
佢唔鐘意我攪佢個嘴...就自己乖乖刷

[quote]
icoico 寫道:
Wing05

你就好啦, 個仔肯自己刷牙, 我女每日要諗2次唔同方法
"乙水"佢刷, 牙刷都2支俾佢選, 最近又唔鐘意用牙膏喇,
有牙膏死都唔刷, 把口拉埋拉鏈, 暈
[/quote]

大宅

CWAY
你講得0岩呀, 所以而家一遇到呢D發火位, 要盡快叫自己
冷靜, 事後又成日提住佢要記得乜乜物物, 佢次都答應我
話會做, 不過到第二日就案件重演
cway 寫道:
icoico,

我都發覺其實我地越發火, 情況就越難控制, 所以真係先要叫自己calm down 再想辦法. 我諗真係要o係佢地平時5係趕時間既時候多d 幫佢地洗腦, 一定5會解釋一次, 十次甚至乎要講一百次先明

大宅

VINOO
我女都係細碼黎架, 最近無幫佢度高, 出街磅電子磅26磅,
返到屋企用普通磅再磅, 係22磅, 我信屋企個磅

你女歲半前食好少奶架? 咁而家係咪早晚一杯呀?
我淨係返學前俾佢飲杯奶, 有7安, 夜晚因為我地夜食飯,
所以無訓前再俾奶佢飲喇
vinoo 寫道:
我女女現2歲都只是22磅,高80cm,她屬細碼,近歲半先鍾意飲奶,才長肉. :-(

禁止訪問

別墅

我女女食的淡,以前轉左5隻奶粉,最後"森永"先肯飲.現一日平均都飲到15-22安奶,一日3支(早午晚)她食飯、意粉、麵、米粉等,但要煮爛.現在個工人有心機湊,肥左的.

伯爵府

魅力王子

hello all mami and all cute children,
my son just 2yrs 2months,
say "Hi " in here sin^^

大宅

sa2501
係呀, 嘻嘻...
想佢記住果D佢又唔記喎

[quote]
sa2501 寫道:
哈哈, 其實我覺得佢地不知幾好記性, 一個好耐無去的地方 , 佢都記得o個度有車車玩..... 玩既野一定記得.

[quote]

大宅

hi shah
多D上黎傾計咯喎

大宅

vinoo
你女女出齊牙仔未呀? 佢係咪唔鐘意食有咬口的食物?
如果飯煮爛咪變左粥law? 咁佢係咪同你地同時間, 同
枱食飯架?

我女出牙好慢, 11個半月先出第一隻, 2歲1個月左右先
出齊所有牙, 所以佢慣左食野唔駛咬, 入口就吞, 而家要
佢多d咬爛食物先好吞, 所以佢唔鐘意食硬的食物
vinoo 寫道:
我女女食的淡,以前轉左5隻奶粉,最後"森永"先肯飲.現一日平均都飲到15-22安奶,一日3支(早午晚)她食飯、意粉、麵、米粉等,但要煮爛.現在個工人有心機湊,肥左的.

珍珠宮

阿仔又反而鍾意食 "要咬既食物", 有時我地將d 肉剪細少少, 佢反而5肯, 係都要自己咬爛喎 :mrgreen:

珍珠宮

我同女現在高93cm,35磅, 讀緊 nursery. 出到街d人一見她就話她好高, 以為她3歲 (有次食自助餐要收她錢), 食野方面唔食菜, 勁鍾意飲奶.

別墅

icoico
我工人煮的飯都幾硬,我會叫她煮爛的,她話我女鍾意嚼,有時的肉碎都會嚼,但女女勁鍾意食菜.
我女的大牙好似未出齊,但她的牙好容易黑,有漬.現在會刷牙好的,但牙內側都有黑漬. :cry:

伯爵府

魅力王子

icoico
thanks~!
sorry,because i cannt type chinese,so only type English
nice to meet you~!
icoico 寫道:
hi shah
多D上黎傾計咯喎

首頁
12345...38

尾頁

跳至