跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 臍帶血

如果研究成功, 佢地可以expand 多d cell, 多左既就可以雪起來. (就好以而家 d lab 做 cell culture, 新養出來既cell 可以 freeze. d cell 一般溶咗唔可以雪番, 係因為溶同雪既過程會有好多cell死左, 所以再雪再溶, 就會無物 cell 剩.)

如果研究成功, 都係用1-2次 (佢地個袋好似有兩格)
因為溶咗係唔可以雪番
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

其實我覺得各位mama/baba, 最好自己親身去聽過/睇過
佢哋的lab.先至決定會好些. 因為真是每人的需求/價值觀
都唔同.

而我們本來都是心大心細, 問過主診醫生都話無物需要,
但最後都覺得機會只得一次. 當然唔希望有機會用到,
就當一份保險噤去睇 ... 同時今日的科技都在不段的發展
/進步, 希望到時可以真是發展到有增新的技術, 那麼就當
幫我們一家買一個保障. 同時我們計過除開每年都是幾佰
元, 所以先做這個決定.

同時我check過每間公司都好像如果有Referral, 都有不
同的優惠.... 我想最重要是看各位mama/baba有無需要
儲存臍帶血先最重要. :lol: :lol:

大宅

多謝各位意建, 我都問過好多醫生, 佢地都話用處不大, 但又真係好似多份保障, 因為生bb 一個起兩個止, 機會唔多, 而家仲係1516

別墅

Miranda05 寫道:
其實我覺得各位mama/baba, 最好自己親身去聽過/睇過
佢哋的lab.先至決定會好些. 因為真是每人的需求/價值觀
都唔同.

而我們本來都是心大心細, 問過主診醫生都話無物需要,
但最後都覺得機會只得一次. 當然唔希望有機會用到,
就當一份保險噤去睇 ... 同時今日的科技都在不段的發展
/進步, 希望到時可以真是發展到有增新的技術, 那麼就當
幫我們一家買一個保障. 同時我們計過除開每年都是幾佰
元, 所以先做這個決定.

同時我check過每間公司都好像如果有Referral, 都有不
同的優惠.... 我想最重要是看各位mama/baba有無需要
儲存臍帶血先最重要. :lol: :lol:

Support!!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Eclipse_2006 寫道:
如果研究成功, 佢地可以expand 多d cell, 多左既就可以雪起來. (就好以而家 d lab 做 cell culture, 新養出來既cell 可以 freeze. d cell 一般溶咗唔可以雪番, 係因為溶同雪既過程會有好多cell死左, 所以再雪再溶, 就會無物 cell 剩.)

[quote]如果研究成功, 都係用1-2次 (佢地個袋好似有兩格)
因為溶咗係唔可以雪番
[/quote]

Hmm.. I'd never thought of this =P
since the bank I enrolled, they do storage in small units. so when needed, a unit can be thawed and do expansion/cell culture.
but.. the way you mentioned, one more step needed to be done. I doubt that.. the stem cells would be "older", and can the properties be kept??!!

anyway, may be I will try to ask one of my old classmate (working in medical faculty), if she knows anyone who do stem cell research and answer my question
?-(

首頁

尾頁

跳至