2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔日唞想佢瞓已經好難,唔好話瞓2-3個鐘,唯一夜晚先叫瞓到吓,食又食得少,但一個月番去健康院磅,重咗3磅,由7.6lbs變10.6lbs。所以好難講

大宅

回覆:sumyuklo 的帖子

咁你仔仔好吸收喎!我擔心我囡唔吸收。。“佢食得多,濕片多,但重得少。。。每餐食三十分鐘應該食到後奶。。。。都唔知點先可以重多啲

複式洋房

引用:Quote:原帖由+adelebb+於+13-10-27+發表日

原帖由 Lamsonbb 於 13-10-27 發表
如果bb半夜醒左,換左片仲扭,係咪就會比佢食?尋晚我b醒左,初頭少少扭,換左片就扭勁左。。。所以比佢食
...
係幾點?上一餐/下一餐係幾時?

我睇《從零歳開始》本書話如果半夜未係餵佢嘅時間,佢醒咗又扭,可以同佢玩到夠時間食、或者可以餵佢少少安撫下佢但下一餐一定要準時食、又或者認真餵飽佢但嗰個就成為新嘅餵奶時間。

其實好難三言兩語答到你,你可以睇下哩位JM嘅分享:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3248409

又或者揾噃哩本書睇 (今日去商務問過,已經無出啦!)

大宅

回覆:adelebb 的帖子

其實尋晚十二點半食完,四點醒,我見佢無乜扭,換左片再um佢瞓睇下得唔得,但之後愈um愈扭,最終就比佢食啦。

我都搵緊呢本書呀,可能要去樓上書店先搵到了,搵過幾間大書局都無呢。。。

唔該哂你呀

複式洋房

回覆:Lamsonbb 的帖子

夜晚佢無扭(無喊?),你都幫佢換片?

大宅

回覆:adelebb 的帖子

佢扭未係大喊,片片好濕就幫佢換啦,平時我囡都唔鍾意片濕

別墅

回覆:好少連續瞓多過3個鐘

我囡試過由夜晚12:45瞓到朝早9點,期間有醒過想餵奶,但一抱起又瞓番唔肯食………

複式洋房

回覆:好少連續瞓多過3個鐘

真係每個B嘅脾性唔同。我囡囡食係最緊要,每次食得好快,埋身5-10分鐘就掂。最長夜晚瞓5-6個鐘。

首頁

尾頁

跳至