跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 唔知呢度有無天水圍伊小正既小一家長,大家不如交流一下丫.

風信子,
唔該晒你, 原來係放三點, 咁返又係返幾多點架? 課外活動後無校車咪好煩囉, 我聽人講, 好多學校都會有架喎, 唔知係咪真架呢?
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

複式洋房

Re: 唔知呢度有無天水圍伊小正既小一家長,大家不如交流一下丫.

veroshea,

返學時間就係上午8時正,佢呢一間學校初初課外活動都有校車搭嫁,跟住搭到上學期尾就無,唔知係唔係傾唔點數,我都覺得課外活動後有校車搭會好d,對我地返學搭開校車來講會好d,搭校車既原因就緊係路途遠又或者係湊唔到返學先搭嫁啦!如果唔係都自己湊啦!錢又收足甘多對我地來講唔係好公平,唔好意思我都係申下,因為我個大女一個星期三日都有課外活動又要湊住個細女我都覺得好鬼煩,只於其他既學校我就唔係好清楚,sorry幫唔到你.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

檸檬可樂,
其實如果坐開校車, 有課外活動就無校車都真係幾煩, 不過我諗都係校車公司既問題, 可能佢地唔想再走多轉, 雖然話你俾咗錢, 咁放學時間佢地始終都有開工既, 唔知可唔可以叫學校反映下, 如果以前有, 點解唔可以keep住有呢?
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

複式洋房

veroshea,

我諗學校應該同間校車公司傾唔掂,就係因為佢地唔想走多轉又或者想再做多轉,但有時唔知點解係4點零鍾都見到架校車係到行,入面有學生但就唔知係唔係我地間學校,我都好希望佢下一個年度會有番啦!因為真係幾煩,如果打風落雨盡煩,又大又細:-( 有時真係想諗租架的士幾個同學仔一齊,唔跳甘樣會唔會平d,只可惜佢無人跟車而的士又唔可以入到學校個條路. :-(

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我女女終於派左入黎啦, 以後請多多指教
.

伯爵府

請問各位天水圍的媽媽,我有個friend個女想考樂善堂梁xx小學,因她們是新搬去住的,那間學校好不好呢 ?她問我,但我不是住這區,請各位幫忙!

複式洋房

複式洋房

恭喜哂!veroshea,唔知呢一間學校會唔會係你既第一自願呢?

大宅

恭喜哂!veroshea 以後請多多指教.

複式洋房

在天水圍是歷史較耐的一批學校,名氣不及天官、天天、伊小,但比起其他近天水圍北一帶的新學校已算不錯。
歌莉亞 寫道:
請問各位天水圍的媽媽,我有個friend個女想考樂善堂梁xx小學,因她們是新搬去住的,那間學校好不好呢 ?她問我,但我不是住這區,請各位幫忙!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 呢度有無天水圍小朋友讀伊小正既家長,可以一齊交流下丫

檸檬可樂, 風信子;
多謝晒~

無錯, 呢間係我第一志願, 我諗應該無揀錯, 應該幾啱女女讀. 係呢? 我想問平日返學, 放學同食飯既時間係幾點?? 食飯同小息有幾長時間, 係咪兩個小息?? 上小學有咩要留意??

複式洋房

veroshea,

返學既時間係8:00am,每二節就有一個5分鍾既小休,而去到第3,4節既時候就有20分鍾既小息,(得一個小息因為跟住落來就係lunch)12:35-1:45就係午膳喇!3:00鍾就放學,(每二節為一堂即係一個學科) 希望會幫到你,亦希望你個小朋友會讀得開心

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 呢度有無天水圍小朋友讀伊小正既家長,可以一齊交流下丫

檸檬可樂,
好詳盡, 唔該晒你. 其實我又唔擔心佢會讀得唔開心, 我揀呢間都係因為佢壓力無咁大, d都師又友善我先揀佢係第一志願. 不過始終做父母, 睇住自己子女成長, 每一個新階段, 難免有小小緊張, 我諗我比佢咁緊張, 哈哈~

係呢? 你小朋友係咪訂學校d飯架? 佢食得開唔開心呀??

複式洋房

veroshea,

我個女係係學校訂飯,有時佢會話好食有時會話難食,佢最唔鍾意食就係有燒汁巴飯餐,最鍾意食既就係好似d小食餐甘,燒賣,包包,沙律等.......每一次訂呢個餐佢都話好好味,呢間飯公司每月都會有d營養餐有紅米飯呀等.......我覺得都ok比起我相象無甘差,不過我個女都係想叫我帶飯俾佢食可惜學校距離我太遠又要照顧個細既所以無辦法,唯由照訂住先,你可以俾你個小朋友試下先,唔ok先再諗.我記得我個女初初入小一時我都好似你一樣甘又係好緊張,晨早就問定好多有關小一既資料,eg>書包,學校個方面既野等,我都係一樣覺得似自己讀書多個個女讀甘

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

檸檬可樂,

其實呀女幼稚園都安排左一日係伊小正食lunch俾佢地試下小學既lunch情況, 我應該可以放鬆d既, 但係真係好心急想快d準備好晒d野, 就唔駛咁煩, 係呢? 上年有無安排新生適應周?? 其實我係咪須要攞假陪佢呢?? 佢地係點編班架??

複式洋房

veroshea ,

甘你個女覺得學校d飯好唔好食呢?呢一間學校無你所講既新生適應周,全部都係9月1日一齊開學,我個時個女升小一既好早就已經買好哂野,不過我覺得如果你真係要買開學既野時可以遲小小先買因為好多大型既百貨公司都會有開學用品特價展,至於編班我都唔係太清楚係點樣,所以唔好意思我幫唔到你但就係唔需要考試既,我個時就頭一個月陪下佢返學放學,得閒問下佢係學校開唔開心甘,不過宜家d小朋友都好快適應,我個女返左第二日已經同我講話好開心叫個妹第時都讀呢一間小學,我覺得呢間學校都有好多野玩,lunch既有個遊戲室玩我個女最鍾意就去玩,不過有時唔知分學號輪住玩

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 呢度有無小朋友讀伊小正既家長,可以一齊交流下丫

檸檬可樂,
仲未係學校食lunch呀, 好似下星期四21/6, 佢連家長都可以去睇, 不過我去唔到 :-( :-(. 又係喎, 暑假時好多野都減價, 都係唔好咁心急, 有你提住, 真係好好多, 多謝你呀~ 係呢? 你好似都係住天水圍北?? 你女女坐校車通常幾耐返到屋企, 要幾點上車, 車費幾多, 我住天富架

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

早兩日我sent左個e-mail返學校, 鄧校長即日巳回覆我e-mail, 我好開心, 感覺校長非常重視家長的聲音, 今天再打電話返學校, 問及有關新生適應安排, 張副校, 黃主任同黃書記非常友善又樂意回覆, 教職員的態度令我對學校印象唔錯.

新鮮資料~
5/7返學校做校服買書等, 25/8有新生活動, 而學新生適應安排會 3/9 - 11/9 只返半日, lunch前離開(3/9-7/9主要學習學校既紀律, 常規等無須上堂,10/9 & 11/9開始上堂但只是上半天, 12/9會正式按學校時間表上堂返全日. 都安排得唔錯, 忘記問幾時會開始坐校車tim~

複式洋房

veroshea,

我住天逸嫁,我個女返學坐校車每月就220元,朝早7:15am就係樓下上車,放學就大約3:30-3:40就返到,我記得好似頭個日就無校車搭之後先會有,不過我會見意如果可以既話頭一個月自己管接送, 一來校車通常係頭一個月會亂d時間可能未必係佢講個個時間到達,還有呢一間學校有好多校車,所以宜家我個時間到時未必會同你一樣因為要睇下佢地點安排,我地都收刑通告個日買書,你記得係25/8新生活動個日報埋名搭校車呀~! 係呢一日你會同你個小朋友分開一陣佢有佢上堂,你有你聽下野呀!參觀下呀!同時你早d同你個小朋友講會同媽咪分開一陣等佢唔會怕怕因為我都係甘,希望呢d資料會幫到你啦!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

檸檬可樂,
你d資料好有用呀, 真係幫到我好多, thank! 佢同我分開絕對唔成問題, 因為佢實搵到朋友仔同佢玩, 到時未必舍到走tim呀
我女上星期係學校食過lunch, 佢話好好食, 又有水果, 不過太大份食唔晒, 同埋無湯飲, 仲話有50分鐘時間食tim~ 我諗我會訂餐, 始終同小朋友一切食同樣既野, 佢應該會開心好多.

首頁

尾頁

跳至