論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

hope she can keep it up.
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

大宅

回覆:今曰接左孟姐返屋企,點知。。。

好嘢,希望一路好落去!

複式洋房

回覆 doggle 的帖子

congrulation. Mine will come on 29th Nov 2013. Hope, I have luck.

複式洋房

恭喜你!希望佢可以keep住好表現。

別墅

KUNG HEI 你呀 !! 請到個好工人

香港需求大, 應該要引入多D不同國家工人, 但要比多D時間佢地適應和學習, 她們重單純未學壞, 一定會比菲和印好好多.

10年前印印都好好,而家同菲一樣咁衰, 無論你對她們幾好, 她們也不會珍惜一份好工作和好顧主

大宅

我都覺得感恩,我第一次請人,菲傭姐姐之前喺澳門做過。嚟咗幾日覺得佢勤力乾淨做嘢又細心,之前都擔心湊住bb唔知點train佢,依家發覺根本唔需要train,今日發現佢好多餸都識煮,仲識聽我媽講廣東話。其實我哋要求唔高,但求有人執屋煮飯,但佢一開工就將個厨房執得整齊,識問我要潔而亮將嗰啲櫃門把手省到\"立立令\"。而家反而怕近日天氣開始涼,佢來咗幾日未適應,但就成日做到唔停手,叫佢休息下都繼續做,好快捱病。

大宅

引用:等左3+個月,出乎我意料之外。。好佢一見面

原帖由 Da0819 於 13-11-15 發表
等左3 個月,
出乎我意料之外。。好
佢一見面好有笑容,我個女已經跟住姐姐,中文、英文都識 d 基本溝通無 ...
樓主,係批visa後,要等幾耐姐姐先到香港吖

http://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=286776

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Da0819+於+13-11-15+發表等左

原帖由 o0sandy0o 於 13-11-20 發表
樓主,係批visa後,要等幾耐姐姐先到香港吖
2 weeks more

子爵府

子爵府

佢可以Keep住半年以上都係呢個工作態度你先話自搏到喇:pppp:

大宅

BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 2016畫展勳章

大宅

Shangrila 發表於 13-11-18 15:04
我都覺得感恩,我第一次請人,菲傭姐姐之前喺澳門做過。嚟咗幾日覺得佢勤力乾淨做嘢又細心,之前都擔心湊住 ...

唉.....我家的印傭剛來時和你的一樣, 都叫我買潔X亮給佢清潔, 頭一個月不停手咁.......重用牙刷把磚和磚之間的黑色逐少逐少擦走....幾咁乾淨, 但現在快二年了.......除了頭一個見她用過牙刷後, 之後都沒見過, 見得最多是她部電話及 I-pad......支潔X亮亦封塵很久........到現在都無需要再買新了......

wendy_ho  咁都得   發表於 13-11-20 14:02

別墅

我自己菲和印都用過幾個, 第1個月多數都好, 但最少要睇9個月, 她們太容易變壞, 如果工人過左9個月仍然好好, 仍有70分, 先有機會做到完約.

大宅

引用:Quote:Shangrila+發表於+13-11-18+15:04+我

原帖由 wandyho 於 13-11-20 發表
唉.....我家的印傭剛來時和你的一樣, 都叫我買潔X亮給佢清潔, 頭一個月不停手咁.......重用牙刷把磚和磚之 ...
咁大件事?希望我嗰個唔會啦!不過我個鐘點姐姐昨日幫我做埋最後一日兼且捉住菲姐教佢做,又發現佢真係話識其實又唔識嗰啲嘢。其實莫講菲、印姐,就算本地鐘點,我發覺用得兩三年都會開始無之前咁好。原本呢個鐘點姐姐前大半年都開始多咗出錯,不過bb出世後,佢好錫bb,所以又緊張返一啲。依家個菲姐我只打算用兩年,到時bb都兩歲半行得走得,我就唔會再請。

水晶宮

孟國工人都識中文?
中文係全世界最難學既語言來架喎.
真係難中過六合彩!!
恭喜!!!

禁止訪問

回覆:Da0819 的帖子

男爵府

點解佢會識講中文既?

複式洋房

引用:點解佢會識講中文既?

原帖由 Happi_Mum 於 13-11-20 發表
點解佢會識講中文既?
佢 train 左三個月,每曰都係要講廣東話,所以學得快!
其實搭飛機 4hrs 到香港,吾係好遠架诈!

洋房

回覆:Da0819 的帖子

我覺得请曼傭是一个很錯的決定。無論工作能力,態度及衞生情況都很差。我那個曼姐做了兩個月,病了三星期。都唔知有冇沖涼,常常一股臭味。

複式洋房

引用:我覺得请曼傭是一个很錯的決定。無論工作能

原帖由 bienguru 於 13-11-21 發表
我覺得请曼傭是一个很錯的決定。無論工作能力,態度及衞生情況都很差。我那個曼姐做了兩個月,病了三星期。 ...
咁我真係好好彩。。。

首頁

尾頁

跳至