母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 gogo_alal 的帖子

按上面啲廣告~有介紹~

大宅

引用:回覆+xjpx+的帖子其實某部份壓力來源黎自想

原帖由 szehoitsang 於 13-11-29 發表
回覆 xjpx 的帖子

其實某部份壓力來源黎自想像BB出世後我將會好忙既情況...又擔心自己身體撐唔住...
照顧bb係會好辛苦,無覺好瞓,好大壓力,不過見佢一日一日長大,識同你玩同你笑,每日學到新鮮嘢,你會覺得咩都值得咖啦,加油!!

禁止訪問

引用:回覆+jojoso928+的帖子請問係邊處買到?+美

大宅

回覆:請問motherlove既增乳產品係咪真係有效? 各位可否比啲意見我?

潑吓你冷水等你努力啲先!我生之前自己都好有信心,c6都好支持,但生咗之後初時bb食唔到,母乳姑娘說媽媽乳房太重,bb食唔到,所以我要泵奶,於是c6要幫手睇b,最後佢頂唔順,佢未放完侍產假就已經鬧我唔准我泵,未夠三個月就要我收工。

大宅

fannymama123 發表於 13-11-29 10:57
如果一生完有俾BB啜...KEEP住埋身唔駛食呢D野啦...
Yes......agree

大宅

回覆 Shangrila 的帖子

你講"乳房太重"...我怕我太太都會...因為佢都係嗰類人...
真係比你潑到正添...其實我太太之前都同我講過呢個問題...
我只繼續同佢講, 總之有奶就得啦...外國大多數都係呢類人...再誇張啲都有...應該冇問題既...哈哈...
希望唔會真係咁而唔可以埋身餵啦...

大宅

引用:+本帖最後由+szehoitsang+於+13-12-1+07:57

原帖由 szehoitsang 於 13-12-01 發表

有句說話叫\"茶煲咁大餓壞兒\",係我bb幾個月大嘅時候我先知道。我當時想,原來會有咁嘅可能,如果我早啲知就好!咁我會買定個雙泵,因為我b捱到滿咗月,大咗小小就已經食到,但初時我以為一定無問題,只有一個手泵看門口,後來c6買多咗個電單泵,但其實次次都要泵成個鐘,一日要12次就即係12小時無得休息,坐月時係好難頂!仲要係c6頂唔順先,(因為媽媽泵時c6就要負責湊b,但初生bb係日夜不分嘅,真係唔駛瞓)咁媽媽就會更加辛苦,我第二個星期就已經因為無人幫到,無時間泵而發燒,發炎,身心俱疲。即使bb滿月時自己食到,但已經錯過咗最上奶嘅時間。其實就算真係咁唔好彩,只要你肯為你太太同bb捱一個月,甚至只係頭兩個星期,問題已經可以解決!所以,努力加油啊!

大宅

坐月階段,我既首選係湯水,因為水份非常重要,補充水份之餘,又補身又增奶,一舉三得。

提醒一下,煲木瓜湯要揀青木瓜,佢有天然酵素可以增奶。

湯水之外,仲可以飲熱豆漿,通草燉鮮奶。

介紹你睇呢以下兩個網站,好多有用資訊:

www.facebook.com/MaMaMilkBB

www.facebook.com/BreastfeedingClub

Supplement 真係有需要才考慮,尤其係放完產假要返工的奶媽。

大宅

多謝指教!
我唔止會捱頭一個月...之後其實一直都係我揍BB...太太產後兩個月就返返工...
而電泵我就有一個...但未知好唔好用...
只希望太太夠奶, 唔使晌頭兩個月泵出黎餵, 可以下下埋身餵飽就好喇~

大宅

回覆 lmfg 的帖子

咁請問青木瓜點為之靚? 怕揀咗啲唔靚, 發揮唔倒最大功效...
其實我日日都會堅持煲湯比太太飲~
另外, 我最近已經開始自製豆漿比太太飲喇~佢話唔落糖都入倒口添!
而通草煲奶就曾經睇其他網友講過, 都已經記住咗架啦~
多謝你既資訊!

大宅

青木瓜,都係揀飽滿, 重手,無乜特別技巧。

黃豆做的豆漿會比較涼,用黑豆會更好。

你真係好努力,祝你的寶寶肥肥白白。

大宅

回覆 lmfg 的帖子

Thank you!
其實我都知黑豆漿都係上奶~
但自己未試過整黑豆漿~係咪同豆漿一樣咁整架咋?

大宅

szehoitsang 發表於 13-12-2 11:21
回覆 lmfg 的帖子

Thank you!

無錯,黑豆/黃豆,都係相同做法。

大宅

Thank you!
不過我想問呢, 啲黃豆/黑豆有冇分靚唔靚架? 我晌雜貨鋪買開咋...
一係就有機...但就貴好多...但有機又係咪真係好好多呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+szehoitsang+於+13-12-01+發

原帖由 Shangrila 於 13-12-01 發表
有句說話叫"茶煲咁大餓壞兒",係我bb幾個月大嘅時候我先知道。我當時想,原來會有咁嘅可能,如果我早啲知 ...
我係重加乳頭短 未生時下爬輕輕唔覺得會有問題,點知bb初生時啜唔到,老公本來好支持又係頂唔順,係咁tum我餵奶粉都會大咖,唔一定要餵人奶。
坐月時我喊哂咁求佢幫我睇住bb等我可以泵奶keep住增奶,但佢搞唔掂bb,bb成日喊,愈喊我心愈亂愈泵唔出,一日泵埋先夠一餐,果一個月簡直係人生中最黑暗嘅一個月
Bb到兩個月先正式啜到啱咀型,我已經要準備返工,冇咁多時間追到夠全人奶,但我都係公司死泵,由泵3次夾埋4安到而家bb4個月泵3次有12~13安,返屋企就全埋身,全日補1~2餐奶粉,我期望到食固體就可以全人奶啦!
我成日同人講,我可以,你都一樣可以!

別墅

回覆 szehoitsang 的帖子

"乳房太重"绝對係大問題 ,我呢家每日得6oz

大宅

你地講到"重"...係咪即係乳房較大而下垂會影響乳汁分泌???
但我一直以黎...了解既係...乳房大小唔會直接影響生產乳汁既多少架喎!
突然多咗好多問號添...

不過我始終覺得, "乳房"係與生俱來為嬰兒而存在的...冇理由會出呢啲問題架喎...(除非生病啫...)
我覺得點都係人既心理同日常生活飲食/習慣問題有關!
好似我養狗咁...當時都唔會諗到我隻狗會唔會唔夠奶/冇奶比佢班BB...而班BB就比佢餵到肥肥白白...
但點解人...就會有呢啲咁既問題呢?
狗同人, 都係哺乳類動物啫...

大宅

引用:Quote:原帖由+szehoitsang+於+13-11-27+發

原帖由 dididaisy 於 13-11-27 發表
太好了!

俾少少tips你,果時我產科醫生叫我生之前一個月開始,每日都飲魚湯,簡單如木瓜魚湯,好好味, ...
原來生之前一個月已經可以按摩乳房?

大宅

引用:Quote:原帖由+Shangrila+於+13-12-01+發表

原帖由 xjpx 於 13-12-03 發表
我係重加乳頭短 未生時下爬輕輕唔覺得會有問題,點知bb初生時啜唔到,老公本來好支持又係頂唔順, ...
我bb又係未肯啜⋯⋯ 俾乳頭佢佢會發忟𢛵⋯⋯希望佢好似你bb咁第二個月會學識埋身

你係點train你bb埋返身架?

別墅

引用:Quote:原帖由+dididaisy+於+13-11-27+發表

原帖由 happynation 於 13-12-16 發表
原來生之前一個月已經可以按摩乳房?
係呀,輕輕力,打圈咁按5分鐘就ok

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊