興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章 BK Milk勳章

10年堝,你捨得咩?
你有3個小朋友應該知道咩係身教,一句壓力大就可以放棄一齊生活左十年ge狗狗,
你當初養佢果時5係答應過狗狗不離不棄ge咩,狗狗曳係應該,5係你想佢點丫,幫你凑仔,洗衫煮飯,好冇?
個仔食飯果時可5可以關入蘢一陣先丫,一係限定狗狗係一個區(例如露台)等佢接觸5到d小朋友同玩具,再5係請屋企人照顧先等生活安定落黎再接返狗狗。
人係生ge,5係下下要用到最後一步,辦法總會有。

公爵府

回覆:邊度可以收留10歲八哥?

你心情我明白,要妳好大勇氣先作得咁樣既决定。畢竟十年唔係逼不得已都唔會咁諗。唔通真係到壓力爆煲搞出人命先後悔。

我狗好細時我已幫佢儲定一筆錢,如果自已係逼不得已情況唔養到佢,會比錢搵人幫我養,會盡自己負責返佢醫藥費。好彩我過渡左呢個階級,但當中辛苦决擇真係好難同人講。其實買個攔可以解決到好多問題,食野時將佢揀係廁所或者廚房會好好多。我都係咁樣分隔左三四年。

一係叫朋友暫養住先,但自己情緒好d 先再决定。

大宅

好殘忍!!!

大宅

nobodyfool 發表於 13-12-15 03:12
見到你呢個post好心up!我都有只八哥11歲,下個月係我預產期,好多人包括99都叫我送佢俾人,每次聽到都好忟 ...
我也經曆過,當有了BB,由其是2個BB出世,99又是多次叫我把兩隻貓送給人,我堅持不送,我請傭人幫手照顧,當小孩4/5歳,你會發覺家中有寵物雖要照顧,但可handle, 而且孩子自細會不怕動物,又有愛心!樓主請不要把你的八哥(牠全心愛你,信任你)送SPCA,試試可否請鐘點幫手。

子爵府

其實佢都咁大。。唔會好活躍。。。好似我隻狗11歲而家都係訓囉。。都好少再攪攪震。。。唔好唔要佢啦。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

BBLovers 發表於 13-12-15 22:18
我也經曆過,當有了BB,由其是個BB出世,99又是多次叫我把兩隻貓送給人,我堅持不,我請傭人幫手照顧, ...
係呀,狗狗真係好有靈性,我仔雖然係老狗,但自從有左bb,真係未試過跳上我個肚,反而我主動抱會避開眼望望,可能感應到bb肚!有左b後都係得狗狗日夜陪住我,老公又要工作,所以c6成日都讚狗狗乖,若果呢個懷孕期冇左狗狗我都唔知點捱過,所以99或其他人見我日日拖狗出街,又話麻煩又話將來影響bb,我都費事睬,老公仲幫口叫我99咪多事!明白係關心我既,不過自己handle到就可以,問過中西醫,養狗放狗落街絕對可以咯!
依家離預產仲有十幾日,已經成日同c6講緊將來bb點同狗狗玩,會唔會恰狗狗老呀等等,我信人狗可以共存,只係視乎自己點包容同忍耐,自問脾氣唔算太好,但對住11年感情既狗仔仔同就快出世既b,幾懶幾惡既我都信一定都可以應付自如,因為2個都係我心肝腚,是但少一個都唔可以!

所以樓主你咪介意我地長氣,真係要認真考慮下,
好似其他版友講,回憶下以前狗狗俾你歡樂,日常點滴,仲有可以叫工人,c6分擔下工作,唔好自己咩都攬上身,有好多方法可以解決同舒緩你既壓力,唔駛一定要放養狗狗呀!

別墅

回覆 testingabc 的帖子

有冇收到HKDR消息 ? 我send 左個PM給你, 還有其它機構資訊, 希望幫到你.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我之前個回覆都被block左,雖然我係做鐘點,見樓主之前既post, 兩個工人都唔太聽話,可能真係太煩,所以諗到呢一步

樓主你搞好d工人同3個小朋友先,狗仔既事如果有需要我可以幫你免費上門照顧,希望減輕你既壓力,我希望帶佢散下步,有人同佢傾計同佢玩,可能會乖d聽話d
只要剛滿月既兩個bb再大d, 工人無咁忙,狗狗又聽話,狗狗就唔洗搬家

可能我之前pm你,你可能誤會左,我幫好多家庭唔係純粹為錢,係真心關心對方需要,希望狗狗未被送走啦

nobodyfool  你真係好好人,祝善有善報!!  發表於 13-12-18 17:40

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:家有3歲大仔,一對初生TWINS,照顧初生TWIN

原帖由 testingabc 於 13-12-02 發表
家有3歲大仔,一對初生TWINS,照顧初生TWINS已經令我精神同體力上崩潰,我已養八哥十年,但初生TWINS出世後 ...
睇到你呢個post,真係火都來!

曳就想送走隻狗,小朋友曳你唔通又送去保良局呀?!

我做咗寵物義工多年,HKDR 都唔係你話送去,人哋就收,因為人哋個會有分大細狗區,佢哋鴨脷洲嗰邊一年都唔知收幾多隻八歲以上的八哥!都要有位先輪得到呀!

養寵物係一生一世嘅承諾,小朋友尚且會大識照顧自己!但狗狗由跟你返屋企嗰刻就認定你喇,佢要人照顧架!

真係唔敢想像你如何教育小朋友!

別墅

睇到好心up,自己有兩隻八哥,身同感受,曾幾何時我都有諗過放棄佢地,不過最後都堅持,我愛佢地,無論發生乜事,一定養到終老,樓主加油
重申我冇工人,有一個4歲bb,兩隻嘢一個七一個九歲

禁止訪問

引用:小狗曳就搵人返來教佢,+而唔係掉左佢..你係

男爵府

10年感情都可以話掉就掉,人道你都夠膽死諗埋,垃圾dna會遺傳,你老左你個仔都拎你去人道呀!
我養隻八哥女16歲走左我都覺得時間短呀!

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主,請問狗狗情況如何?你最後決定點呀?有冇機構或朋友肯收養嗎?

別墅

到你孖仔長大
佢地又有仔女既時候
就會掉你去老人院
唔會再理你

叫你自己人道毀壞

因為 係你教佢地咁做既

子爵府

Poo得好勳章

養之前唔係要決定照顧終老咩?生仔之前唔係決定自己應唔應付到咩?你的狗狗一生奉獻給你,但給你拋棄,太殘忍

大宅

我不知道說什麼...我哭了.....

大宅

冇既~祝你老左你d仔詰照顧你好大壓力扔你去老人院囉~

禁止訪問

引用:家有3歲大仔,一對初生TWINS,照顧初生TWIN

大宅

祝你仔女四十年後覺得養你好大壓力
放逐你返大陸

首頁

尾頁

跳至