跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 南區小學

唔好意思,引起誤會!

A校 不是置富始南
B校 不是田始
C校 不是南區官立

我只係見到熟人未入來傾幾句,
因為唔想講校名所以用A校和B校.

別墅

南官la, 升名校最容易喎, 英皇, 庇理羅士都係南官聯繫中學

別墅

有收特殊學生,仲有特殊輔導

大宅

請指教

我是住南區的, 但我想小女選灣仔區軒官, 是不是無可能

如果軒官同南官比較, 邊間好D

別墅

Hi sarah1223
你想女兒入軒官有 3 途徑:
1.在第一階段小一自行分配學位時投考軒官,如被取錄便可入讀,軒官分上午,下午兩校,上午競爭較大。
2.如自選失敗,在第二階段统一派位時報住灣仔區轉校網,選軒官為第一志願,成功與否要靠運氣。
3.在小二至小五時插班投考,當然要有空位及好成績才有機會。
軒官(上午校,下午校)和南官比較:
軒官半日制,南官全日制
軒官舊校舍, 南官千禧型校舍
軒官要乘車返放學,路途頗長及費時,南官返放學可徒步或乘車,路途較短
軒官聯繫皇仁,庇理羅士,金文泰,鄧肇堅維多利亞。南官聯繫英皇,庇理羅士,金文泰,鄧肇堅維多利亞。
至於軒官南官邊間好D,由你自己決定。

大宅

hkw,

首先好多謝你的寶貴意見, 其實我們住在黃竹坑, 再加上我們夫婦都在港島東返工, 所以每天都出銅鑼灣, 而我們亦沒有親戚住在南區, 所以小女有咩特發事都幾煩(如:打風), 你亦說得對, 軒官得半日, 南官就全日, 不過無論幾點放學小女都要去補習社等我們接, 咁請問"南官"同"田始"附近有無好的課餘託管服務, 有好介紹請記住話我知, 多謝!

別墅

Hi sarah1223
以下這個兒童課餘託管中心位於鴨脷洲西邨,對正南官正門,只有一馬路之隔,看看是否合你心意:
http://www.methodist-centre.com/frc/index.html

大宅

hkw,

many thanks.......

大宅

請問南區官立如果放係第一志願大抽獎中獎幾會係幾多呢?

南區官立嚴唔嚴? 功課多唔多?

別墅

tin_tin
近年選南官作為統一派位之第一志願的家長頗多,中獎機會當然會較其他學校少些,但也值得選擇,中獎與否全靠運氣。
南官前身是薄扶林官立小學,歷史悠久,自 2000 年遷往海怡改名香港南區官立小學後不斷提升學校質素,在南區建立了口碑。它的校風嚴謹淳樸,一至四年級採用活動教學,功課適量,學生讀得開心,課外活動很多,況且它聯繫英皇及庇理羅士,它是南區小學之首選。

大宅

hkw,

多謝你ge 資料呀~~

香島道官立小學又如何呢? 我見04-05視學報告評語唔錯, 老師又有愛心, 唔知升中派位好唔好呢?

我仔唔係叻果隻, 我怕南官佢讀唔掂

另外, 香港仔聖伯多祿好唔好ga le?

別墅

tin_tin
香島道官立是屬舊型校舍,課室班級不多,近年報讀學生下降,雖然都是聯繫英皇及庇理羅士,但它分配到的聯繫學位數量很少。選第一志願入讀成功機會很大。
你怕個囝讀唔掂南官?幼稚園的表現不代表小學的表現,如加以悉心栽培和努力,或有出色的成績。
至於聖伯多祿 小學有兩間(利東邨及鴨脷洲邨),我無意見。

大宅

hkw

唔好意思,我又有問題問了
想問下南官說他一年有兩次考試,兩次測驗,但平時會否有小測的呢?次數會否太多?
因早前聽到有家長說,區內有小學太多測驗而令小朋友及家長太大壓力而要轉校(不過聽不到是那間學校),所以有些擔心

別墅

珀珀,慧慧媽
我問過個仔,他話無小測

複式洋房

原文章由 raccoon_dog 於 07-5-18 11:44 發表
Martin媽咪,
你個仔未讀緊B校! :mrgreen:
都話針唔咭到肉唔知痛.

A校有大把位,因為下學年開始,南區band1津貼英中男生只得返一間,第二D區又分得少過來,所以去年開始A校好多學生轉校到灣仔區和中西 ...

A校喺田灣
B校喺海怡

侯爵府

原文章由 Mickey27 於 07-4-30 00:14 發表
請問南區邊間小學 "口啤" 較為好.多多指教

各位,
我路過架炸....不過刀加把口先.....我個千斤...E+讀緊置富果間LAW...初初諗住佢...一年得2次測試(淨係測中.英.數.常)...2次大考(分得好仔細)...平時唔洗備課(老師話等小朋友響學校學左之後,家長再同佢溫習就得).會好D啦....點知....今年開始轉制度...(一年3次大考....連平時默書刀要計埋入考試分)....仲要成日備課....:-( :-( .....聽一D家長講...E+佢地好著重D分數....LEE舖真係....

大宅

原文章由 QUINCY121HK 於 2007/07/04 12:25 發表

各位,
我路過架炸....不過刀加把口先.....我個千斤...E+讀緊置富果間LAW...初初諗住佢...一年得2次測試(淨係測中.英.數.常)...2次大考(分得好仔細)...平時唔洗備課(老師話等小朋友響學校學左之後,家長再同 ...

係呀,好多地區名校為了保持學生質數,都會計埋平時分,等家長着緊,南官以前英文都係比人話淺,足之轉了一本全區最深的英文教科書,幸好測考少無評估,少計平時分,讀得都輕鬆。(南官新學年新校長,唔知會唔會改)

有媽媽鐘意多測多考,每次唔駛溫太多,唔會比小朋友懶散。
有媽媽鐘意小測小考,每次可以專注,主動出擊,小朋友唔會覺得煩厭。

我係後者,我有兩個小朋友,唔係可以投放太多時間,因為吊脛都要'偷'氣。

[ 本文章最後由 wwyee 於 07-7-23 13:23 編輯 ]

男爵府

原文章由 QUINCY121HK 於 07-7-23 12:25 發表

各位,
我路過架炸....不過刀加把口先.....我個千斤...E+讀緊置富果間LAW...初初諗住佢...一年得2次測試(淨係測中.英.數.常)...2次大考(分得好仔細)...平時唔洗備課(老師話等小朋友響學校學左之後,家長再同 ...

Hi QUINCY121HK,
你個千斤讀幾年班丫?我個囝囝都係讀呢間,自從換左校長之後,就完全唔同晒 lu,個校長現在注重猛谷 d 學生,同我當初選呢間小學既意向已經唔同晒 low﹗今個學期開始,我們的小朋友及家長就慘 la:-(

伯爵府

唉,各位媽咪加油啦.其實一支針冇兩頭利,愉快學習亦係自欺欺人.如果係小學唔攪掂個基礎,哈哈哈就過o左6年,上到中學至知同其他人差一大"截":-( ,個時真係咸都冇謂.壓力冇時冇刻都有,睇自己點睇,我一直都keep住小朋友溫習,閱讀.我亦同佢講呢個世界冇 free lunch ,越高班就越講實力,所以係大學畢業前都不能掉以輕心.

侯爵府

原文章由 Leomummy 於 07-7-24 01:56 發表

Hi QUINCY121HK,
你個千斤讀幾年班丫?我個囝囝都係讀呢間,自從換左校長之後,就完全唔同晒 lu,個校長現在注重猛谷 d 學生,同我當初選呢間小學既意向已經唔同晒 low﹗今個學期開始,我們的小朋 ...

LEOMUMMY,
我千斤.....升3年級....

首頁

尾頁

跳至