跳至

首頁
12345...39

尾頁

別墅

Re: 0609在職媽咪申訴部

d老姑婆真是有問題
豬仔肥媽咪 寫道:
我又報到!!
因為公司有個 "老姑婆"
好死頂癮
(47歲未拍過拖, 冇朋友, 絕頂心理變態)
全公司冇人鐘意佢
好恐怖

大宅

d老姑婆真係好變態
佢見到人地拍拖、結婚、生BB
會好嬲

elvisBB 寫道:
d老姑婆真是有問題
[quote]
豬仔肥媽咪 寫道:
我又報到!!
好死頂癮
全公司冇人鐘意佢
好恐怖
[/quote]

大宅

簡直變態!
咁佢咪好嬲你囉, 你咁幸福.
豬仔肥媽咪 寫道:
d老姑婆真係好變態
會好嬲

[quote]
elvisBB 寫道:
d老姑婆真是有問題
[quote]
豬仔肥媽咪 寫道:
我又報到!!
好死頂癮
全公司冇人鐘意佢
好恐怖
[/quote][/quote]

SPJB Family - Sammy/Penny/Jason/Boris
梓滔(Boris) - 2006年9月25日出世 - 6.6 磅
卓熙(Jason) - 2001年1月18日出世 - 5.5 磅
http://hk.myblog.yahoo.com

大宅

做秘書超難頂, 我做了6個月即走, 我個老細令我超大壓力(連m都遲佐黎或無黎)你話走唔走?
阿花:你做到7 年都超勁.

[quote]
BigPig阿花 寫道:
me2,我已經做左7年,有75%攞得走,唔係多,我就真係"標尾會"la,我4月入公司,而公司10月就轉強積金,所以有d公司公積金

哈哈,我公司老油條就最多,成日好似d小學生咁又唔鍾意lee個又唔鍾意果個,超煩!我係一個秘書仔,除左2個經理重要support 10個sales,日日返工都好似湊好多仔女咁,唔知點解d人會成日要做ge野都次次唔記得,everyday refresh咁,又係超煩呀!

超多ad hoc野要做,d report日日新鮮,每日都係到做”表嬸”,如果有得升職,我ge新title應該會係"Excel Powerpoint Executive"

大宅

點解間間公司都有呢d人?

豬仔肥媽咪 寫道:
我又報到!!
好死頂癮
全公司冇人鐘意佢
好恐怖
[/quote][/quote]
該用戶已被刪除

大宅

可能係
因為我與同事之間相處好好, 老細好錫我,
但係"老姑婆"完全做唔到
佢覺得所有同事應該要擦佢鞋, 兄弟姐妹係必然對佢好好
佢都痴線, 呢個世界, 冇免費午餐,
你唔對人好, 點會有人對 "自己好"
佢都痴上腦

SPJB 寫道:
簡直變態!
咁佢咪好嬲你囉, 你咁幸福.
[quote]
豬仔肥媽咪 寫道:
d老姑婆真係好變態
會好嬲

[quote]
elvisBB 寫道:
d老姑婆真是有問題
[quote]
豬仔肥媽咪 寫道:
我又報到!!
好死頂癮
全公司冇人鐘意佢
好恐怖
[/quote][/quote][/quote]

大宅

雖然我同意, 間公司都有呢d人,
我做咗嘢18年嘢, 做過4份工
未見過一個咁變態 "老姑婆"
我所有同事都係咁講

Newbb2006 寫道:
點解間間公司都有呢d人?

[quote]
豬仔肥媽咪 寫道:
我又報到!!
好死頂癮
全公司冇人鐘意佢
好恐怖
[/quote][/quote][/quote]
該用戶已被刪除

大宅

E&Mbaby,

係架, 我都真係變左黃面婆囉. 放左工第一時間走人返媽咪屋企見仔(好彩我老細無強逼我ot, 俾我準時走人 ), 每晚見得佢嗰3個鐘左右, 之後返到自己屋企又要洗衫, 清奶樽, 家務, pump奶, download下d阿仔相..... 無一點都無得瞓. 朝早六點鬆d又起身整野, 我好耐無化粧出街啦, 真係成隻"丫烏婆"咁呀. 不過我都覺得好幸福喎, 可能一諗起阿仔就好開心, 不過就忽略左老公囉......仲要對住個有對熊貓眼既"丫烏婆"

別墅

我可吾可以加入呀?

阿花: 我都算係秘書, 雖然我個title 係sr. clerk, 但做既野同秘書無乜分別, 不過我公司成100人, only 3個sec. for G.M., S.M. 其他serve 老細既都叫做clerk, 梗係啦, clerk人工低d, 抵用d丫麻~
我老細樓下有3個mgr + 90+人, 平時都幾忙, 不過好多時佢去左開會就會好free, 同埋好彩佢係吾鐘意要我地ot, so我可以夠鐘即走。 我跟左佢差吾多7年, 佢好好人, 我生bb之前佢送左個恰奶器俾我, @醫院又送左花籃, 生完又送左隻玉

複式洋房

Hello 各位在職媽咪, 我又報到!!我想問吓大家每日可以放工呢?我每日大穊8點放工,返工時就忙到死,放工後又要洗奶樽.做家務, 都成7個月無做facial la, 因為我無請工人呀,各位媽咪,你地又點呀??

大宅

Lisabank 原來我地係同行! 我除左要做a/c 仲要做埋shipping.

我老細成日問我,呢個客開左單未,果個客點解要做咁耐,煩死人! 仲有,d客明明係佢話要咁做,下次又話唔好咁做,都唔知佢想點!
該用戶已被刪除

大宅

Lisa, 真係好配服你可以喺咁惡劣嘅環境度做嘢, 真你人都顛呀! 你喺呢間公司做左幾耐呀? 仲要咁夜收工, 咁咪好少時間對住晴晴囉.

我知做garment嘅Merchandiser係好顛架, 我有friend做緊, 日日ot 到11點幾12點, 仲要成日出trip, 我自問無呢個本事食呢行飯, 多多$$$$$都唔制.

所以我揀左 Toys & Sundries(我以前做A/C架), 我公司係中型, 有50幾人啦, 講都無人信我喺呢間公司做左就黎12年(攞左老人牌), 唔好以為我好老呀, 我年年25咋. 你地講嘅”標尾會”, hehe 我梗係有啦.

我個post算幾好做架啦, 上面only1個老姑婆(全公司都唔like佢), 下面空無一人, 我唔理佢架, 自己做自己嘢. 我老細係超級好人, 60幾歲, 好驚佢就黎退休比佢個仔同新袍接手就大件事啦, 佢地超無能. 講番我老細, 佢好人都連係人都覺得應該炒嘅人佢都留佢地喺度, 公司勁多閑人. 佢太講人情啦. 佢老婆即係老闆娘就專管埋d雞毛蒜皮嘅事, 廁所嘅事都關佢事, 1蚊幾毫嘅婆仔數佢就緊到足, 我地d衣著佢就最留意, 冬天時我地著短褲+boot佢竟然話唔得, 大佬咩年代呀, 成日要人著西褲, 我返觀塘咋, 又唔係尖沙咀中環, 真係頂佢唔順呀.

仲有最憎就係而家嗰d所謂大學生, 勁無料又要辨嘢, 成日日頭拖慢d嘢黎做, 夜晚就走黎ot, 上飯堂食飯仲要帶埋手提大大聲講工事, 驚死無人知. 但係老闆就最buy呢d人, 我真係 我一夠鐘放工就鬆人, 唔理得人點睇, 大佬屋企仲有2個老細要照顧架, 大仔9月讀小一我就死架啦, 跟功課跟考試我真係有d恐懼感, 因為我個仔唔係自動波, 唉! 見步行步啦, 而家最希望佢派學校派得好我就滿足架啦.

嘩! 打咁多字打死都喺word度打完先copy & paste啦, 試過n咁多次比BK玩我, 打完手多多捺多左一吓Esc就咩都無哂.

SPJB Family - Sammy/Penny/Jason/Boris
梓滔(Boris) - 2006年9月25日出世 - 6.6 磅
卓熙(Jason) - 2001年1月18日出世 - 5.5 磅
http://hk.myblog.yahoo.com

男爵府

我都加入你地呀!我係公司係大打雜,無人做或有人唔想做的都會分配到我呢度跟,成日受埋好多氣。但我只要一放工,就只有一條心飆翻屋企見阿仔。每日最開心就係踏入門口一刻,阿仔大叫果時,就mud 都唔記得 lu。

我公司D鬼好煩,琴日有一個麻煩鬼要揾私人補習教佢打字喎。無病下,打字都好意思用公款去學?仲要私人上門教?打字呢D basic 工作需要黎架啦,唔識就自己用 software 去學啦,仲好意思嘈嘈弊話我唔瞭解如果佢可以用十隻手指打字,工作效率會好好多喎。我係老闆第一個炒佢啦。我而加煩緊去邊度揾私人教打字比佢呀

大宅

講起大學生,尤其係d fresh grad.我火都黎. 
教佢點做,出到黎做錯晒,就話係我教佢咁做,唔明又唔問,又要扮識.20幾歲人好係似有老人痴呆咁,咩都唔得,冇記性又唔攞支筆記低,真係淚死我!

大宅

嘩, 大家好似好多野呻咁呢~~~ 哈哈哈~~~
喂, 你地o係邊頭返工架? 得閒lunch time約出黎食下飯吹下水, 傾下湊仔經呀~~~ 我o係灣仔返工架~~~

伯爵府

哦...~
明白了....
姐姐~ [quote]
dnbb2006 寫道:
alleeckw "標尾會"- 公司公積金, 做夠幾多年就

伯爵府

甘都幾煩~~~~~~~ [quote]
豬仔肥媽咪 寫道:
"老姑婆" 係老細 - 細妹