論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

引用:回覆+hohinmama+的帖子上門,+將軍澳區~~~~

原帖由 lemonipman 於 14-01-02 發表
回覆 hohinmama 的帖子

上門, 將軍澳區~~~~
問咗~佢嫌屯門到將軍澳太遠, 暫無興趣
努力再搵喇,一定有嘅,add oil

大宅

引用:唉!d姐姐好黑人憎 +

原帖由 MicMar 於 13-12-17 發表
唉!d姐姐好黑人憎
我想話,本地姨姨都有唔好的。我請過兩個,第一個上姨姨屋企湊,好有心湊,好好的,湊佐兩年,因姨姨有事湊唔到,三個月前我請了第二個姨姨,上我家湊。錢比多了,但佢無心湊之餘重好計較,而且玩電話嘅時間應該多過d工人。最後我同屋企人頂唔順,我媽提早退休幫我湊。所以請工人同姨姨一樣,都係講彩數。

大宅

引用:回覆+MicMar+的帖子以前ee黎我屋企,+做家務

原帖由 mandytanghk 於 14-01-01 發表
回覆 MicMar 的帖子

以前ee黎我屋企, 做家務,照顧2b (newborn+2.5years old), 朝9晚7, 一星期五日, 大約7- ...
咁算平喎

子爵府

回覆 MicMar 的帖子

鐘點姐姐70hr, 湊去人地屋企4-5k

大宅

請本地EE有好亦有唔好

好處1: 無文化差異,溝通方便
好處2: 有基本常識,唔駛點教
好處3: 煮飯比較啱口味
好處4: 較少花時間玩電話

壞處1: 過份有主見,只跟自己習慣去做,服從性相對地偏低
壞處2: 因同聲同氣,本地人會比外傭的說話更多,啱傾時還可以,唔啱傾就有D煩
壞處3: 本地EE恃住自己有經驗,會教你/點你,你只有聽從
壞處4: 本地EE更懂得揀工,更懂得要求代遇

早排請了個本地EE負責照顧小孩和做家務
點知係超級煩,工作效率低,講多過做,仲要趁無大人時鬧小朋友,之後撒謊掩飾
結果都係炒左個本地EE

大宅

回覆 MuiC 的帖子

係呀, 同埋都睇你彩數, 我用過2個本地ee, 第一個超唔掂,只做了3個月, 第2個好好,幫了我4年, 但2個小朋友都開始大小小,所以放心啲轉了用姐姐, 平啲, 同埋晚上都有人幫.

大宅

回覆:mandytanghk 的帖子

有冇ee資料可PM我?

男爵府

大宅

回覆 ckmouseckmouse 的帖子

之前幫我既ee 已揾了工了..其實我之前2個都係在政府的"樂活一站" 揾.
通常ee 既時新係$70, 但如果長工同時間長, 係有得傾架, 如8000 個月.
(之前我的ee 只係星期一至五, 同埋放紅假,一年有7日大假).

同姐姐一樣, 要睇彩數, 但你可以叫佢上你屋企interview先, 容易啲睇到對方係咩人.

別墅

回覆:ckmouseckmouse 的帖子

打去政府勞工處請,唔使俾佣金

男爵府

唔知而家仲有冇順德馬姐?

首頁

尾頁

跳至