自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

學校有環保堂教學生環保, 落堂後既大食會一d都唔環保, 仲有d膠餐具紙杯紙碟, 諗起都心寒.

伯爵府

回覆:學校聖誕聯歡會,整食物不要過量變浪費!!

我仔老師每次都提醒家長預備獨立包裝可以比小朋友帶回家的食物。

男爵府

瞓得好勳章

我仔學校出左通告,安排左我地只帶1包蝦條返學校。

侯爵府

其實食唔哂應該叫小朋友拎番屋企...邊個帶黎邊個帶番走,鐘意同人交換都得.
老師應該鼓勵小朋友珍惜食物,唔係將食物放在學校,由其他人幫佢地清

男爵府

我都係咁話,跟本唔需要做足人頭數量既食物,只需要整三分—or四分一到已經足夠,只係攞個氣氛姐,玩既成份居多囉!

tc001039  但party食物不外乎魚蛋腸仔,如整3 4分會夠小朋友分!我覺得應該係唔需要每人帶一款食物  發表於 13-12-20 10:18

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

我未有經驗,但party都係應該整下魚蛋,雞翼,波蘿腸,30人預30份,每人一粒起2粒止,其實唔過分!只係應該唔需要30款食物咁多!我記得自己以前party都唔會每人都帶食物,係分工嘅,所以大概10款度,唔會食唔晒

大宅

每人預少少就OK
可能有D食物受歡迎,就整多少少~

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

gucci_ha 發表於 13-12-20 09:38
所以我仔學校講明每人帶4人份量
x2

大宅

聖誕節, 一個浪費金錢製造垃圾既日子.

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

好難避免,想人人都開心嘛

或者學校要call惜食堂

JoanC  Agree,因30人只整10幾20份,萬一大眾欣賞,真係會好難做。食嘅時候小心啲,有多嘅就捐俾人,大家都開心!  發表於 13-12-21 02:29

大宅

好媽媽勳章

我仔話今年冇乜家長肯整,叫我預返多少少,佢話成班得5個人整,死啦,聽完你講真係驚佢地食唔晒

子爵府

我小朋友學校建議帶10人分量(有啲帶零食), 自備餐具.

我都覺得唔好食唔晒就比校工, 唔多尊重咁.

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個女幼稚園都係叫每人帶2,3人份量,仲要之前寫定比老師自己會正咩食物

侯爵府

醒目開學勳章

pizzapark 發表於 13-12-20 09:27
朋友做學校, POST左相係FD, 一大堆食物!!!!!
已經知道了!所以早年已經醒目地帶一些可循環再食的小吃,易攜易儲存的小吃。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我囡囡學校都係要求帶..4 人份量食物返去...

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

好贊成。仲有就係我見幼稚園廚房同雪櫃都吾係好大,雖然各位家長一番苦心。但依然存有隠患,雖然天氣凍,學校有暖爐,亦不会放食物在雪櫃,好容易有意外,其實一係學校準備新鮮食物,一係好似琴日bk jm話小朋友各自食各自準備果份。好在我小朋友冇咁架活動。不過升小後肯定逃吾甩

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:我小朋友學校建議帶10人分量(有啲帶零食),+

原帖由 yau_grace 於 13-12-20 發表
我小朋友學校建議帶10人分量(有啲帶零食), 自備餐具.

我都覺得唔好食唔晒就比校工, 唔多尊重咁. ...
好多幼稚園小學規定校工老師不可食小朋友食物,午餐亦是要分開,所以如果多出來就肯定做廚餘

首頁
12345...6

尾頁

跳至