嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:haycham 的帖子

一歲左右的小朋友,有啲會開始想自己食,唔食淨係俾人餵。可以將菜莖(我通常用菜心)烚熟,一條條俾bb揸住自己食。bb有時牙痕,有啲野咬下會舒服啲,而且咬咬下有汁,有啲味道。仲可以試甘荀,西蘭花,西芹等本身較硬,但烚熟較淋的蔬菜。

另外,有啲bb唔鍾意食淋的東西,我個女就係咁,一開始已經唔食米糊,轉食粥就食到一兩碗,一歲食好杰的粥,之後轉爛飯,十五個月已經食大人飯。太淋的食物,如薯蓉和豆腐,都不太喜歡食,要食菜莖和粟米粒。

再大啲,十四十五個月可以學用匙羹。食飯時有得畢畢下,bb會覺得好好玩。不過,有時會因為畢唔到,或者畢完食唔到而發皮氣。亦可以平時俾啲膠碗和大匙羹bb玩,畢啲大粒的東西(我用水樽蓋),可訓練手眼協調,畢到之後才試畢食物。

男爵府

原來咁多bb都係咁,我個囡都係13個月,又係近呢個月唔肯食,lur番晒出來,真係好灰

大宅

回覆:心力交碎

我都係

伯爵府

我家個B都係,剛食粥仔時,可食一碗,到食飯仔時,開始厭食。所以用粥粉麵飯去氹佢,都無符,而家已兩歲,又是冬天,一樣餐餐都唔食,每日三餐奶,亦只飲三分二,有時只食一、兩片肉,有時只食一隻蝦!然後食少少餅乾或麵飽!煮到無心機!

大宅

原來咁多小B都係咁,身同感受

大宅

試下比隻匙羹佢自己揸,玩下餵下就食

大宅

我個B都系,宜家17個月大!又系咩都唔肯食!粥仔,爛飯,大人飯,字母粉,通粉,意粉,米粉,河粉!全部試過,都系食兩啖就唔肯食,比距自己摞叉都唔得!宜家都唔知點算

男爵府

陪月勳章

我個15個月又是咁, 好彩D粥可以自己食返, 吾好講話食粥, 水又吾肯飲, 果汁飲兩啖又走左去, 一食得少野又吾便便

別墅

唔知呢幾日係咪天氣凍,又食返多D嘢喎

大宅

我個一歲女專蝦我,平時在親人屋企就食,放假我湊就乜都唔食,次次煮同餵都好大壓力

大宅

我bb每次出牙都係吾肯食野,只食好少野,而家8個幾月,出第6隻牙

別墅

BK Milk勳章

我仔系13個月時也是這樣,吃少了好多,唔好心急,可以少量多餐,或者兩餐間隔時間耐 小小,等距餓D先再喂距食野,而家距吃飯好好多了,可以食晒一碗。

大宅

引用:一歲左右的小朋友,有啲會開始想自己食,唔

原帖由 Potato001 於 13-12-24 發表
一歲左右的小朋友,有啲會開始想自己食,唔食淨係俾人餵。可以將菜莖(我通常用菜心)烚熟,一條條俾bb揸住 ...
我BB都係,我比一隻匙佢,佢自己又不下,又餵番我,好快食兩碗飯仔,我都多數用菜心,上堂話王帝菜有益,今晚試左好鐘意食

大宅

引用:亞仔13個月大,依家兩餐飯仔食兩啖就唔肯食

原帖由 haycham 於 13-12-21 發表
亞仔13個月大,依家兩餐飯仔食兩啖就唔肯食。兩隻手不停撥開我,唔比我餵飯。之前食粥仔可以食一大碗。依家 ...
你囝囝係唔係開始學行?我大孖11-12個月大都係咁,應該係因為識行,覺得其他日常事物(如食飯)無咁有趣。我地都用咗成個幾兩個月提起番佢嘅興趣。寫咗係blog 你可以參考下啊~

http://hk-dietitianmama.blogspot.hk/2014/01/12.html?m=0

大宅

引用:亞仔13個月大,依家兩餐飯仔食兩啖就唔肯食

原帖由 haycham 於 13-12-21 發表
亞仔13個月大,依家兩餐飯仔食兩啖就唔肯食。兩隻手不停撥開我,唔比我餵飯。之前食粥仔可以食一大碗。依家 ...
你囝囝係唔係開始學行?我大孖11-12個月大都係咁,應該係因為識行,覺得其他日常事物(如食飯)無咁有趣。我地都用咗成個幾兩個月提起番佢嘅興趣。寫咗係blog 你可以參考下啊~

http://hk-dietitianmama.blogspot.hk/2014/01/12.html?m=0

公爵府

細路仔就係咁架喇,心力交瘁既感覺,我都試過吖

大宅

我都係甘……20m喇……自己比他弄到無晒EQ……無論餓他……氹他……比他自己筆……同台食飯……5同食材……開奶茶……乜都5得……有無人明白我……

大宅

湊大個BB真系要成擔心機架,我自問未算一個好媽媽

子爵府

我囝11個月,又厭奶過又厭食過⋯以前厭奶少食多餐,而家佢唔食,我地試餵30分鐘,唔食就算,下餐希望佢食多d~大人餵得太攰,心情唔好,都好影響小朋友食慾,盡左力就好,佢地雖然係小朋友,但都係獨立的個體,唔食真係迫唔到

大宅

我個仔又係喺9個月時開始突然唔食固體,宜家已經冇食固體個幾月

首頁

尾頁

跳至