夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Re: 各位太太,你有無比你老公私人空間?

wellknown 寫道:
我的私人空間係需要付出代價。
我去飲酒打牌,佢都叫不要夜返,我唔會理佢。三個月都未必有一次的朋友聚會,當然要盡興D。
我週日早上喜歡自己一個去飲茶,佢就要我等埋佢同細路,如果我早起身而佢哋未醒,我都唔會等。三日前星期日,我飲完早茶佢哋都未起身。
通常事後老婆都會黑口黑面玩沈默,不過我會比佢更沈默。我采佢都儍嘅。
老婆剛剛打電話返,佢同同事出街,現在我就有D無須付出代價的私人空間勒。

咁你下次飲完早茶,買埋早餐俾佢地,我諗老婆唔會黑口黑面玩沈默既。
天空之城, 快樂之地

子爵府

好媽媽勳章

係我都面黑啦,一個星期得個家庭日,都唔等埋老婆仔女去飲茶,番黎理直氣壯鬥黑面加采佢都傻,飲酒打牌要盡興....係呀,盡興地自私囉.有老婆仔女預左無自由啦,調轉你係屋企睇住細路,老婆出去盡得唔得?仲好意思講到自己好委屈要付出代價,講代價好似你老婆大D,佢嫁著你
我去飲酒打牌,佢都叫不要夜返,我唔會理佢。三個月都未必有一次的朋友聚會,當然要盡興D。
我週日早上喜歡自己一個去飲茶,佢就要我等埋佢同細路,如果我早起身而佢哋未醒,我都唔會等。三日前星期日,我飲完早茶佢哋都未起身。
通常事後老婆都會黑口黑面玩沈默,不過我會比佢更沈默。我采佢都儍嘅。
老婆剛剛打電話返,佢同同事出街,現在我就有D無須付出代價的私人空間勒。
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

有俾架~
我c6反夜架嘛~
咁佢做晒d野就收得工架喇~
有時放早~佢都會去打下麻雀落下bar~
咁算唔算俾左私人空間呢??

男爵府

我同我老公好少時間相處.,所以我覺得有ga喇
佢話要做既野一定會去做..我覺得俾左ga喇

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有,佢多數同朋友落bar飲酒

男爵府

三十歲男人 寫道:
各位太太,你有無比你老公私人空間?

有,而家佢去咩飲野,做運動,番學等等,我都唔會去join, 去接, 去搵佢,電話都唔會打比佢,理得佢幾時番。
淡而無味

民房

哈哈哈! '有老婆仔女預左無自由啦', 所以大把男人令願坐牢都唔肯結婚啦!

renren 寫道:
係我都面黑啦,一個星期得個家庭日,都唔等埋老婆仔女去飲茶,番黎理直氣壯鬥黑面加采佢都傻,飲酒打牌要盡興....係呀,盡興地自私囉.有老婆仔女預左無自由啦,調轉你係屋企睇住細路,老婆出去盡得唔得?仲好意思講到自己好委屈要付出代價,講代價好似你老婆大D,佢嫁著你

民房

因為我地兩公婆係一齊返工做同一個崗位, 朋友都係同一班, 所以真係日見夜見。近來多左學要返, 工作上轉崗位時間又多左, 而家相處時間比以前少左仲開心d添。

我而家讀緊日文, 佢就每星期趁我上堂時就約定朋友飲野。 我對佢出去冇咩要求, 但係走時要打個電話比我得我安心囉。

有時覺得男人係要放下出去先得, 真係要走, 你點都留唔住。你愈禁制佢就愈想去。

子爵府

好媽媽勳章

係呀,女人一樣無自由,但大把女人情願坐牢都要結婚!
husbanddad 寫道:
哈哈哈! '有老婆仔女預左無自由啦', 所以大把男人令願坐牢都唔肯結婚啦!
[/quote]
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

我老公成日都要我同佢形影不離, 我好想佢比d私人空間我. 同朋友、同事食飯都問長問短.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都有架, 有時d朋友約佢出去飲野, 雖然佢會叫埋我, 但好多時我都唔join, 想佢地班男人傾得開心d.

複式洋房

我三個月都未必有一次朋友聚會,日間的會一齊去,晚上男人聚會或打牌,去邊度同邊個都會同佢講,我早返遲返佢哋都係瞓咗,幾點返又有乜關系呢?
老婆平均每週出街一晚,無交無帶,唔食飯又唔講、幾點返又唔知。

我週日早上喜歡自己一個去飲茶,係因為我早起身,同時一個人唔使講嘢、可以享受寧靜、自己嘆報紙,唔使就呢樣顧果樣。
我飲早茶佢哋都可以嚟搵我呀,叫定點心等佢仲孝順過對我亞媽。我等佢起身咪一樣係去飲茶,做乜要我眼光光係屋企等。

一個星期得個家庭日,點解次次都係行街shopping,兩個女都寧願留系圖書館唔想行。
都係用對腳行啫,點解行街shopping唔辛苦,行博物館就會行唔郁呢?

有老婆仔女無自由,係因為安排唔好,相方未能協調。
最主要係有一方自私,唔肯放對方單獨自由啫。

係屋企睇住細路,老婆出去自由行係經常都有嘅事。唔係我偉大或者好委屈,係基本人權嚟啫。
但我同樣需要喱樣嘢!

renren 寫道:
[quote]
[/quote]
言論偏激的不惑男士

男爵府

三十歲男人,點解你開完題又冇回應?究竟你心目中何為私人空問呢?呢啲嘢,每個人心目中定義都唔同,我就畀老公好大私人空間,佢有時放工唔返屋企食飯,講聲就得,我絕對唔會問做乜唔返呀?仲有好多架!
咁你又有冇畀私人空間你老婆呀?

男爵府

原來我開題時無分享添,sorry sorry !
真係每個人心目中定義都唔同,我梗係想多d 私人空間喇, 我自己私人空間就真係無乜,我d 時間比晒仔仔,老婆就讀書進修,她將細路所有野推晒比我負責! 我比老婆好大私人空間,佢返 shift duty,佢d時間彈性d,佢去同friend shopping、tea 都無問題,單一聲就可以。而我遺一私人空間就係趁我老婆返night shift 個晚去偷跳。

水晶宮

三十歲男人 寫道:
原來我開題時無分享添,sorry sorry !
真係每個人心目中定義都唔同,我梗係想多d 私人空間喇, 我自己私人空間就真係無乜,我d 時間比晒仔仔,老婆就讀書進修,她將細路所有野推晒比我負責! 我比老婆好大私人空間,佢返 shift duty,佢d時間彈性d,佢去同friend shopping、tea 都無問題,單一聲就可以。而我遺一私人空間就係趁我老婆返night shift 個晚去偷跳。

乜唔係你老婆返day shift, 個晚你至去威, 老婆去睇仔仔咩?
天空之城, 快樂之地

大宅

我老公有足夠私人空間,因為返輪班!他會接送阿仔,或者自己落會所游水.做gym,或者在家玩音樂,他已經好滿足!

至於我呢,朝九晚五,回家想靜靜地嘆電視,但他會坐在我旁邊享受自我空間(彈琴),我就完全聽唔到電視的對白,有時真係好忟!

大宅

我老公咪一樣.我去邊佢就跟住去邊.
連去街市都跟住.
有時朋友約佢去玩.都要帶我去.(傾公事例外)
同佢講叫佢放過我啦.佢就話我地夫妻恩愛呀.
好在有時同朋友去街.佢都唔會問長問短.
MamaQueen 寫道:
我老公成日都要我同佢形影不離, 我好想佢比d私人空間我. 同朋友、同事食飯都問長問短.

男爵府

PCCW2319 寫道:
乜唔係你老婆返day shift, 個晚你至去威, 老婆去睇仔仔咩?

如果老婆返day shift,我睇連個晚都比佢鉗住! :-(
乜你呢排唔駛OT 咩?

水晶宮

三十歲男人 寫道:
[quote]
PCCW2319 寫道:

如果老婆返day shift,我睇連個晚都比佢鉗住! :-(
乜你呢排唔駛OT 咩?
[/quote]

應該唔駛OT ga la
天空之城, 快樂之地

民房

我比老公嘅私人空間就係佢睇四仔我扮唔知. 不過佢真係將所有嘅時間比晒我兩母女

首頁

尾頁

跳至