論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

引用:想問下續約是否一定要加工人人工定僱主決定

原帖由 Fossip 於 14-06-18 發表
想問下續約是否一定要加工人人工定僱主決定?
要跟返政府的最低規定。而家最少要月薪4010

別墅

引用:Quote:原帖由+bbtoday+於+14-06-18+發表you

原帖由 catherineho723 於 14-06-18 發表
係咪要upload form和其他資料?
需要填新的contract /application no.?
唔駛upload form/資料,但要填工人名和visa no

別墅

引用:Quote:原帖由+catherineho723+於+14-06-18+

原帖由 虎B 於 14-06-18 發表
唔駛upload form/資料,但要填工人名和visa no
仲有出生日期

洋房

引用:Quote:原帖由 bbtoday 於 14-06-18 發表you

原帖由 catherineho723 於 14-06-18 發表
係咪要upload form和其他資料?
需要填新的contract /application no.?
just use current visa to book a date, all documents will be submitted on that day

purplechung  可否post條link出來, Thanks!  發表於 14-6-19 10:20

侯爵府

bbtoday 發表於 14-6-19 07:15
just use current visa to book a date, all documents will be submitted on that day

我原本都想在網上預約時間, 但我搵吾到係邊
只係見到網上申請, 我係公司可以scan到入境處要求的文件格式, 遞交晒出去無問題, 最後會顯示話要等10個工作天, 才會收到通知信.

我去左呢度: http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/nonpermanent/applyextensionstay/

https://webapp1.immd.gov.hk/eservices-pvsub_1_1_44/common/baseFrame.jsp?mpage=..%2Fpvsub%2FshowInformation.do%3FtokenId=596-kp11-62552c2dcf1047e6982dbcafef72666b%26serviceId=596%26userLang=zh%26userCountry=hk

洋房

引用:Quote:bbtoday 發表於 14-6-19 07:15 just

原帖由 purplechung 於 14-06-19 發表
http://m.www.gov.hk/tc/residents/immigration/nonpermanent/bookextensionstay.htm

別墅

回覆:bbtoday 的帖子

係咪預約申請延長逗留期限?

男爵府

回覆:自己幫菲律賓工人續約

想問下,見證人係老公/老婆可以嗎?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 purplechung 於 14-06-17 發

姐姐已到領事館辦好續約部分,之後係咪可以網上預約入境處申請?或取回新contract先可預約?

...
上網預約時間,應該未出新合約都可以。
上網申請就要scan埋新合約,我上星期經網上申請,今日岩岩收到信已經批出,只要帶同下列文件到入境處取簽証:
1.本通知書
2.家庭傭工有效護照
3.簽証費用$160

侯爵府

purplechung 發表於 14-6-21 16:42
上網申請就要scan埋新合約,我上星期經網上申請,今日岩岩收到信已 ...

昨天工人上午8:30到入境處取visa, 9點幾已經攪掂晒!
除左入境處要求文件, 我仲叫工人帶埋網上申請文件正本, 工人話入境處要睇綠色合約正本, 好彩有帶埋去.

我見其他agent代辦菲傭續約要$2188 仲吾包OWWA費用, 自己申請加埋晒所有費用兼來回車費都係$540左右

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

回覆 mabel-po 的帖子

請問我唔同舊工人續約, 係咪係完約前42日終止合約, 都算係完約, 唔算斷約?

侯爵府

newcomer550 發表於 14-6-27 12:56
回覆 mabel-po 的帖子

請問我唔同舊工人續約, 係咪係完約前42日終止合約, 都算係完約, 唔算斷約?
其實合約到期, 僱主都要比返封信, 保障下自己.
合約屆滿或終止合約付款項收據

http://www.hkemployergb.net/new_page_39.htm

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

回覆 purplechung 的帖子

Thanks.我換工人已經攪掂.

計夠唔夠42日, 係幫舊工人, 等佢唔駛返菲律賓, 即刻可以係香港搵工.

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 catherineho723 於 14-06-18

原帖由 purplechung 於 14-06-21 發表
上網申請就要scan埋新合約,我上星期經網上申請,今日岩岩收到信已 ...
請問一下…
通知書日期是指定的嗎?
工人見入境處當天不用再取籌?

那即是我可以將文件及renew contract經網上遞交…?

大宅

回覆:自己幫菲律賓工人續約

請問繼約的新約上訂立日期是否填交表當日日期o?

侯爵府

carmenkmlo 發表於 14-8-16 14:57
請問一下…
通知書日期是指定的嗎?
工人見入境處當天不用再取籌?

我6/17經網上申請及scan左所須要文件後, 6/23已收到信通知可以拎簽證, 通知書內沒有指定日期, 只有時間: 星期一至五上午8:45 - 下午4:30 (星期六, 日及公眾假期除外) 帶同下列文件到本處領取簽證:
1) 本通知書
2) 家庭傭工有效護照
3) 簽證費用HK$160

其實, 仲要帶埋一份綠色合同正本, 好彩我比定晒的文件佢拎埋去, 工人話要埋ID card, 不過呢樣佢一定跟身, 另外我都問左工人果日去拎簽證既情況, 佢話交齊的文件去counter就等叫名, 不用取籌等一個鐘頭左右, 當然叫佢早的去到immigation啦!

文件及renew contract經網上遞交 --> 可以, 要將每頁申請表scan做1個jpg檔案便可
ID988A: 4個jpg檔案 (因為有4頁)
ID988B: 3個jpg檔案
ID407: 4個jpg檔案
傭工passport: 3個jpg檔案

carmenkmlo  thx so much  發表於 14-8-20 22:03

侯爵府

yatyat0701 發表於 14-8-17 22:32
請問繼約的新約上訂立日期是否填交表當日日期o?
你是指綠色果張, 我打早幾日, 6月8日遞交我打6月4日

yatyat0701  Thx  發表於 14-8-20 20:14

子爵府

BK Milk勳章

thanks for your information, its very helpful....

子爵府

BK Milk勳章

Hello, I have one question....
When I fill in the ID988B form, I declare the average monthly income is above HK$15,000. Is it ok if I do not put down the figure?

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至