跳至

首頁
12345...18

尾頁

子爵府

dorismama,

你好叻丫 你個oven好似好大咁既? 可否教我整面包呀?

子爵府

醒目開學勳章

dorismama,

你好叻丫!!!

男爵府

Icycream, Xanthe,
多謝! 我個oven其實好細,得15公升, 得上下火同上火, 所以要睇得好實的同要加錫紙摭面! 我借咗本書覺得佢D steps同份量配得幾好, 仲圖文並茂, 我睇吓可否scan俾你睇(個scanner short short 地)!參詳吓啦!

子爵府

dorismama,

不如你講本書名 .. 等我出去 圖書館 借o黎睇下

原文章由 dorismama 於 07-8-28 18:55 發表
Icycream, Xanthe,
多謝! 我個oven其實好細,得15公升, 得上下火同上火, 所以要睇得好實的同要加錫紙摭面! 我借咗本書覺得佢D steps同份量配得幾好, 仲圖文並茂, 我睇吓可否scan俾你睇(個scanner short short 地) ...

Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

dorismama,
你好叻呀... 見到我都想食啦!!
近期睇怕我都無時間整啦, 我daddy, mammy回來探我地.... 我要清潔屋企

原文章由 dorismama 於 07-8-28 13:03 發表
all,
近日新作:
有饀的果占飽, 沙律飽同芝士醬飽...

男爵府

mmak,
書名:專業麵包製作
作者:周健文,馮詠楷
明文出版社
原文章由 mmak 於 07-8-28 21:58 發表
dorismama,

不如你講本書名 .. 等我出去 圖書館 借o黎睇下

子爵府

ladybird,

咁..你咪好開心咯 ~~

原文章由 ladybird 於 07-8-28 22:12 發表
dorismama,
你好叻呀... 見到我都想食啦!!
近期睇怕我都無時間整啦, 我daddy, mammy回來探我地.... 我要清潔屋企
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

mmak,

呢本書我有呀。

原文章由 dorismama 於 07-8-28 22:56 發表
mmak,
書名:專業麵包製作
作者:周健文,馮詠楷
明文出版社

男爵府

dorisma, 超掂! 您可以去開鋪勒!

honeytracy, 可否scan嚟looklook, 唔方便的話, 俾我scan吖!

大宅

原文章由 meowross 於 07-8-29 10:53 發表

honeytracy, 可否scan嚟looklook, 唔方便的話, 俾我scan吖!

當然係冇問題喇。

男爵府

Dear all,

再來一個新作, 多謝各位支持
阿愛食譜的蒸檸檬蛋糕, 過程都叫順利!
取栽自:http://hk.myblog.yahoo.com/piyochan-emilychiu/article?mid=8899&fid=43

我覺得個樣同口感幾似鬆糕, 但勝在唔熱氣, 阿囡都好有滿足感!

[ 本文章最後由 dorismama 於 07-8-30 00:45 編輯 ]

男爵府

Dear all,
先前post 的cheese cake 取栽自呢度:
http://hk.myblog.yahoo.com/piyochan-emilychiu/article?mid=329&fid=43

大宅

meowross,

嗰本整麵包嘅書我已經托懿琳媽交比你喇。好期待可以品嚐你嘅作品呀:lol :lol

原文章由 meowross 於 07-8-29 10:53 發表

大宅

mmak,
當然啦 其實我都無嘜做到做女的責任.... 所以一有機會, 我會好好照顧佢地

原文章由 mmak 於 07-8-29 06:13 發表
ladybird,

咁..你咪好開心咯 ~~

男爵府

meowross,
咁就好了, 我個scaner short咗! 想打又未得閒!

Icycream and all,
有冇興趣去你屋企切磋吓, 一齊整麵包呢? 我發覺只要搓對個麵糰, 包d唔同的餡入去, 就可以有好多變化了!

原文章由 HoneyTracy 於 07-9-5 16:31 發表
meowross,

嗰本整麵包嘅書我已經托懿琳媽交比你喇。好期待可以品嚐你嘅作品呀:lol :lol

子爵府

原文章由 dorismama 於 07-9-8 10:20 發表
meowross,
咁就好了, 我個scaner short咗! 想打又未得閒!

有冇興趣去你屋企切磋吓, 一齊整麵包呢? 我發覺只要搓對個麵糰, 包d唔同的餡入去, 就可以有好多變化了!

...

dorismama,

好丫. 我要準備d乜野呀?

mmak,

可否有時間去幫我買些上次你話好平那些紙杯仔, 要來裝朱古力/燸米池那種. 一筒也沒問題. 另有否一些梗些既muffin紙杯仔? 我想要50隻. 去開才幫我買吧. thx.

子爵府

icycream,

你想幾時要 ?? ... 我過去好方便 的

細細隻 o個d 紙杯仔 ??? ... 好似 有d packing 300隻 ??... 幾錢 唔記得左, 只記得 仲抵過 muffin 杯仔 ....

硬d o既 muffin 杯仔 ... ?? 都有o既 但 細size 就只得一種, 而且硬身 o既 會貴d ....
我唔知有無 50隻 packing ??

只記得 $4.5 for 24 隻
我上次幫你買 $15 for 100隻/150隻 ???.. 我已經唁記得了 :mrgreen:

原文章由 Icycream 於 07-9-8 20:45 發表

dorismama,

mmak,

可否有時間去幫我買些上次你話好平那些紙杯仔, 要來裝朱古力/燸米池那種. 一筒也沒問題. 另有否一些梗些既muffin紙杯仔? 我想要50隻. 去開才幫我買吧. thx. ...

男爵府

Icycream,
一個大圓盤(for 搓粉, 可以在檯上搓會更好), 雞蛋, 高筋粉, 酵母粉, 牛油, 鹽, 糖, 奶粉(我用阿仔果d), 喜歡的餡料, 全程約兩個多小時, 因要搓粉+發酵1小時+10分鐘鬆弛+30分鐘再發酵+焗

原文章由 Icycream 於 07-9-8 20:45 發表

dorismama,

mmak,

可否有時間去幫我買些上次你話好平那些紙杯仔, 要來裝朱古力/燸米池那種. 一筒也沒問題. 另有否一些梗些既muffin紙杯仔? 我想要50隻. 去開才幫我買吧. thx. ...

子爵府

Icycream & dorismama,

我又有興趣.... 帶埋個囡 o黎 , 俾佢地玩 整麵包 做型 得唔得 ??

原文章由 dorismama 於 07-9-8 10:20 發表

...

子爵府

原文章由 dorismama 於 07-9-9 15:37 發表
Icycream,
一個大圓盤(for 搓粉, 可以在檯上搓會更好), 雞蛋, 高筋粉, 酵母粉, 牛油, 鹽, 糖, 奶粉(我用阿仔果d), 喜歡的餡料, 全程約兩個多小時, 因要搓粉+發酵1小時+10分鐘鬆弛+30分鐘再發酵+焗

...

mmak,

硬身muffin杯仔. 比上次那些硬d, 要細就ok喇. 最好平過$0.5就very good. no hurry. thx.

黎整面包? 當然welcome啦. 不過要at least 22 sep後.

dorisma,

我無大圓盤,高筋粉, 酵母粉, 我唔知central邊度有得買? 我只有小朋友寫字既膠枱仔. 得嗎?

首頁
12345...18

尾頁

跳至