跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 ShanShan 於 07-7-9 11:00 發表

係咯, 好似應該到小一先有牙科保健+喎, 你唔好咁心急啦? :lol

唔係丫.因我見佢有牙石丫.:-|

子爵府

icycream,

佢地 K3 or P1 就會換牙 ??... 唔使洗喇 ...

不如你去 藥材舖 買d "木擦" 俾佢 去牙石喇 ??

[ 本文章最後由 mmak 於 07-7-9 18:40 編輯 ]
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

係呀, 我囝囝現在已換了4隻牙啦.... 佢都無洗過牙不過就有去check 吓牙仔(唔洗$咪去囉...) 小一就會有保健!

原文章由 mmak 於 07-7-9 18:38 發表
icycream,

佢地 K3 or P1 就會換牙 ??... 唔使洗喇 ...

大宅

Natalie好叻喎, 有獎攞
咁快有得玩真水... 上個week rachel 帶晒所有游泳用具番學.... 玩假游泳:lol :lol

原文章由 ShanShan 於 07-7-9 10:56 發表

Natalie 既畢業典禮都係 last sat 做咗啦. 大人同小朋友都好開心, 啊囡都有個 best service award.

Katrina 今日返學有得玩水, 係 water fun, 有幾個大水池比佢哋玩, tomorrow ...

子爵府

醒目開學勳章

yes only costs $20 @year

原文章由 ladybird 於 07-7-9 18:48 發表
小一就會有保健!

子爵府

原文章由 mmak 於 07-7-9 18:38 發表
icycream,

mmak,

"木擦"又名咩丫? 我用牙簽同佢擦咋.

子爵府

icycream,

用牙簽同佢擦??.. 怕5怕 拮親 ??

ladybird post 過o既 info ...FYI

中藥材"木賊草"又稱"木擦",可以去牙積,至於牙石初起的可能可以去除,但大塊的未必可以.

東方日報-2007年三月五日:
跟Gary談起牙齒美白,說許志安用了他一個中藥潔齒法。

每次將一至兩條木擦(中藥行有售,$2約有50支)放入水中浸30分鐘,將之軟化,再將木擦直接在牙齒表面打平向上、下摩擦,好似擦牙一樣,只需5分鐘就可以輕易擦走牙齒表面的污漬。用後只需用清水漱口即可,牙齒可即時變白,效果近似洗牙咁白。而當纖維表面變薄時,就需更換一支新的。木擦潔力強,表面是植物纖維,不易刷損牙齒或牙肉。「我試過,覺得好Work,可輕易去除牙齒表面的咖啡漬、煙漬等後天帶來的黃牙問題,材料簡單又快見效。」

舊式家庭主婦用木賊草清潔不綉鋼熨斗,功效比美磿水沙紙.

***** quote from yahoo! 知識+ *****

原文章由 Icycream 於 07-7-9 23:56 發表

mmak,

"木擦"又名咩丫? 我用牙簽同佢擦咋.
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

男爵府

原文章由 mmak 於 10/7/07 01:44 AM 發表
icycream,

係呀, 小心d好. 我知 April 好定, 但都係

原文章由 ladybird 於 9/7/07 06:56 PM 發表
Natalie好叻喎, 有獎攞
咁快有得玩真水... 上個week rachel 帶晒所有游泳用具番學.... 玩假游泳:lol :lol

ladybird
係呀, 今日到 Natalie 個級玩水啦, 佢好開心呀.

子爵府

原文章由 mmak 於 07-7-10 01:44 發表
icycream,

ladybird post 過o既 info ...FYI

中藥材"木賊草"又稱"木擦",可以去牙積,至於牙石初起的可能可以去除,但大塊的未必可以.

東方日報-2007年三月五日: ...

mmak,

十分感謝. 我覺得你直情係0304既藏書寶庫. 要乜都找到出黎. 而且十分好記性. thank you.

男爵府

Icycream,
如果真係牙石, 牙簽係擦不掉的, 你唔好俾佢試啦!擦損了你仲心痛

男爵府

原文章由 dorismama 於 10/7/07 11:33 AM 發表
Icycream,
如果真係牙石, 牙簽係擦不掉的

dorismama
我都係咁諗. :D

子爵府

原文章由 ShanShan 於 07-7-10 13:17 發表

dorismama
我都係咁諗. :D

doris & shan,

咦....點解我擦到0既? 黃黃地..打橫枝牙簽咪得lor 不過我頭先經過藥房又唔記得喇.

男爵府

Icycream,
你擦到果d係牙垢, 用牙線會好d, 今年衛生署promote的擦牙運動都鼓勵小朋友在成人協助下使用牙線, 可擦得徹底d, 唔駛用木擦ka:)
原文章由 Icycream 於 07-7-10 15:07 發表

doris & shan,

咦....點解我擦到0既? 黃黃地..打橫枝牙簽咪得lor 不過我頭先經過藥房又唔記得喇.

子爵府

all,

我已幫 zoe 印左 name card 派晒俾同學仔, 佢有1個同學仔 email 俾佢(阿媽代筆o既), 我問 zoe 要覆嗎 ??...

佢真係好似我地大人 咁去 typing bor... 一隻手指仔 篤下篤下... 在我協助下, 真係 send 到佢第一封 email !!

大家都試下 幫小朋友開個 email a/c 喇... zoe 見個 login name 有 zoema 佢已經 好 好奇, 再見到內容 有同學仔個名 就超興奮 ... 仲可順便教埋佢地寫作, 真係唔錯o架!!....

子爵府

原文章由 dorismama 於 07-7-10 15:23 發表
Icycream,
你擦到果d係牙垢, 用牙線會好d, 今年衛生署promote的擦牙運動都鼓勵小朋友在成人協助下使用牙線, 可擦得徹底d, 唔駛用木擦ka:)

doris,

係喎..我無唸到用牙線tim. 不過我已買了木擦. 好平咋. $1都買到幾十支.

子爵府

原文章由 mmak 於 07-7-11 01:57 發表
all,

我已幫 zoe 印左 name card 派晒俾同學仔, 佢有1個同學仔 email 俾佢(阿媽代筆o既), 我問 zoe 要覆嗎 ??...

佢真係好似我地大人 咁去 typing bor... 一隻手指仔 篤下篤下... 在我協助下, 真係 send ...

嘩....你同zoe好勁丫...

子爵府

icycream,

我都係無心插柳 o者...

你都同 april 開個 email a/c, 教佢send 個 email 俾 zoe, 等佢地自己溝通o下, 幾句簡單o既 英文 就 OK o架喇...
可以學埋 spelling tim, 幾好丫 ...

zoe's email: [email protected]

原文章由 Icycream 於 07-7-11 11:24 發表

嘩....你同zoe好勁丫...

子爵府

原文章由 mmak 於 07-7-11 13:47 發表
icycream,

我都係無心插柳 o者...

你都同 april 開個 email a/c, 教佢send 個 email 俾 zoe, 等佢地自己溝通o下, 幾句簡單o既 英文 就 OK o架喇...
可以學埋 spelling tim, 幾好丫 ...

zoe's ...

有時間都ok既. 但我一步都唔可以離開lor. 因佢好多野問. 拍瓜我部pc就大鑊lor.?-(

大宅

mmak, ross,
明天last day返学, 我會接鈞鈞返学, 放学&同miss, 小朋友影相, 我之前係office做左d card送比同学仔, 頭先鼠左落花墟買左2个mini小花藍明天送比2个miss.
另外, 您地有冇收到班相?? 我last week收到幅班相, d小朋友好唔正經映, 好cute, 幅相仲貼左係个紙相架到, 我估佢地係school影.

原文章由 Icycream 於 07-7-11 14:24 發表

有時間都ok既. 但我一步都唔可以離開lor. 因佢好多野問. 拍瓜我部pc就大鑊lor.?-(

大宅

CandyBB,
您真係好有心 ! 我就乜都無做了 !

Kentvill 都有影班相, Casey 仲記得哂全班36位同學仔既名添 !

原文章由 CandyBB 於 07-7-11 15:43 發表
mmak, ross,
明天last day返学, 我會接鈞鈞返学, 放学&同miss, 小朋友影相, 我之前係office做左d card送比同学仔, 頭先鼠左落花墟買左2个mini小花藍明天送比2个miss.
另 ...

首頁

尾頁

跳至